Cum să eviți complicațiile în administrarea botoxului. Prof. dr. Ioan Lascăr: Pot genera situații neplăcute

botox - FOTO: Freepik@standret
EXCLUSIV
Acest tratament de înfrumusețare care se află la îndemâna oricui poate genera situații neplăcute și poate avea chiar efectul contrar. 

Administrarea botoxului este o procedură aparent simplă, dar care necesită un nivel adecvat de competențe și cunoștințe pentru a fi efectuată în siguranță. În timp ce botoxul este utilizat pe scară largă pentru reducerea ridurilor și pentru alte scopuri estetice și medicale, administrarea incorectă poate duce la complicații și rezultate neplăcute.

Ce trebuie să știi despre administrarea botoxului

Prof. dr. Ioan Lascăr, chirurg plastician la Spitalul Floreasca, subliniază că administrarea botoxului trebuie efectuată de specialiști calificați.

"Aceste injecții care par foarte ușor de efectuat, pot genera situații neplăcute. Practicarea acestor procedee presupune un anumit nivel de competențe. Asta înseamnă un chirurg plastician, dar și alte specialități pot efectua astfel de proceduri după ce obțin un document care să ateste competența sau calificarea pentru administrarea acestor produse", a explicat prof. dr. Ioan Lascăr, chirurg plastician, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Administrarea botoxului necesită o cunoaștere aprofundată a anatomiei faciale și a tehnicilor corecte de injectare pentru a evita complicațiile și a obține rezultatele dorite. Specialiștii trebuie să fie capabili să identifice și să evite zonele de risc, să calculeze dozele potrivite și să asigure o distribuție uniformă a substanței injectate.

Printre complicațiile care pot apărea în urma unei administrări incorecte de botox se numără asimetriile faciale, ptoza palpebrală (pleoapa căzută), vânătăi, umflături și, în cazuri rare, infecții. Aceste riscuri subliniază necesitatea ca procedura să fie efectuată într-un cadru medical adecvat de către personal calificat.

Vezi și: Anemia, frecventă în rândul pacienților oncologici. Decalaj față de ghidurile internaționale

Botoxul, tratament pentru riduri

Botox - FOTO: Freepik@ASKG

Botoxul este folosit frecvent pentru scopuri estetice, fiind adesea aplicat în zona superioară a feței, inclusiv pe frunte pentru reducerea ridurilor, între sprâncene pentru liniile de expresie și în jurul ochilor pentru a diminua ridurile fine.

De asemenea, botoxul poate preveni orientarea în jos a colțurilor gurii, un semn comun al îmbătrânirii.

În ceea ce privește durata efectului, majoritatea pacienților resimt beneficiile injecțiilor timp de trei până la patru luni. Totuși, acest interval poate varia în funcție de metabolismul individual și de produsul folosit. Unii pacienți pot dezvolta toleranță la anumite tipuri de toxine, ceea ce poate influența durata efectului, potrivit Mount Sinai.

Vezi și: Infecțiile urinare, mai frecvente vara. Dr. Adrian Marinescu: Și din piscine pot apărea probleme

Riscurile supradozajului

În ultimele decenii, botoxul a devenit unul dintre cele mai populare tratamente estetice, promițând o îmbunătățire vizibilă a aspectului facial fără intervenții chirurgicale majore. Totuși, pentru cei care se gândesc să încerce acest tratament, este esențial să înțeleagă ce implică acesta și care sunt beneficiile și riscurile asociate.

"Este o fizionomie înghețată, nu mai este expresivă. Toxina botulinică paralizează mușchiul, iar felul în care este dozată pentru procedurile estetice permite paralizia mușchilor superficiali, pieloși, mușchii care sunt la baza tegumentului și care generează mimica. Aceștia ne fac să transmitem mimica în anumite sentimente.

Atunci când am înghețat fizionomia nu este tocmai plăcut ca o anumită persoană să aibă aceeași figură statuară. Această înghețare apare ca urmare a unei administrări nepotrivite, nefericite",  a explicat prof. dr. Ioan Lascăr, medic plastician la Spitalul Floreasca, în exclusivitate pentru DC MEDICAL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel