Cum renunțarea la fumat poate prelungi viața, indiferent de vârstă. Obiceiurile care te ajută să faci față poftei de a fuma după ce ai renunțat

Renuntarea la fumat Foto: Freepik @smeilov
Renunțarea la fumat aduce beneficii semnificative pentru sănătate și poate prelungi speranța de viață, indiferent de vârsta la care decizi să faci acest pas.

Renunțarea la fumat la orice vârstă crește speranța de viață, cele mai semnificative creșteri fiind observate la persoanele mai tinere. Cu toate acestea, persoanele care renunță la fumat peste vârsta de 65 de ani pot prelungi decesul. Cercetătorii au analizat efectele dăunătoare ale fumatului și impactul pozitiv al renunțării la fumat asupra speranței de viață la persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 75 de ani.

Ratele de deces specifice vârstei în funcție de statutul de fumător au fost calculate utilizând riscurile relative pentru mortalitatea din toate cauzele derivate din datele Cancer Prevention Study II, datele privind prevalența fumatului 2018 National Health Interview Survey și ratele de mortalitate din toate cauzele 2018.

Au fost construite tabele de viață pentru a obține informații privind speranța de viață a persoanelor care nu au fumat niciodată, a celor care fumează în prezent și a celor care au fumat anterior, dar au renunțat la fumat la diferite vârste.

Studiul a constatat că persoanele care au fumat la vârsta de 35, 45, 55, 65 și 75 de ani și au continuat să fumeze pe tot parcursul vieții ar pierde 9,1, 8,3, 7,3, 5,9 și, respectiv, 4,4 ani. Persoanele care au renunțat la fumat la vârstele de 35, 45, 55, 65 și 75 de ani ar avea speranțe de viață mai scurte cu 1,2, 2,7, 3,9, 4,2 și, respectiv, 3,7 ani decât cele ale persoanelor de aceeași vârstă care nu au fumat niciodată.

Studiul demonstrează că beneficiile renunțării la fumat se extind la persoanele în vârstă, nu doar la adulții tineri și de vârstă mijlocie, și poate fi benefic pentru medicii care caută dovezi științifice pentru a motiva pacienții să renunțe la fumat, conform Medscape.

Foto: Freepik

Prin ce trece corpul când renunți la fumat

În timpul recuperării de la fumat, simptomele comune includ pofta de fumat, neliniștea, iritabilitatea, furia, anxietatea și depresia. Acestea vor trece pe măsură ce organismul se adaptează la lipsa fumatului. Planificarea din timp și gestionarea creșterii în greutate pot ajuta.

Simptomele mai puțin frecvente includ simptome de răceală, cum ar fi tusea, constipația, amețelile și ulcerele bucale. Pe măsură ce trece timpul, aceste simptome slăbesc și vă puteți gândi să fumați mai puțin. Dacă simptomele severe persistă, discutați despre acestea cu un medic sau psiholog.

Terapia de substituție cu nicotină sau tabletele prescrise pentru renunțarea la fumat pot fi de ajutor. În plus, fumul de tutun afectează cofeina și alcoolul, astfel încât este recomandat să reduceți consumul de băuturi sau alimente care conțin cofeină în timpul renunțării la fumat. Este esențial să consultați un medic cu privire la renunțarea la fumat dacă consumați alcool.

Citește și: Cum o dietă sănătoasă îți poate proteja creierul indiferent de vârstă. Legătura dintre dietă și declinul cognitiv

Cum să eviți factorii declanșatori sau pofta de fumat

Renunțarea la fumat poate fi dificilă din cauza poftelor regulate, care pot fi fizice sau legate de rutinele zilnice. Pentru a evita aceste declanșatoare, schimbați-vă rutina și implicați-vă în activități în loc să fumați. De exemplu, schimbați-vă rutina de dimineață pentru a face duș, schimbați-vă băutura de cafea sau ceai sau schimbați-vă spațiul de lucru.

Faceți exerciții fizice sau meditație după mese, pregătiți cina mai devreme sau schimbați-vă consumul de alcool. Rezistați impulsului de a fuma făcând altceva, cum ar fi să ascultați muzică sau să vă răsfățați.

Distracțiile pot include consumul de apă, joaca cu animalele de companie, apelarea prietenilor, jocurile sau solicitarea unui masaj. Nu uitați să vă gândiți la motivele pentru care renunțați la fumat și să vă imaginați un viitor pozitiv.

Renunțarea la fumat este un proces dificil, deoarece necesită adaptarea la noi rutine și gestionarea stresului. Fumatul duce la niveluri mai ridicate de stres, iar majoritatea persoanelor prezintă niveluri mai scăzute de stres la șase luni după ce au renunțat la fumat. Găsirea unor noi modalități de a vă acorda "timp pentru tine" poate fi o provocare, dar crearea unui spațiu relaxant sau reluarea hobby-urilor pot fi de ajutor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel