Semnul care îți arată cât de proaspătă e salata. La ce să fii atent dacă o cumperi ambalată. Cât timp poate fi păstrată în frigider

salata - FOTO: Freepik@grmarc
Există câteva semne clare care indică prospețimea salatei. Salata devine un aliment de bază pentru mulți dintre noi. Cum poți să fii sigur că salata pe care o cumperi este cu adevărat proaspătă și sigură de consum?

În timp ce unii se bazează pe aspectul și mirosul produsului, alții se uită la data expirării. Iată câteva indicii esențiale pentru a alege salata perfectă, astfel încât să te poți bucura de o masă delicioasă și sănătoasă.

Dar după câteva zile în frigider, salata ta s-ar putea să nu mai arate atât de proaspăt. Poate că salata prezintă unele zone rozalii sau roșiatice pe frunze sau acestea devin mai moi.

"Salata este atât de subțire și fragilă. Se descompune ușor și produce mult lichid", a explicat Trevor Craig, un expert în siguranța alimentară și director corporativ al instruirii tehnice și consultanței la Laboratoarele Microbac, potrivit Huff Post.

Cu toate acestea, a spus el, acest lucru nu înseamnă întotdeauna că verdețurile nu sunt sigure de mâncat. Poți să nu mai vrei să le consumi. Frunzele moi sau decolorate pot fi neplăcute, iar tu totuși ai putea să te îngrijorezi în continuare cu privire la siguranța alimentară, mai ales că salata poate fi asociată cu boli alimentare.

Vezi și: Boala care afectează 95% dintre persoane. Anculia Cristina: Pot apărea complicații neurologice. Ovidiu Roșca: Nu există profilaxie specifică

De ce salata își schimbă culoarea

Decolorarea roșiatică care poate apărea pe salată este cunoscută sub numele de "ruginire" și este o caracteristică naturală post-recoltare, a declarat Katie Sabatini, dietetician înregistrat și manager al siguranței și asigurării calității alimentelor la Little Leaf Farms.

"Motivul principal al acestei decolorări este din cauza manipulării și depozitării necorespunzătoare. Dacă frunzele sunt zdrobite sau tăiate, sau dacă salata este depozitată cu un exces de umiditate, aceasta poate duce la dezvoltarea mult mai rapidă a “ruginii” pe frunze", a spus ea.

În timp, pe măsură ce salata se oxidează, produce polifenoli - compuși vegetali cu numeroase beneficii pentru sănătate - ca măsură de protecție pentru a preveni creșterea mucegaiului și a fungilor. Acest lucru poate da aspectul de rugină, a spus Sabatini. Un alt factor contribuitor este expunerea la gazul de etilenă emis natural de alte produse din frigiderul tău.

Decolorarea ruginie poate fi inestetică, dar nu face salata nesigură de mâncat, a spus Sabatini. Poți să o tai pur și simplu dacă te deranjează.

"În timp ce salata ta este încă crocantă și restul frunzelor par vibrante și ferme, este sigur să mănânci părțile roz", a explicat ea.

Vezi și: Tratamentul ideal pentru boala arterială periferică. Dr. Rodica Niculescu: Tocmai asta uită! Este extrem de important, prima opțiune

Ce se întâmplă cu salatele ambalate

Salată - FOTO: Freepik@EyeEM

Natura fragilă a verdețurilor le face sensibile la a fi zdrobite în timpul culegerii, ambalării sau transportului, a spus Craig. Ca rezultat, verdețurile ar putea părea ofilite, de culoare verde închis sau moi, dar nu sunt neapărat nesigure. Cu toate acestea, frunzele întunecate sau umede pot semnala alterarea, a spus Sabatini.

Pacienții din Gaza, îngropați în incinta spitalului. Nu există oxigen, curent, iar deșeurile au risc de boală. OMS, alertă: Distrugeri inimaginabile! Mulți vor muri de foame

Excesul de umiditate și riscurile asociate

Verdețurile eliberează umiditate, ceea ce duce la o culoare întunecată și un aspect moale. Supra-împachetarea, modificările de temperatură în timpul transportului și depozitarea necorespunzătoare pot crește, de asemenea, umiditatea.

Bacteriile nocive, cum ar fi E. coli, salmonella sau listeria, pot începe să crească în tot acest exces de umiditate, ceea ce poate crește probabilitatea de a te îmbolnăvi, a spus Craig. Boala de origine alimentară poate provoca diaree, crampe stomacale, vărsături și febră.

Vezi și: Ceaiul de primăvară care reduce inflamația asociată artritei. Scade tensiunea și alină durerea

Ce să cauți atunci când cumperi verdețuri ambalate

Înainte de a cumpăra verdețuri de salată, aruncă o privire rapidă la ambalaj. Evită să cumperi un produs dacă observi:

- Multe frunze întunecate sau moi în ambalaj, ceea ce poate semnala că produsul este depășit și ar putea prezenta un risc.

- Lichid acumulându-se în colțurile ambalajului. Un pic de umiditate este în regulă, a notat Craig, atât timp cât este limpede și doar câteva picături.

- Mucegai sau pete negre pe orice frunze.

- Verifică întotdeauna și datele de expirare, a insistat Sabatini.

Vezi și: Boala gravă pe care o poți avea dacă îți lipsește părul de pe picioare. Dr. Rodica Niculescu: Nu mai au culoarea normală, tegumentul este mai alb. Nu simt

Cum să depozitezi și să consumi în siguranță verdețurile acasă

Depozitarea corectă a verdețurilor de salată va ajuta să le păstrezi proaspete mai mult timp. Sabatini a sugerat să ții verdețurile cu frunze separate de alte fructe și legume pentru a minimiza expunerea la gazul de etilenă.

Păstrează salatele la temperaturi scăzute pentru a încetini ruginirea și descompunerea.

Înainte de a mânca, îndepărtează orice parte moale, decolorată, pentru siguranță. Evită să mănânci ceva cu un miros neplăcut sau acru. Câteva frunze rele probabil nu vor face ca restul pachetului să se deterioreze, dar dacă majoritatea dintre ele par alterate, aruncă întreaga cantitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel