Cum funcționează terapia cognitiv-comportamentală și după câte sedințe poți vedea schimbări în viața ta

Terapia cognitiv-comportamentala Foto: Freepik
Terapia cognitiv-comportamentală este o abordare bazată pe dialog și abilități, eficientă în tratarea afecțiunilor mentale, îmbunătățirea sănătății emoționale și dezvoltarea unor modele de gândire sănătoase.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este o psihoterapie structurată, orientată spre obiective, utilizată de profesioniștii din domeniul sănătății mintale pentru a trata afecțiunile mentale și problemele emoționale.

Ea se bazează pe mai multe principii de bază, inclusiv gândirea problematică, comportamentul învățat și convingerile de bază problematice. Aceasta îi ajută pe indivizi să învețe strategii mai bune de adaptare, să amelioreze simptomele și să își îmbunătățească sănătatea mentală și emoțională. Un psiholog îi ajută pe indivizi să își examineze gândurile și emoțiile, înțelegând modul în care acestea le afectează acțiunile.

Prin terapia cognitiv-comportamentală, persoanele pot deprinde gânduri și comportamente negative, pot adopta modele de gândire mai sănătoase și pot învăța să răspundă mai bine la stres, durere și situații dificile. TCC poate fi folosită singură sau împreună cu medicamente și alte terapii, terapeutul adaptând tratamentul în funcție de problema abordată. NHS prezintă aceasta formă de psihoterapie ca fiind bine studiată și eficientă.

La ce se poate folosi terapia cognitiv-comportamentală 

Terapia cognitiv-comportamentală este un tratament utilizat pe scară largă pentru diverse afecțiuni psihice și provocări emoționale, care afectează persoane de toate vârstele, inclusiv copii. Potrivit NHS, aceasta poate trata depresia, anxietatea, tulburare obsesiv compulsivă, tulburare de stres post-traumatic, ADHD, tulburările de personalitate, tulburările de alimentație, tulburările legate de consumul de substanțe și schizofrenia atunci când este combinată cu medicamente.

Terapia cognitiv-comportamentală este, de asemenea, eficientă în gestionarea afecțiunilor medicale non-psihologice, cum ar fi insomnia, durerea cronică, sindromul oboselii cronice, migrenele și IBS. De asemenea, îi poate ajuta pe indivizi să facă față provocărilor zilnice și schimbărilor de viață, cum ar fi problemele de relații, divorțul, problemele de la locul de muncă, doliul și adaptarea la noi situații de viață sau condiții medicale.

Vezi și: Cum îți dai seama dacă îți pierzi auzul. Cauza principală a deteriorării urechii interne și cum o protejăm

Foto: Freepik @Drazen Zigic

Cum funcționează?

Terapia cognitiv-comportamentală este un tratament bazat pe teorie și pe dialogul bazat pe abilități, oferind un mediu de susținere, fără a judeca, pentru o comunicare deschisă cu un psiholog calificat în domeniul sănătății mintale.

De obicei, durează între 5 și 20 de ședințe și necesită timp și disconfort. Terapeutul acționează ca un partener, lucrând cu clientul pentru atingerea obiectivelor stabilite, permițând un progres continuu și urmărirea progresului în timp. Este important să nu se aștepte rezultate imediate.

- Obține o înțelegere a problemei: La începutul terapiei vei vorbi despre orice îngrijorare pe care o ai, despre simptomele pe care le-ai observat și despre dificultățile cu care te confrunți. Informează-ți terapeutul dacă ai primit un diagnostic de sănătate mintală. Poți crea obiective pentru terapia ta cu ajutorul acestui pas inițial crucial.

- Pune o serie de întrebări: Terapeutul te poate interoga în funcție de circumstanțele în care te afli. Poți vorbi despre o experiență anterioară, despre fobii, despre obiceiuri neliniștitoare sau despre emoțiile și ideile tale. Tu și partenerul tău vă veți examina răspunsurile pentru a obține o înțelegere a modului în care gestionați obstacolele din viața voastră.

- Te va ajuta să recunoști gândurile și comportamentele problematice: Terapeutul te va ajuta să observi modul în care reacționezi la situații dificile prin sesiuni interactive de întrebări și răspunsuri. Împreună, veți încerca să identificați orice sentimente, atitudini sau acțiuni negative care ar putea să îți alimenteze problemele. Terapeutul ți-ar putea cere să notezi aceste evenimente și reacții tale într-un jurnal.

- Lucrează cu tine pentru a-ți ajusta gândurile și comportamentele: Terapeutul te va ajuta să găsești modalități de a schimba emoțiile, gândurile și obiceiurile negative. Ai puterea de a-ți schimba punctul de vedere și de a-ți dezvolta obiceiuri constructive de gândire și acțiune. Poți folosi apoi aceste abilități în alte scenarii în viitor.

Terapia cognitiv-comportamentală este o abordare psihologică care ajută persoanele să devină mai conștiente de emoțiile, gândurile și comportamentele lor, ceea ce duce la obiceiuri mai sănătoase și la o mai bună stare generală de bine.

Deși nu poate elimina stresul, terapia cognitiv-comportamentală poate îmbunătăți răspunsul la situațiile stresante și poate fi la fel de eficientă ca și alte terapii psihologice sau medicamente psihiatrice. Terapeuții pot ajuta clienții să lucreze prin intermediul sentimentelor și să dezvolte noi abilități pentru a depăși emoțiile negative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel