La vârsta a doua, prevenția...
Într-o ediție specială a emisiunii Interviurile DC News și DC Medical, Dr Liviu Ojoga, care este medic primar ortopedie, șeful Secției Ortopedie - Traumatologie de la Spitalul Clinic Sanador a vorbit, despre mai multe tipuri de artroză. După ce ne-a elucidat legat de gonartroză – artroza genunchiului -, specialistul a explicat care e diferența dintre o banală durere „de șale" cum se spune popular și coxartroza, care este artroza șoldului.
Specialistul spune că „este o patologie care afectează 90% din populație, care are cel puțin un episod de lombalgie. Dar asta nu însemană că avem cu toții artroza șoldului. Diferența între o coxartroză și o banală durere lombară e că „sunt complet diferite. Lombalgia este o durere a regiunii lombare, uneori cu iradiere la nivelul fesei sau pe membrul inferior, dacă e o simplă lombalgie numai la nivelul regiunii lombare, pe când coxartroza doare mai degrabă în regiunea inghinală, doare la mers, doare la încărcare" detaliat Dr Liviu Ojoga.
„Primul sfat ar fi să slăbim și să facem sport", pentru ca articulațiile șoldului să fie păstrate în bună stare de funcționare. „Tratamentul chirurgical la coxartroxă este la fel ca la gonartroză. În general, la artroze, tratamentul se suprapune în fazele incipiente: substanță vâscoelastică, PRP, celule stem, dacă există indicație de așa ceva. La genunchi osteotomii de corecție atunci când există deviații de ax, la femur și la umăr nu există aceste posobilități. La genunchi a mai fost dezvoltat acum 20 de ani conceptul de shaving artroscopic. Trebuie să ținem cont că artroscopia era la început, a fost un bum, să facem cât mai multă artroscopie. Acum s-a dovedit că de fapt shavingul artroscopic – evidence base medicine – comparând shavingul cu fizioterapie sau cu infiltrații cu acidul hialuronic a dovedit că dacă nu ai o leziune clară care să fie responsabilă de anumite dureri, nu merită făcut un shaving artroscopic doar așa ca să-i propui pacientului ceva până la proteză", a continuat specialistul Sanador.
Din păcate, însă, „finalul tratamentului acestei patologii (artrozele, n.r.) este o proteză. Și la genunchi, și la șold, și la umăr".
Dar cât poate funcționa o astfel de proteză? Care e „garanția" ei, ca să spunem așa?
„Nu contează marca protezei", spune specialistul. Pentru că „la ora actuală în UE și cu toate standardele operatorii calitățile sunt superpozabile. Ce contează foarte mult este felul în care este implantată, mai ales la genunchi și la șold, să nu existe o malpoziție a componentelor, care să ducă la încărcări neanatomice sau la lărgirea ori decimentarea protezei. (...) Depinde foarte mult de greutatea pacientului și de activitatea fizică. Pentru că una e să pui o proteză unui pacient de 70 de ani normoponderal și care are o activitate relativ restrânsă, să spunem, o mică plimbare, mersul până la standul de ziare, și alta e la un pacient mai tânăr 65 de ani, supraponderal, dar activ fizic, încă în activitate, care va degrada mai repede proteza decât celălalt. E foarte greu să răspunzi când pacientul întreabă „cât timp mi-o grantați?" Cumperi o mașină nouă, cât timp ți-o garantează? E foarte dificil de spus, dar în principiu, la ora actuală o proteză bine implantată durează 10-15 ani plus", a declarat dr. Liviu Ojoga.
Față de alte intervenții chirurgicale, cele în cazul artrozelor mai au o particularitate.
„În cazul artrozelor, pacientul este cel care vine să se opereze. Nu îl pune chirurgul. Durerea contează! Sunt cazuri complet diferite. Am pacienți care vin cu artroze incipiente, dar care nu arată îngrozitor radiologic, ai impresia că ar putea să mai stea. Și pacientul îți spune că „de 3 ani de zile fac recuperare de 2 ori pe an, iau antiinflamatorii, nu mai pot de durere, nu mai e viață, nu mai există nimic care să-mi îmbunătățească viața" și atunci proteza este o soluție. Și sunt pacienți care vin cu niște radiografii care au toate indicațiile de protezare și care spun „mă doare de vreo câteva luni, n-am făcut nimic până acum, durerea apare și dispare dacă iau un ketonal mă simt deja mai bine", și atunci e o greșeală să-i propui o operație de protezare în momentul ăsta. Deci, pacientul beneficiază de recuperare medicală... Nu există contraindicație în funcție de vârstă. Nici măcar în consultul preanestezic vârsta nu contează, s-au îmbunătățit tehnicile uriaș", a continuat medicul.
Important este că nu există posibilitatea ca organismul să respingă o astfel de proteză. „Nu există așa ceva! Nu! Sunt aliaje de crom-cobalt sau titaniu care nu au astfel de reacții”, subliniază medicul.
Există și un al treilea tip de artroză, cea la umăr - Omartroza - care este, de asemenea, o boală degenerativă. Culmea e, spune Dr. Liviu Ojoga, că această patologie este des întâlnită dar de foarte multe ori ignorată. Cum se manifestă ea și cum se tratează, aflați din video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...