Consumul de nuci are efecte protectoare pentru sănătatea celor care au supraviețuit unui cancer la sân. STUDIU

Cancerul de sân. Foto: Pixabay
Într-un studiu publicat în Jurnalul Internațional al Cancerului arată că la persoanele care au supraviețuit unui cancer la sân consumul de nuci a fost asociat cu riscuri mai mici de recurență sau deces. 

Studiul, care a fost publicat în International Journal of Cancer (link direct studiu), a presupus analiza datelor de la 3.449 de supraviețuitori ai cancerului de sân incluși „Studiul de supraviețuire a cancerului de sân din Shanghai”, care au finalizat o evaluare dietetică la 5 ani după diagnostic. 

În acest interval de timp, între subiecții participanți la studiu au fost înregsitrate 374 de decese, în timpul unei monitorizări mediane de 8,27 ani după evaluarea dietetică. 

Dintre cei 3.274 de supraviețuitori care nu au avut o recurență anterioară la momentul evaluării dietetice, 209 au dezvoltat evenimente specifice cancerului de sân, inclusiv recurența, metastazele sau mortalitatea prin cancer de sân.

Cercetătorii au constatat că a existat un model de doză-răspuns în relația dintre consumul de nuci și riscul de recurență sau deces din cauza cancerului de sân, mai exact cei care au consumat cele mai mari cantități de nuci au avut cele mai mici riscuri de recidivă. 

De asemenea, asociația dintre consumul de nuci și riscul mai mic de recidivă a cancerului  a fost mai puternică pentru supraviețuitorii care au avut stadii incipiente anterioare ale cancerului de sân decât pentru cei care au avut stadii mai avansate.

Asocierea dintre nuci și supraviețuirea fără a avea boala nu au fost modificate de statutul receptorului de estrogen / receptor de progesteron sau de alți factori prognostici cunoscuți.

În concluzie, au notat cercetătorii, consumul de nuci a fost asociat cu o supraviețuire mai bună și pe termen lung, în special fără ca boala să revină, în rândul persoanelor care au fost inițial diagnosticate și tratate de cancer la sân. 

Cancerul, o problemă la nivel mondial

Conform ultimului raport al Agenției Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), o agenție specializată a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2020 cancerul a fost responsabil pentru aproximativ 10 milioane de decese la nivel mondial. 

Cele mai multe decese provocate de cancer sunt în Asia (58,3%), urmată de Europa (19,6%) și de America Latină și Caraibe (7,2%). Practic, una din 5 persoane din întreaga lume dezvoltă cancer la un moment dat în timpul vieții. De asemenea, unul din 8 bărbați și una din 11 femei mor din cauza acestei boli.

În cazul ambelor sexe și la orice vârstă, cancerul care conduce numărul deceselor este cel pulmonar (18%), urmat de cel colorectal (9,4%), hepatic (8,3%), de stomac (7,7%) și de sân (6,9%).

În rândul bărbaților, cele trei tipuri de cancer cele mai letale sunt cel pulmonar (21,5%), hepatic (10,4%) și colorectal (9,3%), în timp ce la femei acest podium este ocupat de cancerul de sân (15,5%), pulmonar (13,7%) și colorectal (9,5%).

Cel mai frecvent tip de cancer

Conform Raportului IARC, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la nivel mondial, depășind cancerul pulmonar. Cele aproximativ 2,3 milioane de cazuri noi indică faptul că unul din opt cazuri de cancer diagnosticate în 2020 este cancer mamar.

Printre factorii de risc identificați se numără amânarea sarcinii, mai puțini copii, niveluri mai ridicate de grăsime corporală și lipsa activității fizice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel