Concediul și pandemia de COVID-10. Dr Valeriu Gheorghiță: Unde și cum vom pleca

Concediul ni-l vom petrece altfel în următorii ani din cauza pandemiei de COVID-19
Lt col dr Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase a explicat că și modul în care ne facem concediul se va schimba din cauza pandemiei de COVID-19.

Lt col dr Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase, doctor în Științe Medicale, cu competență în Managementul serviciilor de sănătate și atestat în medicină de călătorie, de la Secția Clinică Boli Infecțioase din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila", a declarat că excursiile cu cortul sau în rulote ar putea deveni, cel puțin în următorii doi-trei ani, un nou trend.

El a precizat că, în condițiile în care va exista un context general favorabil în ceea ce privește scăderea numărului de cazuri cu noul coronavirus, s-ar putea lua calcul în această vară o destinație de vacanță, „ideal" în țară și nu în zone aglomerate.

„Trebuie să plecăm de la un context epidemiologic general, adică o situație favorabilă în care să avem cât de cât siguranța că nivelul de transmitere comunitară este extrem de redus pentru a preîntâmpina eventualul risc de expunere la acest virus. În condițiile în care avem un context general favorabil putem eventual să luăm în calcul și o destinație de vacanță, ideal în țară. (...) În principiu, cred că oamenii, din instinct, se vor reprofila și vor căuta acele zone, acele locații în care se simt mai în siguranță. (...) Trebuie să respectăm aceste principii generale, practic distanțarea socială, evitarea zonelor aglomerate. Atunci când mergem în locurile de servire a mesei să avem o distanță corectă, optimă între noi și celelalte persoane, să nu ne cazăm în locuri unde există un risc de intersectare cu multe persoane. Vor fi încurajate foarte mult excursiile cu cortul, în rulote. Noi nu am avut această cultură până la acest moment, însă probabil că va deveni un nou trend cel puțin în următorii doi-trei ani", a spus medicul.

Când ai simptome nu pleci în concediu

Acesta a precizat că nu trebuie să plece în concediu persoanele care prezintă semne de boală - simptomatologie respiratorie și febră.

„Este bine să nu plecăm în concediu dacă avem semne de boală, orice simptomatologie respiratorie și febră. Este mai bine să stăm izolați acasă și în niciun caz să ieșim în comunitate", a arătat Gheorghiță.

În cazul în care cineva se gândește să își facă vacanța în afara țării, trebuie să aibă grijă la cum alege destinația.

„Dacă ne gândim la plecarea în afara țării aici trebuie să avem grijă la destinație - adică țara în care urmează să mergem. Nu toate țările se confruntă cu același nivel al epidemiei, sunt țări în care nivelul infecțiilor a crescut la o rată foarte mare. Nu există nicăieri certitudinea că riscul de expunere este mai mare sau mai mic. Din punct de vedere medical, este bine să mergi acolo unde ai un nivel de siguranță mai bun", a adăugat dr Gheorghiță, conform Agerpres.

Regulile la care nu renunțăm

În opinia sa, trebuie să se fie evitate locurile de cazare în care este un număr mare de persoane de toate vârstele, precum hotelurile cu programe all-inclusive. Și, în plus, nici în vacanță nu trebuie să renunțăm la regulile de igienă și distanțare. 

„Este preferabil să accesăm acele locuri de cazare în care nu este un număr foarte mare (n.r. - de persoane). În niciun caz acele hoteluri care pun la dispoziție programe de tip all inclusive, pentru că riscul de aglomerare va fi unul foarte mare. Cred că trebuie să mergem pe profil de tip casă, unde eventual să mergi cu familia, de închiriat un apartament și mai puțin probabil zone hoteliere cu un număr foarte mare de turiști. Riscul nu poate fi redus la zero niciodată (...) Vizavi de ce trebuie să facă turiștii în această perioadă - trebuie să se respecte aceleași măsuri care au fost transmise și recomandate până la acest moment, începând de la cele de igienă personală, de purtarea măștii atunci când mergem în spații închise sau cu mijlocul de transport în comun. Cred că este recomandat din ce în ce mai mult să ne deplasăm cu mașina personală mai mult decât cu mijloacele de transport în comun, cu tren sau avion în această perioadă", a mai spus medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel