Schimbările extreme de temperatură...
Colesterolul mărit cauzează, de obicei, evenimente de urgență, cum ar fi accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord din cauza acumulării plăcii în artere. De asemenea, poate provoca boli de inimă şi alte complicaţii.
Colesterolul este o substanță ceroasă, asemănătoare grăsimilor, pe care ficatul o produce. Este vital pentru formarea membranelor celulare, a vitaminei D și a anumitor hormoni. Colesterolul nu se dizolvă în apă, așa că nu poate călători singur prin corpul tău.
Particulele cunoscute sub numele de lipoproteine ajuta la transportul colesterolului prin sânge. Există două forme majore de lipoproteine.
Lipoproteinele cu densitate mică (LDL), cunoscute și sub numele de "colesterol rău", se pot acumula în artere și pot duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.
Consumul prea multor alimente care conțin cantități mari de grăsimi crește nivelul colesterolului LDL din sânge. Acest lucru este cunoscut sub numele de colesterol ridicat, de asemenea, numit hipercolesterolemie sau hiperlipidemie.
Lipoproteinele cu densitate mare (HDL), numite uneori "colesterol bun", ajută la revenirea colesterolului LDL la ficat pentru eliminare.
Dacă nivelul colesterolului LDL este prea ridicat sau nivelul colesterolului HDL este prea scăzut, depozitele grase se acumulează în vasele de sânge. Aceste depozite vor face dificilă curgerea sângelui prin artere. Acest lucru ar putea provoca probleme în tot corpul, în special în inima şi creierul tău, sau ar putea fi fatale.
Vezi și: Creșterea în greutate în perioada iernii, cauze. Ce să faci ca să nu mai acumulezi kilograme în plus
Colesterolul mărit de obicei nu provoacă simptome. În cele mai multe cazuri, provoacă doar evenimente de urgență. De exemplu, un atac de cord sau un accident vascular cerebral poate rezulta din daunele cauzate de colesterolul mărit.
Aceste evenimente de obicei nu apar până când colesterolul mărit duce la formarea plăcii în arterele tale. Placa poate îngusta arterele, astfel încât mai puțin sânge poate trece prin vene. Acest lucru ar putea duce la complicații grave.
Un test de sânge este singura modalitate de a ști dacă colesterolul este prea mare. Acest lucru înseamnă având un nivel total de colesterol din sânge peste 200 miligrame pe decilitru (mg/dl).
Specialiștii recomandă efectuarea unor analize pentru colesterol după vârsta de 20 de ani. Apoi, testele de sânge trebuie repetate la fiecare 4-6 ani.
Medicii pot recomanda teste de sânge dacă aveți cazuri în familie de rude care au istoric de colesterol mărit, sau dacă vă încadrați în următorii factori de risc:
- Aveți hipertensiune arterială
- Sunteți supraponderali
- Fumați, potrivit Healthline.
Există o afecțiune transmisă prin gene care provoacă colesterol mărit numită hipercolesterolemie familială. Persoanele cu această condiție au niveluri de colesterol de 300 mg/dl sau mai mare. Acestea pot dezvolta o afecțiune, care poate apărea ca un plasture galben deasupra pielii, sau un nod sub piele.
Boala coronariană este un tip de boală de inimă. Apare atunci când acumularea plăcii face ca arterele principale care furnizează inimii sânge să fie îngustate sau întărite.
Simptomele bolilor de inimă pot fi diferite pentru bărbați și femei. Cele mai frecvente simptome includ:
- angină pectorală, dureri în piept
- greață
- oboseală extremă
- dificultăți de respirație
- durere la nivelul gâtului, maxilarului, abdomenului superior sau spatelui
Acumularea plăcii cauzate de colesterolul mărit vă poate pune la risc serios. Aceasta este ceea ce se întâmplă atunci când apare un accident vascular cerebral.
Un accident vascular cerebral este o urgență medicală. Este important să acționați rapid și să obțineți tratament medical prezentați simptomele unui accident vascular cerebral. Aceste simptome includ:
- pierderea bruscă a echilibrului și a coordonării
- amețeli bruște
- asimetrie facială (pleoapa înclinată și gura pe o singură parte)
- incapacitatea de a vă deplasa, afectând în special doar o parte a corpului
- confuzie
- vorbire îngreunată
- amorțeală la nivelul feței, brațului său piciorului, mai ales pe o parte a corpului
- vedere încețoșată, vedere înnegrită sau vedere dublă
- durere de cap bruscă severă
Vezi și: Kate Middleton, dieta unei siluete de invidiat. Băutura la care nu renunță dimineața
Arterele care alimentează inima cu sânge se pot îngusta încet din cauza acumulării plăcii. Acest proces, numit ateroscleroză, se întâmplă încet în timp și nu are simptome. În cele din urmă, o bucată de placă se poate rupe. Când se întâmplă acest lucru, se formează un cheag de sânge în jurul plăcii.
Poate bloca fluxul de sânge către mușchiul inimii și îl poate priva de oxigen și nutrienți. Această privare se numește ischemie. Când inima se deteriorează sau o parte a inimii începe să moară din cauza lipsei de oxigen, se numește atac de cord. Termenul medical pentru un atac de cord este infarctul miocardic.
Simptomele unui atac de cord includ:
- etanșeitate, stoarcere, plenitudine, durere sau durere în piept sau brațe
- dificultăți de respirație
- anxietate
- amețeală
- greață, indigestie sau arsuri la stomac
- oboseală excesivă
Boala arterială periferică poate apărea atunci când placa se acumulează în pereții arterelor. Acest lucru va bloca fluxul de sânge în arterele care furnizează sânge la rinichi, brațe, stomac, picioare, și picioare.
Simptomele bolii arteriale periferice precoce pot include:
- crampe
- oboseală
- durere la nivelul picioarelor în timpul activității sau exercițiilor fizice, numită claudicație intermitentă
- disconfort la nivelul picioarelor și a degetelor
Pe măsură ce boală arterială periferică progresează, simptomele apar mai frecvent și chiar apar atunci când sunteți în repaus. Simptomele ulterioare care pot apărea din cauza fluxului sanguin redus includ:
- subțierea, paloarea sau strălucirea pe pielea picioarelor și a degetelor
- moartea țesuturilor cauzată de lipsa alimentării cu sânge, numită cangrenă
- ulcere pe picioare şi degete care nu se vindeca sau se vindecă foarte încet
- dureri de picioare care nu dispar atunci când sunt în repaus
- senzația de arsură în degetele de la picioare
- crampe
- unghii groase la picioare
- degetele de la picioare care devin albastre
- reducerea creșterii părului pe picioare
- scăderea temperaturii piciorului sau piciorului inferior, în comparație cu celălalt picior
Persoanele cu boala arterială periferică au un risc mai mare de a avea un atac de cord, accident vascular cerebral, sau amputări ale membrelor.
Un panou lipidic măsoară colesterolul total, colesterolul HDL, colesterolul LDL și trigliceridele. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) arată că acestea sunt nivelurile dorite:
- LDL colesterol: mai puțin de 100 mg/dl
- HDL colesterol: 40 mg/dl sau mai mare
- trigliceride: mai puțin de 150 mg/dl
Colesterolul total este în general considerat "borderline high" dacă este între 200 și 239 mg/dl. Este considerat "mare" în cazul în care este mai mare 240 mg/dL.
Colesterolul LDL este în general considerat "borderline high" dacă este între 130 și 159 mg/dl. Este considerat "mare" în cazul în care este mai mare 160 mg/dl.
Colesterolul HDL este în general considerat "scăzut" dacă este sub 40 mg/dl.
Asociația Americană a Inimii recomandă verificarea nivelului de colesterol la fiecare 4 până la 6 ani dacă sunteți un adult sănătos cu vârsta de peste 20 de ani. Poate fi necesar să vă verificați colesterolul mai des dacă aveți un risc crescut de colesterol ridicat.
De asemenea, este posibil să aveți nevoie de controale mai frecvente ale colesterolului dacă aveți un istoric familial de probleme de colesterol sau atacuri de cord la o vârstă fragedă, mai ales dacă v-au afectat părinții sau bunicii.
Deoarece colesterolul ridicat nu provoacă simptome în stadiile incipiente, este important să faceți alegeri bune în ceea ce privește stilul de viață. Mănâncă o dietă sănătoasă, menţine o rutină de exerciţii fizice, și să monitorizați în mod regulat nivelul de colesterol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...