Colesterolul: de ce unii oameni au un nivel scăzut, fără să fie atenți la dietă

Colesterol
Bacteriile din intestin ar putea influența nivelul colesterolului. Cercetătorii au descoperit patru gene care sunt implicate în reducerea colesterolului.

Cercetătorii de la Broad Institute of MIT și Harvard și Universitatea Harvard au descoperit un grup de bacterii intestinale care pot metaboliza suficient colesterol pentru a putea afecta metabolismul.

Noul lor studiu, publicat astăzi în Cell and Microbe, a descoperit că persoanele care au aceste bacterii în intestinele lor au niveluri de colesterol mai mici în sânge. Descoperirea sugerează un posibil motiv pentru care unele persoane pot consuma mai mult colesterol în dieta lor cu un efect minim asupra nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, sugerează că stimularea populațiilor acestor bacterii, prin dietă, probiotice sau un alt tip de tratament, poate fi într-o zi un mod eficient de a ajuta la scăderea nivelului de colesterol.

Ideea că bacteriile pot metaboliza colesterolul nu este una nouă; la începutul anilor 1900, oamenii de știință au raportat existența unor bacterii care ar putea transforma chimic colesterolul într-un compus numit coprostanol. Bacterii generatoare de coprostanol au fost găsite la mușchii șobolanilor, babuinilor, porcilor și chiar al oamenilor, dar biologia acestor bacterii a fost slab înțeleasă.

„Se știe de multă vreme că unele bacterii intestinale ar putea forma coprostanol din colesterol, dar nu știam ce specii de bacterii făceau acest lucru sau cum o făceau”, a spus Douglas Kenny, autor al noii lucrări.

Patru gene implicate

Echipa a apelat la mari seturi de date pentru microbiomuri pentru a descoperi gene care ar putea fi implicate în metabolismul colesterolului. Cercetătorii au analizat microbiomii intestinali de la 3.097 de persoane din Statele Unite și au secvențiat aproape 6 milioane de gene găsite în acest microbiom. Dintre probele de microbiome, 625 a inclus, de asemenea, informații despre nivelurile de coprostanol găsite în fecale.

Echipa a căutat gene bacteriene care erau prezente doar la persoanele care excretau coprostanolul și, de asemenea, seamănă cu acele enzime care îndeplinesc funcții similare cu metabolismul colesterolului. Acest lucru a condus oamenii de știință la doar patru gene care ar putea fi implicate în reducerea colesterolului.

De acolo, cercetătorii au dezvoltat genetic bacterii în laborator pentru a produce fiecare dintre cele patru enzime de interes. Ei au păstrat pe o genă, pe care au numit-o IsmA (Intestinal Stool Metabolism A), care ar putea metaboliza colesterolul. Gena, au arătat în datele lor genetice, se găsește într-un număr mic de bacterii asociate microbiomului.

Grupul a descoperit că persoanele cu gena IsmA din microbiomul lor excretau 55-75 la sută mai puțin colesterol în materiile fecale decât persoanele care nu poartă această genă bacteriană.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Testul care depistează cancerul. Se poate realiza acasă

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel