Ciocolata caldă te face FERICIT și te scapă de boli. Ce este metilxantina

ciocolata calda FOTO: Pexels @juan pablo serrano arenas
Care sunt beneficiile consumului de ciocolată caldă? Ce compuși nutritivi se ascund în boabele de cacao?

Ciocolata caldă este un deliciu cu numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Ne putem bucura de toate beneficiile terapeutice pe care aceasta ni le oferă, dar nu trebuie să consumăm orice ciocolată caldă. Cu cât conținutul de cacao este mai crescut, iar conținutul de zahăr mai scăzut, cu atât ciocolata caldă va avea mai multe efecte asupra sănătății.

Compuși nutritivi

Aportul nutritiv al ciocolatei calde se datorează conținutul acesteia în cacao. Boabele de cacao conțin fier, magneziu, cupru, mangan, fosfor și potasiu. Aceste elemente au numeroase roluri în organism, precum: oxigenarea organismului, producția de celule roșii (hematii), menținerea sănătății sistemului neuro-muscular și osos, reglarea hormonilor și menținerea echilibrului hidroelectrolitic.

Scade riscul de boli cardiace

Cacao are capacitatea de a relaxa vasele de sânge și de a menține normal fluxul sanguin. Astfel, ciocolata caldă scade riscul de infarct miocardic, atac vascular cerebral și scade tensiunea arterială. 

Menține creierul sănătos

Ciocolata caldă hrănește neuronii și are rol în sănătatea sistemului nervos. Un studiu din anul 2019 arată că există o substanță în boabele de cacao care intervine în procesele de neuroplasticitate și contribuie la prevenirea bolilor degenerative (boala Alzheimer, boala Parkinson). Această substanță poartă denumirea de metilxantină. Un alt studiu arată că boabele de cacao ameliorează efectele stresului oxidativ din corp și încetinesc procesele de îmbătrânire celulară.

Te face fericit

Consumul de cacao crește secreția de serotonină din corp. Serotonina este hormonul fericirii, iar nivelul ei scăzut cauzează depresie. Așadar, ciocolata caldă previne stările de tristețe, crește starea de spirit și are efecte calmante. Totodată, boabele de cacao sunt folosite în combaterea insomniilor.

Previne cancerul

Cine ar fi crezut că ciocolata caldă are efect anticancerigen și antiinflamator? Trebuie menționat faptul că acest lucru se întâmplă atunci când este consumată cu moderație. Orice exces poate avea efect invers.

Vezi și: Intestinul, al doilea creier. Ce să mănânci ca să fii mai FERICIT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel