Cinci semne ale demenței mai puțin obișnuite. Apar devreme și sunt trecute cu vederea

dementa - FOTO: Freepik
Acestea sunt cinci semne ale demenței mai puțin obișnuite. Apar cu mult înainte de problemele legate de memorie și sunt ușor trecute cu vederea.

Semnele demenței nu sunt întotdeauna ușor de identificat și pot fi subtile. Experții spun că primele semne ale demenței pot fi surprinzătoare și sunt adesea mai subtile decât te-ai aștepta.

Cercetările arată că această afecțiune are simptome care nu sunt întotdeauna ușor de identificat. Acestea includ imposibilitatea de a realiza când cineva este sarcastic sau lipsa altor norme sociale.

Katherine Rankin, PhD, neuropsiholog la Centrul de Memorie și Îmbătrânire al Universității din California din San Francisco, spune că orice schimbare în comportamentul sau abilitățile obișnuite ale unei persoane poate fi un motiv de îngrijorare.Dar Dr. Rankin spune că este important de notat că acestea nu sunt "semne de demență decât dacă sunt o schimbare față de comportamentul anterior al persoanei", potrivit Mirror.

Sarcasmul și depistarea minciunii

Dr. Rankin spune că persoanele cu demență au tendința de a avea mai mari dificultăți în a sesiza sarcasmul. Ea a descoperit, de asemenea, că aceste persoane nu puteau spune când cineva mințea, deși persoanele cu boala Alzheimer reușeau acest lucru.

Vezi și: Bacteria mâncătoare de carne ce pune viața în pericol. Dr. Cosmin Măcuceanu: Se răspândește rapid. Este extrem de gravă

Căderi mai frecvente

Căderile frecvente ar putea fi un semnal timpuriu al bolii Alzheimer, spun cercetătorii. Un studiu publicat în octombrie 2021 în jurnalul Frontiers in Neuroscience a constatat că persoanele în vârstă care dezvoltă ulterior boala Alzheimer sunt mai predispuse să cadă în anii dinaintea diagnosticului decât cele care nu au această afecțiune.

"Oamenii vin în biroul nostru îngrijorați pentru că au uitat ce era pe lista lor de cumpărături săptămâna trecută, dar când soțul sau soția lor spune că au căzut de patru ori în ultimul an, asta este un semn al unei probleme", a spus dr. Rankin.

Căderile regulate ar putea fi, de asemenea, un simptom al altor tulburări cerebrale.

Vezi și: Intervenția vitală pentru femeile cu cancer de sân. Prof. dr. Ioan Lascăr: Îi marchează întreaga existență

Ignorarea legii și a normelor sociale

Demența - FOTO: Freepik@Guzov Ruslan

Demența poate cauza pierderea simțului normelor sociale pentru unele persoane. Ele pot ajunge să se implice în furt din magazine sau chiar să spargă casele altora. Persoanele cu această afecțiune pot, de asemenea, să manifeste comportamente inadecvate în relații sau să facă comentarii nepotrivite ori să întreprindă acțiuni neadecvate sau chiar să se implice în comportamente criminale, conform jurnalului Cortex.

Aceasta poate duce la încălcarea legii și poate afecta chiar și persoanele în treizeci și patruzeci de ani, când comportamentul ieșit din comun ar fi considerat un semn de demență.

"Evident, majoritatea oamenilor care se angajează în aceste comportamente nu au demență. Este doar atunci când un cetățean anterior respectabil începe să fure sau să facă alte lucruri care sunt ieșite din caracter că devine o îngrijorare pentru demență", a mai spus dr. Rankin.

Vezi și: Cea mai frecventă afecțiune care trimite femeile la ginecolog. Dr. Ciprian Cristescu: Este foarte avantajos. Se vede. Nu trebuie analiză imagistică

Privitul în punct fix

Un termen clinic pentru cei cu demență care nu își mișcă ochii în mod normal este privirea redusă. Cei cu semne timpurii de demență par că privesc fix. De asemenea, pot avea dificultăți în a citi și pot sări peste rânduri. Persoana cu demență poate să nu fie conștientă de acest lucru, dar cei din jurul ei vor fi.

Mâncatul obiectelor și al mâncării stricate

Mâncatul obiectelor nealimentare și al mâncării expirate poate fi, de asemenea, un simptom surprinzător. Cineva cu demență ar putea încerca să mănânce o floare de pe masa unui restaurant pentru că dr. Rankin spune că "știu că sunt acolo pentru a mânca, dar nu știu ce face floarea acolo".

Experții în comportament spun că există puține alte explicații pentru acest comportament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel