Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Chlamydia: vaccin în curând. Boala sexuală poate duce la infertilitate
13 aug, 19:51
Un vaccin împotriva chlamydiei, o boală cu transmitere sexuală care poate duce la infertilitate, este în curs de dezvoltare.
Boala sexuală numită Chlamydia se tratează cu antibiotice  FOTO: pexels.com

Chlamydia, vaccin. Cercetătorii de la Institutului de cercetare Statens Serum, Suedia, lucrează la un vaccin "sigur şi capabil să provoace un răspuns imunitar", aflat într-un stadiu preliminar.

Despre cercetare scrie și AFP, potrivit căruia, vaccinul ar fi primul împotriva acestei infecţii bacteriene. Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susțin că, anual, 131 de milioane de persoane din întreaga lume se infectează cu chlamydia. 70% dintre femeile infectate nu prezintă niciun simptom şi nu sunt conştiente că au această infecţie cu transmitere sexuală.

Chlamydia, vaccin: ce înseamnă să ai această boală

Chlamydia este mai frecventă în rândul femeilor cu vârsta între 18 şi 25 de ani. Afecțiunea poate duce la complicaţii grave, inclusiv la boala inflamatorie pelvină, sarcină extrauterină şi chiar la infertilitate. Creşte riscul de a contracta alte boli cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea sau infecţia cu HIV, virusul SIDA. Se tratează cu antibiotice, potrivit Agerpres.

Unul dintre autorii studiului, profesorul Peter Andersen de la institutul danez amintit spune, citat de APF: "având în vedere impactul acestei epidemii asupra femeilor, asupra sănătăţii reproductive şi a copiilor în caz de transmitere (...), necesitatea unui vaccin este reală".

Chlamydia, vaccin: experiment

Cercetătorii au efectuat studiul pe 35 de femei care nu au fost infectate cu chlamydia. Au folosit două formulări diferite ale vaccinului. 15 au primit una dintre aceste formulări (administrată de cinci ori, prin injecţii efectuate în braţ, apoi prin spray nazal), 15 femei - a doua formulă de vaccin, tot de cinci ori; ultimele 5 femei - placebo.

Ambele variante ale vaccinului au provocat un răspuns imunitar manifestat prin producţia de anticorpi. Însă, performanţa primei formulări a fost mai bună deoarece a permis producerea mai multor anticorpi. Prin urmare, ea a fost aleasă pentru cercetări ulterioare.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul The Lancet Infectious Diseases. Studiul, AICI.


Ştiri Recomandate

Diabetul, factor de risc major la infecții pulmonare severe
Femeie cu arsuri superficiale pe față și mâini, după o explozie de gaze
Mai multe lactate, mai mare riscul de cancer de prostată
Transplant. Trei vieți salvate de o copilă de doar 7 ani, de Moș Nicolae
Antibiotice, prescrise zilnic la 45% dintre pacienții români
Împiedică aspirina creșterea anevrismului?
Deratizare la un bloc din Suceava. Un cuplu a ajuns la spital
REZIDENȚIAT 2019. Mesajul emoționant al unui medic către viitorii rezidenți
Comentarii