Chirurgul Radu Zamfir: ce înseamnă, de fapt, un tranzit intestinal normal. Răspunsul, neașteptat

Indigestie
Medicul Radu Zamfir, medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgie hepato-biliară, afirmă că un tranzit intestinat normal înseamnă și trei scaune pe săptămână.

Tranzit intestinal, constipație. Chirurgul Radu Zamfir, medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgie hepato-biliară, actualmente șeful Agenției Naționale de Transplant, a vorbit la "Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea" de la Antena 3 despre ce înseamnă, de fapt, un tranzit intestinal normal și ce boli poate ascunde constipația.

„Un tranzit normal poate fi încadrat în trei scaune pe săptămână şi trei scaune pe zi. Aceasta se datorează faptului că intestinul gros, colonul, poate avea ca variante ale normalului dimensiuni diferite, o lungime mai mare, un diametru mai mare, aceasta ducând la o frecvenţă diferită a tranzitului", a explicat medicul primar Radu Zamfir.

Potrivit specialistului, un scaun o singură dată pe săptămână e cam puțin. Acesta mai amintește că folosirea laxativelor sunt parțial o soluție, dar utilizarea în exces ar putea duce șa creearea unei dependențe a colonului de ele, iar la renunțare constipația să rămână, ba să fie și mai gravă.

Tranzit intestinal, constipație: bolile ascunse

În ce privește constipaţia survenită brusc, aceasta ar putea fi consecinţa apariţiei unei tumori de intestin gros de colon stâng care poate duce la dereglarea tranzitului pacientului. Dacă apare sânge în scaun e posibil să fie din pricina hemoroizilor sau a unei tumori a colonului.

Un rol esențial îl joacă și alimentația. O dietă mai bogată în fibre și vegetale menține un tranzit intestinal constant. „De aceea, orice simptom legat de acest de tranzit intestinal trebuie să alarmeze pacientul şi trebuie să îl trimită la doctor'', a spus mai precizează Radu Zamfir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel