Chimioterapia, impact masiv asupra femeilor. Terapia care le ajută să treacă mai ușor peste tratamentul oncologic

chimioterapia - FOTO: Freepik
Chimioterapia accelerează declinul fizic la femeile în vârstă, dar anumite intervenții le pot ajuta să treacă mai ușor peste tratamentul oncologic.

Un nou studiu despre cancerul de sân la femeile în vârstă arată că chimioterapia poate afecta negativ funcționarea fizică. Suportul fizic, social și emoțional poate îmbunătăți starea acestora.

Femeile ar trebui să întrebe medicul despre o evaluare geriatrică înainte de a începe chimioterapia pentru a înregistra abilitățile lor fizice, afecțiunile de sănătate și medicamentele. Acest lucru ajută furnizorul și pacientul să ia decizii privind cea mai bună opțiune de tratament.

Un studiu clinic multicentric, realizat în peste o duzină de centre medicale academice din SUA, a constatat că chimioterapia poate accelera declinul fizic la femeile în vârstă. Totuși, cercetătorii spun că intervenții precum fizioterapia și suportul emoțional și social pot ajuta la reducerea efectelor negative ale tratamentului.

Femeile supuse chimioterapiei, declin semnificativ

Studiul, publicat recent în Journal of Cancer Survivorship, a constatat că multe femei în vârstă care au avut cancer de sân în stadiu incipient și au urmat chimioterapie au experimentat un declin semnificativ în capacitatea lor de a îndeplini sarcini zilnice precum mersul pe jos sau urcatul scărilor, comparativ cu cele care nu au făcut chimioterapie și femeile fără cancer de aceeași vârstă.

Studiul clinic a comparat schimbările în funcția fizică în timp la femei cu vârsta de 65 de ani și peste. Participanții au inclus 444 de femei cu cancer de sân în stadiu incipient cărora li se administra chimioterapie, 98 de femei cu cancer de sân în stadiu incipient care nu primeau chimioterapie și 100 de femei care nu aveau cancer.

Cercetătorii au constatat că aproape 35% dintre adulții în vârstă care au primit chimioterapie pentru cancerul de sân au avut un declin semnificativ în funcția fizică, comparativ cu 8% dintre cei care nu au primit chimioterapie și 5% dintre cei fără cancer. La femeile care au avut un declin semnificativ, urcatul scărilor, mersul pe jos pe o distanță de un kilometru și activitatea moderată erau deosebit de dificile.

Vezi și: Ce nu știai despre intervențiile estetice în exces. Vâlcu: Poți lua un nou buletin. Prof. dr. Ioan Lascăr: Evident. Sunt detalii anatomice care pot fi modificate

Chimioterapia, provocare pentru femei

Noul studiu este important deoarece medicii știau că femeile în vârstă pot avea provocări fizice atunci când sunt tratate pentru cancerul de sân, dar nu erau siguri dacă acestea erau cauzate de cancer sau de tratament. Noul studiu este primul care compară declinul funcțional la adulții în vârstă care primesc chimioterapie cu pacienții în vârstă cu cancer de sân care nu primesc chimioterapie. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să vadă că provocările fizice, în multe cazuri, erau legate de chimioterapie.

Descoperirile nu înseamnă neapărat că ar trebui să evitați chimioterapia după o anumită vârstă, mai ales deoarece poate fi un tratament extrem de eficient. Cercetătorii au reușit să evidențieze anumite intervenții care ar putea ajuta la îmbunătățirea dificultăților pe care femeile le experimentează în timpul și după chimioterapie.

Vezi și: Testul care prezice demența cu 9 ani înainte de apariția primelor simptome. Ce trebuie să faci pentru a afla dacă ești expus riscului

Intervențiile care pot ameliora efectele chimioterapiei - FOTO: Freepik@maliksaad4727

Evaluările geriatrice, esențiale

Evaluările geriatrice sunt un instrument crucial pentru pacienții în vârstă cu cancer. Ca parte a studiului, toți participanții au completat chestionare despre demografie și starea de sănătate. Ei au fost de asemenea de acord să facă o evaluare geriatrică: o evaluare pentru a analiza funcționarea fizică și mentală a unei persoane, precum și condițiile medicale, medicamentele, nutriția și suportul social, a spus Sedrak.

O altă evaluare geriatrică a fost realizată la 30 de zile după ce femeile au terminat chimioterapia și la punctele stabilite în timpul studiului pentru femeile care nu primeau tratament pentru cancer.

Vezu și: Durerea toracică la respirație. Când să mergi la doctor. Cauzele mai puțin cunoscute ale durerii în piept

Ghidurile actualizate pentru evaluarea geriatrică au fost publicate de American Society for Clinical Oncology (ASCO) în iulie 2023, pe care cercetătorii le consideră critice pentru adulții în vârstă care se confruntă cu tratamentul pentru cancerul de sân sau orice alt tip de cancer.

Studiul a mai notat că, având în vedere creșterea așteptată a numărului de supraviețuitori în vârstă cu cancer de sân - proiectată să ajungă la peste șase milioane până în 2040 - înțelegerea mecanismelor îmbătrânirii accelerate și găsirea modalităților de a o preveni este crucială.

Două exemple de intervenții includ fizioterapia și încurajarea mișcării pentru a ajuta la reducerea riscului de neuropatie sau durere nervoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel