Știai că data și grosimea primei...
Acumularea de placă în cavitatea bucală este rezultatul diferitelor alimente și băuturi, care pot duce la boli ale gingiilor și la apariția cariilor dentare. Placa bacteriană este o peliculă lipicioasă plină de bacterii care atacă smalțul dinților, provocând apariția cariilor. Cariile pot provoca durere, probleme de mestecat și abcese dentare.
Dacă placa dentară nu este spălată sau curățată cu ață dentară, aceasta se întărește și se transformă în tartru, ceea ce duce la gingivită, o formă timpurie a bolii gingivale. Pentru a preveni deteriorarea plăcii dentare, spală-te pe dinți de două ori pe zi, folosește ața dentară și mergi la dentist în mod regulat. În plus, evită sau limitează anumite alimente, precum:
În general, dulciurile sunt nesănătoase pentru dinți, dar bomboanele acrișoare conțin mai multe substanțe acide care sunt mai dure pentru dinți și rămân lipite de aceștia mai mult timp, crescând riscul de carii. În schimb, optează pentru ciocolată, care este crocantă și ușor de curățat.
Ai grijă când cumperi pâine, deoarece saliva descompune amidonul în zahăr, care se poate lipi de crăpăturile dinților, provocând carii. Optează pentru varietăți mai puțin rafinate, cum ar fi cele din grâu integral, care conțin mai puține zaharuri adăugate și sunt mai ușor de descompus.
Foto: Freepik @romanzaiets
Un studiu a constatat că sucurile carbogazoase consumate ăn cantități mari ar putea afecta dinții la fel de mult precum consumul de metamfetamină. Sucurile carbogazoase permit plăcii dentare să producă mai mult acid, provocând deteriorarea smalțului dentar. Consumul îndelungat de sucuri îmbracă dinții în acid, usucă gura și reduce producția de salivă. De asemenea, sucurile de culoare închisă pot decolora sau păta dinții.
Healthline recomandă să nu te speli pe dinți imediat după ce ai băut suc acidulat, deoarece acest lucru ar putea grăbi apariția cariilor.
Asociația Americană de Stomatologie avertizează că mestecatul gheții, care este în esență apă, poate deteriora smalțul și crește riscul de urgențe dentare, cum ar fi dinții ciobiți sau coroanele desprinse. Deși gheața poate fi folosită pentru a răci băuturile, este indicat să eviți să o mesteci și în schimb, optează pentru apă rece sau băuturi fără gheață.
Portocalele, grapefruiturile și lămâile sunt fructe și sucuri delicioase cu un conținut ridicat de vitamina C. Cu toate acestea, conținutul lor acid poate eroda smalțul dinților, crește riscul de carii și poate provoca răni în gură. Pentru a le maximiza antioxidanții și vitaminele, consumă-le cu moderație la masă și clătește gura cu apă după aceea.
Chipsurile de cartofi sunt satisfăcătoare, dar au un conținut ridicat de amidon, care se transformă în zahăr și rămâne blocat între dinți, hrănind bacteriile din placa bacteriană. Producția de acid din chipsuri durează o vreme, așa că, după ce mănânci, folosește ața dentară pentru a îndepărta particulele blocate.
Consumul de alcool poate usca gura, cauzând o lipsă de salivă, care este esențială pentru menținerea sănătății dinților. Saliva împiedică alimentele să se lipească de dinți, spală particulele și ajută la repararea semnelor timpurii ale cariilor dentare, ale bolilor gingivale și ale infecțiilor orale. Pentru a menține hidratarea gurii, bea multă apă și fă clătiri cu fluor și soluții de hidratare orală.
Fructele uscate, cum ar fi caisele, prunele uscate, smochinele și stafidele, pot să nu fie o gustare sănătoasă. Asociația Dentară Americană susține că aceste fructe se agață de dinți și de crăpături, lăsând în urmă zahăr. Cu toate acestea, există date limitate cu privire la acest subiect și sunt necesare mai multe cercetări.
Pentru a-ți menține sănătatea orală, clătește gura cu apă după ce consumi fructe uscate, spașă-te și folosește ața dentară după aceea și optează pentru versiunile proaspete datorită conținutului mai mic de zahăr.
Deși menținerea unei danturi sănătoase necesită muncă, beneficiile pentru sănătatea și bunăstarea ta sunt substanțiale. Pentru a-ți menține sănătatea orală, limitarea anumitor mese și băuturi vă poate ajuta, la fel ca și periajul de rutină, folosirea aței dentare și examinările.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...