Ceaiul care reduce riscul accidentului vascular. Este cel mai popular tip de ceai din întreaga lume

ceaiul foto:freepik@dikushin
Ceaiul care reduce riscul accidentului vascular. Poate fi înlocuitorul cafelei. Care sunt efectele neașteptate pe care le are asupra organismului.

Ceaiul negru este una dintre cele mai răspândite băuturi din lume, cu o istorie bogată și o gamă largă de arome și beneficii. Obținut din frunzele plantei de ceai Camellia sinensis, ceaiul negru a captivat gusturile și inimile oamenilor de-a lungul secolelor. Este ceaiul ideal, dacă vrei să înlocuiești cafeaua, conținând mai puțină cofeină decât aceasta, dar suficientă pentru a avea aceleași efecte asupra organismului. 

Originile și procesul de fabricație

Originar din regiunile asiatice, ceaiul negru a fost introdus în Europa și în alte părți ale lumii în timpul comerțului global. Numele "ceai negru" provine de la culoarea întunecată a frunzelor și a lichidului infuzat. Producția ceaiului negru implică oxidarea frunzelor de ceai, proces care conferă ceaiului aromele și culorile specifice.

Vezi și: Ceaiul care ameliorează cârceii. Este din ce în ce mai utilizat de români

După ce sunt culese, frunzele sunt lăsate să se usuce, apoi sunt rulate pentru a le elibera enzimele și pentru a declanșa procesul de oxidare. Oxidarea frunzelor le conferă culoarea neagră și aromele specifice ceaiului negru. Oxidarea este o etapă cheie, deoarece determină caracteristicile gustului și ale aromelor.

Oamenii beau ceai de 5.000 de ani - este cea de-a doua băutură cea mai consumată din lume, după apă. Nu există nicio dispută între experți cu privire la faptul că toate tipurile de ceai oferă beneficii, dar cercetătorii continuă să descopere puterea completă a ceaiului negru și numeroasele modalități în care poate îmbunătăți sănătatea.

Ce face ceaiul negru unic?

Ceaiul negru este cel mai popular tip de ceai în întreaga lume. Este unul dintre cele patru tipuri de ceai făcute, folosind frunzele plantei Camellia sinensis, celelalte fiind ceaiul verde, ceaiul oolong și ceaiul alb. Diferența dintre tipurile de ceai constă în modul în care sunt procesate.

Spre deosebire de alte tipuri de ceai, frunzele de ceai negru trec printr-un proces extensiv de oxidare, expunând celulele din interiorul frunzelor la oxigen. Experții cred că această oxidare poate oferi ceaiului negru unele beneficii diferite față de ceaiul verde (care nu este supus oxidării). Atât ceaiul oolong, cât și cel alb, sunt supuși oxidării parțiale.

Beneficiile consumului de ceai negru

Conform UCLA Health, beneficiile asociate majorității ceaiurilor provin din polifenoli - antioxidanți care oferă protecție împotriva mai multor boli cronice. Cu toate acestea, ceaiul negru conține un grup de polifenoli numit teaflavine, pe care niciun alt tip de ceai nu-l are. Teaflavinele se dezvoltă în timpul oxidării și reprezintă 3% până la 6% din polifenolii din ceaiul negru. De aceea, ceaiul negru oferă unele dintre aceleași beneficii ca și celelalte tipuri de ceai, dar furnizează și avantaje unice.

Ceaiul negru aromatizat tot are beneficii și poate fi mai sănătos decât consumul de ceai îndulcit cu lapte și zahăr. Pentru a obține toate beneficiile, utilizați frunze de ceai întregi (nu pliculețe de ceai).

Ceaiul negru are un impact semnificativ asupra sănătății inimii. Teaflavinele ajută la scăderea colesterolului din sânge. Și flavonoizii - aceiași antioxidanți găsiți în vinul roșu, ciocolata neagră și nucile - reduc riscul bolilor de inimă cu 8%. Studiile arată că, cu fiecare ceașcă de ceai consumată zilnic, puteți reduce tensiunea arterială, riscul de evenimente cardiovasculare majore (cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral) și amenințarea de deces cauzat de boala de inimă.

Reduce riscul de accident vascular cerebral. Accidentul vascular cerebral - atunci când există o blocare în vasele de sânge care transportă sânge către creier - este a doua cauză principală de deces la nivel global. Consumul de ceai negru poate fi o modalitate de a reduce riscul de accident vascular cerebral. Studiile arată că consumul a cel puțin două cești de ceai zilnic poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu 16% în comparație cu persoanele care nu beau ceai, scrie UCLA Health.

Un pahar de 240 ml de ceai negru conține aproximativ 47 de miligrame de cafeină. "Cafeina este un stimulent, fiind util, dacă ai nevoie de mai multă energie pentru a-ți duce ziua la bun sfârșit. Dar prea multă cafeină - în special aproape de ora culcării - poate face mai dificil să adormi și să rămâi adormit. Este recomandat, de asemenea, să eviți cafeina, dacă ai tensiune arterială ridicată”, spune dieteticianul Kayla Kopp pentru Cleveland Clinic.

De asemenea, poți deveni dependent de cafeină, motiv pentru care poți avea dureri de cap sau te poți simți irascibil, atunci când nu bei ceașca ta zilnică (sau ceștile). Deoarece ceaiul negru are aproximativ jumătate din cantitatea de cafeină a cafelei, poate fi o opțiune bună dacă încerci să reduci consumul de cafeină.

Vezi și: Fenomenul punga cu pungi, un simbol cultural al românilor. Ce spune colectarea pungilor despre poporul nostru

Datorită efectelor stimulatoare ale cafeinei, persoanele gravide sau care alăptează ar trebui să-și limiteze consumul de cafeină la maximum 200 de miligrame pe zi. Și experții recomandă ca copiii sub 12 ani să nu consume cafeină deloc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel