Ce se întâmplă în creier după vârsta de 50 de ani. Schimbările, ireversibile și cu impact major

creier - FOTO: Freepik@kues1@zynkevych
Medicii dezvăluie exact ce se întâmplă cu creierul tău după ce împlinești 50 de ani. Acestea sunt schimbările pe care le poți aștepta pe măsură ce îmbătrânești și ce poți face în legătură cu ele.

Într-adevăr, creierul nostru se schimbă odată cu vârsta. Cercetările sugerează că creierul se micșorează cu aproximativ 5% pe deceniu începând de la vârsta de 40 de ani.

Dar ce ne putem aștepta să se întâmple cu creierul nostru în timp ce ajungem în anii 50 și 60? Ce mici scăpări pot fi atribuite îmbătrânirii normale a creierului și ce pot semnifica ceva mai serios?

Schimbările cerebrale de așteptat odată ce împliniți 50 de ani În anii 50, creierul tău începe deja să se micșoreze.

"Cortexul - stratul exterior al creierului - devine mai subțire, teaca mea­linică care înconjoară fibrele neuronale poate începe să se degradeze, iar receptorii nu mai răspund la fel de rapid", a explicat dr. Dylan Wint, un neurolog și neuropsihiatru la Cleveland Clinic, potrivit Huff Post.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor sunt încă destul de lucizi în anii 50, dar ar putea începe să observe unele schimbări în cogniție.

"La vârsta de 50 de ani, funcțiile cognitive precum amintirea la cerere a numelor și a numerelor, viteza de procesare, comutarea rapidă a sarcinilor și abilitățile spațiale pot să scadă. Aceasta tinde să continue în deceniile următoare", a spus Wint.

Vezi și: Semnul care îți arată că ai colesterolul mărit. Este vizibil cu ochiul liber și extrem de comun

Memoria episodică, afectată

Mai evident, în această perioadă s-ar putea să observați o ușoară scădere a ceea ce se numește memorie episodică sau "jurnalul mental care include "meta-etichete", cum ar fi cine a fost prezent la o întâlnire săptămâna trecută și în ce zi a avut loc acea întâlnire".

"În plus, alte aspecte ale cogniției, cum ar fi judecata morală, înțelepciunea și reglarea emoțională, de obicei continuă să se îmbunătățească în această perioadă", a mai spus Wint.

Dr. Dale Bredesen, un cercetător în neuroștiințe la Pacific Neuroscience Institute, a adăugat că schimbările hormonale pot contribui, de asemenea, la schimbările cognitive.

"La vârsta de 50 de ani, schimbările hormonale datorate menopauzei la femei și andropauzei la bărbați apar în mod tipic. Declinul cognitiv poate apărea din cauza unei scăderi bruște a hormonilor, cum ar fi scăderea de estradiol asociată cu menopauza. Oamenii adesea descoperă o acumulare mai mare de grăsime la vârsta de 50 de ani, care este asociată cu declinul cognitiv", a spus el.

Vezi și: Andra, cel mai puternic mesaj: Totul pleacă de la suflet! Nu trebuie să judecăm. Simțiți-vă bine cu voi

Ce se întâmplă pe măsură ce îmbătrânești

Pe măsură ce ajungeți în jurul vârstei de 60 de ani, a spus Wint, micșorarea creierului devine mai vizibilă.

"Cu toate că păstrați cunoștințele acumulate pe parcursul vieții, creierul dumneavoastră devine mai puțin eficient în accesarea acestor cunoștințe și în adăugarea la ele", a explicat el.

Bredesen a remarcat că problemele care sunt mai susceptibile să apară în jurul vârstei de 60 de ani, cum ar fi bolile de inimă și inflamația cronică, pot contribui și ele la declinul cognitiv.

Creier - FOTO: Freepik

Semne normale ale unui creier care îmbătrânește

Este normal să experimentați o anumită scădere cognitivă pe măsură ce îmbătrâniți. Dar când este uitarea un semn al ceva mai serios?

"Cel mai evident efect al îmbătrânirii tipice este probabil încetinirea proceselor mentale, în special găsirea numelor, comutarea sarcinilor, schimbarea obiceiurilor încrustate și integrarea de noi informații. Creierul nostru obișnuiește să compenseze aceste schimbări, astfel încât să putem funcționa în continuare robust și independent", a spus Wint.

Declinul cognitiv devine îngrijorător atunci când începe să interfereze cu activitățile zilnice.

Vezi și: Băutura care dublează riscul de AVC în decurs de o oră. Crește presiunea din creier

"Acest lucru nu este niciodată normal și este formal numit demență. Cu toate acestea, între îmbătrânirea cognitivă tipică și demență există o zonă de deteriorare cognitivă ușoară (MCI), în care cogniția nu este normală pentru vârstă - poate fi necesară o testare formală pentru a detecta acest lucru - dar nu interferează cu activitățile zilnice obișnuite.

Aproximativ 50% dintre persoanele cu MCI vor progresa pentru a dezvolta demență în următorii trei până la cinci ani", a spus Wint.

Dacă experimentați astfel de probleme, dificultăți de comunicare sau alte simptome care vă îngrijorează, Wint a sugerat să luați în considerare o consultație cu un geriatru sau un neurolog.

"Aceasta nu înseamnă că aveți boala Alzheimer sau alt tip de demență, dar un specialist vă poate ajuta să restrângeți cauza și orice tratamente potențiale sau schimbări de stil de viață care ar putea fi utile", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel