Anxietatea nu doar că îți afectează...
Ce se întâmplă dacă fumezi înainte de culcare. Dacă odată fumatul era promovat ca fiind benefic pentru relaxare, acum lucrurile s-au schimbat.
În zilele noastre, este bine stabilit faptul că fumatul nu este cea mai sănătoasă opțiune pe care o poți avea. De exemplu, dacă fumezi, ai un risc crescut de:
- dezvoltarea unei varietăți de cancere
- suferirea unui atac de cord sau accident vascular cerebral
- agravarea simptomelor infecțiilor respiratorii (de exemplu, răceala obișnuită, gripa, COVID-19).
Nu doar sănătatea fumătorului este afectată. Persoanele expuse la fumul de țigară au un risc crescut de cancer pulmonar, iar copiii expuși la fumul secundar au un risc crescut de a dezvolta meningită și de a suferi de sindromul morții subite a sugarului.
Vezi și: Ce înseamnă dacă ai posteriorul mare. Ce spune posteriorul despre tine
Există și un alt efect mai puțin cunoscut al fumatului asupra sănătății - efectul fumatului asupra somnului. Fumatul duce la dependență.
Acest lucru se datorează în mare parte prezenței nicotinei, care este considerat un stimulent, în produsele din tutun. Odată intrată în organism, nicotina stimulează eliberarea mai multor neurotransmițători sau mesageri chimici.
Eliberarea acestor neurotransmițători (de exemplu, serotonină, dopamină și acid gama-aminobutiric) poate fi asociată cu sentimente plăcute și o stare de bine. Cu toate acestea, fluctuațiile în nivelurile acestor neurotransmițători pot afecta ciclul somn-veghe al unei persoane.
Deci știm că fumatul este asociat cu nicotina și că nicotina afectează somnul. Să aflăm cum.
Insomnie - FOTO: Freepik@amenic181
Dacă ești un fumător, este mai probabil să:
- dureze mai mult să adormi odată ce te afli în pat
- petreci mai mult timp în pat treaz decât adormit
- dormi mai puțin
- în total petreci mai puțin timp în somn profund și odihnitor, potrivit Sleep Station.
Aceste efecte nu sunt universale și, de fapt, unele persoane (de exemplu, cele care trăiesc cu depresie) vor experimenta îmbunătățiri ale somnului după consumul de nicotină.
Dar mai multe probleme respiratorii care afectează somnul, precum astmul și apneea de somn, sunt exacerbate de fumat.
Ca urmare, fumătorii și ceilalți utilizatori de nicotină adesea raportează dificultăți în a se trezi dimineața și experimentează somnolență crescută în timpul zilei.
Nicotina poate afecta calitatea somnului unei persoane în mai multe moduri.
Acestea includ:
- Eliminarea nicotinei: În timpul somnului, o persoană poate experimenta eliminarea nicotinei din organism, declanșând dorințe și crescând neliniștea.
Acest lucru poate duce la un somn de proastă calitate sau poate determina persoana să se trezească.
- Stimulare: Nicotina este un stimulant. Stimulantele sunt substanțe care accelerează sistemele din organism și pot cauza perioade de trezire prelungită. Dacă cineva folosește nicotină înainte de culcare, aceasta poate perturba anumiți neurotransmițători implicați în procesul de somn, făcându-le mai dificil să adoarmă.
- Afectarea ritmului circadian: Persoanele care fumează pot experimenta o perturbare a ritmului lor circadian natural. Ritmul circadian urmează un ciclu natural de somn și trezire, în funcție de răspunsurile creierului la ciclul lumină/întuneric al soarelui.
O perturbare a acestui ciclu poate duce la un somn fragmentat sau de proastă calitate.
- Accentuarea sforăitului și a apneei de somn: Persoanele care fumează pot avea un risc mai mare de apnee de somn obstructivă și sforăit, deoarece fumatul poate cauza inflamații respiratorii și poate restricționa fluxul de oxigen al unei persoane. Sforăitul apare atunci când aerul trece pe lângă țesuturile relaxate din gât și provoacă un zgomot.
Când o persoană are apnee de somn, încetează și începe să respire repetat în timpul somnului. Atât sforăitul, cât și apneea de somn pot afecta calitatea somnului.
O cercetare din 2019 arată că persoanele care fumează pot avea nevoie de 5–25 de minute mai mult decât nefumătorii să adoarmă. Cercetătorii observă că 80% dintre fumători experimentează în mod regulat tulburări de somn și dorm pentru perioade mai scurte decât nefumătorii. De asemenea, cercetătorii au constatat că persoanele care fumează au mai multe șanse să raporteze oboseală în timpul zilei decât nefumătorii, potrivit Medical News Today.
Deși utilizarea nicotinei nu poate împiedica oamenii să adoarmă, poate determina treziri în timpul nopții și poate afecta calitatea generală a somnului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Printr-un gest care durează doar...
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...