Ce se întâmplă azi, 22 februarie, în lumea medicală. FDA, avertisment împotriva utilizării ceasurilor inteligente. De ce spitalele din Coreea de Sud sunt în alertă roșie

Foto: Freepik @EyeEm
Ce se întâmplă azi, 22 februarie, în lume, din punct de vedere medical. De ce spitalele din Coreea de Sud sunt în alertă roșie și de ce FDA avertizează împotriva utilizării ceasurilor inteligente pentru măsurarea glicemiei.

1. Moderna raportează un profit surpriză și stabilește o foaie de parcurs pentru vaccinul RSV

Moderna a raportat joi un profit surpriză în trimestrul al patrulea, ajutat de reducerea costurilor și de unele plăți amânate, iar producătorul de vaccinuri a stabilit o foaie de parcurs comercial pentru vaccinul său experimental împotriva virusului sincițial respirator (RSV).

Acțiunile companiei au urcat cu 8%, la 94,68 dolari în tranzacțiile de dinaintea pieței. Acestea sunt însă mult sub nivelul record de 497,49 dolari atins în timpul vârfului pandemiei COVID din 2021.

2. Aproape 8.000 de medici stagiari au părăsit locul de muncă în Coreea de Sud pentru a protesta împotriva unui plan guvernamental de a admite mai mulți studenți la școlile de medicină, și se așteaptă ca și mai mulți să li se alăture.

Medicii stagiari spun că guvernul trebuie să se ocupe mai întâi de salarii și de condițiile de muncă înainte de a crește numărul de medici, în timp ce autoritățile spun că este nevoie de mai mult personal pentru a spori serviciile de sănătate în zonele izolate și pentru a răspunde cerințelor tot mai mari ale uneia dintre cele mai rapide societăți din lume, care îmbătrânește rapid.

3. Spitalele din Coreea de Sud sunt în alertă roșie în timp ce medicii își intensifică protestele

Departamentele de urgență din toate cele mai mari spitale din Coreea de Sud, cu excepția unuia singur, au fost în alertă roșie joi, deoarece medicii stagiari au promis că nu vor lucra, în semn de protest față de planurile guvernului de a crește numărul de admitere la școlile de medicină pentru a stimula sectorul sănătății.

Protestele a aproape două treimi dintre tinerii medici din țară, care au început săptămâna aceasta, au forțat spitalele să refuze pacienți și să anuleze proceduri, ceea ce ridică temeri cu privire la alte perturbări ale sistemului medical în cazul în care conflictul se prelungește.

4. Teleflex depășește estimările privind profitul trimestrial, datorită cererii puternice de dispozitive medicale

Teleflex a raportat joi un profit pentru al patrulea trimestru peste estimările Wall Street, pe fondul cererii puternice pentru dispozitivele sale medicale și echipamentele chirurgicale. Rivali precum Stryker, Boston Scientific și Johnson & Johnson au beneficiat recent de o creștere post-pandemică a cererii de dispozitive utilizate în intervenții chirurgicale.

5. Novavax soluționează disputa cu grupul internațional de vaccinare Gavi

Novavax a anunțat joi că a acceptat să returneze grupului internațional de vaccinuri Gavi cel puțin 475 de milioane de dolari în numerar sau în vaccinuri până la sfârșitul anului 2028, soluționând o dispută legată de comenzi anulate care a creat incertitudine financiară pentru producătorul american de vaccinuri COVID-19. Gavi, o alianță care cofinanțează achizițiile de vaccinuri cu țările cu venituri mici, a plătit Novavax 700 de milioane de dolari în 2021 și 2022 pentru până la 350 de milioane de doze din vaccinul său COVID.

6. Mai mult de jumătate din lume se confruntă cu un risc ridicat de rujeolă, potrivit OMS

Mai mult de jumătate din țările lumii vor fi expuse unui risc ridicat sau foarte ridicat de apariție a rujeolei până la sfârșitul anului, dacă nu se iau măsuri urgente de prevenire, a avertizat marți Organizația Mondială a Sănătății. Cazurile de rujeolă au crescut în majoritatea regiunilor, în principal din cauza lipsei de vaccinări în anii COVID-19, când sistemele de sănătate au fost copleșite și au rămas în urmă cu vaccinările de rutină pentru bolile care pot fi prevenite.

7. Companiile farmaceutice din India dezvoltă versiuni ale Wegovy pentru a profita de câștigul de vânzări pentru pierderea în greutate

Producătorii indieni de medicamente care urmăresc să acapareze o felie din plăcinta în plină expansiune a vânzărilor de tratamente pentru pierderea în greutate, atât în țară, cât și în străinătate, au început să dezvolte propriile versiuni ale Wegovy de la Novo Nordisk, un medicament foarte solicitat. În condițiile în care unii analiști prezic o piață de pierdere în greutate care va ajunge la 100 de miliarde de dolari pe an sau mai mult până la sfârșitul deceniului, directorii de la Sun Pharma, Cipla, Dr. Reddy's și Lupin - unii dintre cei mai mari producători de medicamente generice din lume - au declarat că au început să lucreze la versiunile Wegovy.

8. FDA din SUA avertizează împotriva utilizării ceasurilor inteligente pentru măsurarea glicemiei

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a avertizat miercuri consumatorii împotriva utilizării ceasurilor inteligente sau a inelelor inteligente care pretind că măsoară nivelul glicemiei fără a străpunge pielea, indiferent de producător sau de marcă. Autoritatea de reglementare în domeniul sănătății a declarat că lucrează pentru a se asigura că producătorii, distribuitorii și vânzătorii nu comercializează ilegal gadgeturi neautorizate care pretind că măsoară nivelul de glucoză din sânge.

9. Pacienții sud-coreeni consternați solicită rezolvarea protestului medicilor

După trei zile de la protestul în masă al medicilor stagiari, pacienții din Coreea de Sud și-au exprimat joi îngrijorarea și frustrarea din ce în ce mai mare, în timp ce spitalele din întreaga țară au întârziat operațiile și camerele de urgență au refuzat pacienți. În condițiile în care peste 8.400 de medici au rămas fără loc de muncă în cadrul unui protest față de planurile guvernului de a intensifica admiterea la școlile de medicină și fără niciun semn imediat de rezolvare, unii dintre bolnavi și răniți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la obținerea tratamentului, notează Reuters.

10. Medicamentul injectabil pentru HIV de la GSK este mai promițător decât pastilele zilnice

Producătorul britanic de medicamente GSK a declarat că terapia sa injectabilă cu acțiune prelungită împotriva HIV s-a dovedit a fi promițătoare în ceea ce privește menținerea încărcăturii virale, în comparație cu tratamentul zilnic pe cale orală, în special în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme legate de administrarea pastilelor. Analiza intermediară a unui studiu în stadiu avansat privind terapia cunoscută sub numele de Cabenuva a demonstrat o eficacitate superioară în menținerea suprimării încărcăturii virale în comparație cu terapia orală zilnică la persoanele cu antecedente de probleme de aderență la tratamentul antiretroviral oral, care este utilizat pentru a suprima și a atenua progresia bolii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel