Ce să faci în caz de AVC. Ce trebuie să bei și în ce poziție trebuie stat. Pandrea: Altfel apare "înghițitul limbii"

Ce să faci în caz de AVC - Foto: Freepick @towfiqu999
EXCLUSIV
Prim-ajutorul din primele secunde în cazul unui AVC poate face diferența între viață și moarte. Care este poziția în care trebuie să stăm sau să punem o persoană cu AVC.

Prim-ajutorul este esențial în cazul unui accident vascular cerebral. În ceea ce privește identificarea instalării unui AVC, dar mai ales a modului în care trebuie să reacționăm, medicul susține că ”ar fi important să fim avizați și să ne alarmăm atunci când apar semnele și simptomele AVC, mai ales dacă ele apar în contextul unei vârste mai înaintate sau a prezenței unor factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, dislipidemia, fumatul, diabetul zaharat și atunci este bine să ne adresăm unui medic chiar dacă cortegiul de simptome este doar din cele nespecifice sau premonitorii. 

Prim-ajutor, de urgență

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR a explicat în exclusivitate la DC Medical care sunt primele măsuri pe care trebuie să le luăm în cazul în care o persoană suferă un accident vascular cerebral. 

Dacă debutul AVC este unul mai sever, atunci putem avea de-a face chiar cu alterarea stării de conștiență și atunci acordarea primului ajutor și alarmarea unui sistem medical de urgență sunt decisive, pronosticul acestor AVC depinde foarte mult de ajungerea cât mai rapidă a pacientului respectiv înr-o facilitate medicală specială care poate acorda intervențiile nu numai salvatoare de viață, dar și pentru un pronostic mai bun și pentru o calitate a vieții mai bună ulterior”, a concluzionat medicul.

Sanador

”Gesturile de prim-ajutor pe care oamenii ar trebui să le știe într-o oarecare măsură care se educă în timp, nu sunt adresate unei anumite boli. Ce e important în cazul unui prim-ajutor pe care oamenii, martorii unor asemenea evenimente îl pot acorda, este să urmărească câteva priorități. Prioritățile respective sunt legate de starea de conștiență și de funcțiile vitale, pe de o parte, și să ai prezența de spirit să alarmezi serviciile de urgență care să îți sprijine eforturile tale de prim-ajutor. 

În ceea ce privește primul ajutor, dacă cetățeanul rămâne conștient, este sub control pentru că funcțiile vitale sunt prezente și pot fi supravegheate. Situația este mai complicată dacă există deteriorarea stării de conștiență și riscurile sunt mai importante. Obstrucția de căi aeriene la un om care este inconștient e mult mai probabil, în sensul în care dacă stă culcat pe spate poate să verse și calea lui aeriană, respiratorie să se astupe cu secreții sau cu vărsătură sau există celebra sintagmă care se numește ”înghițitul limbii”. Se întâmplă lucrul acesta la acești oameni. Aceste lucruri trebuie evitate prin manevre de prim-ajutor.

Orice cetățean inconștient ar trebui plasat într-o poziție laterală care să prevină obstrucția căilor aeriene, trebuie pus pe o parte. Omul inconștient trebuie pus pe o parte pentru că obstrucția căilor aeriene este o complicație letală și care omoară într-un minut”, a explicat Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR, în exclusivitate la DC Medical. 

Ce nu trebuie făcut

”Martorii nu ar trebui să îi dea apă, pentru că omul nu poate să bea dacă e inconștient. Dacă e conștient e foarte bine să îi dea apă. Mai există o altă discuție legată de apa cu zahăr sau un lichid dulce care are o foarte mare acoperire în experiența de zi cu zi. Mulți dintre oamenii care acuză o stare de leșin sunt oameni care, de fapt, suferă de o scădere pasageră a glicemiei, iar apa cu zahăr îmbunătățește mult starea oamenilor respectivi. 

Apa cu zahăr poate fi un remediu. Nu face rău, dar poate să facă bine. O criză diabetică căreia îi adaugi 100-200 de ml de lichid dulce nu face mai rău decât este. Strică, însă foarte tare, dacă celula nervoasă a unui om stă fără glucoză o perioadă lungă de timp. Leziunile devin greu de rezolvat.

Gesturile de prim-ajutor nu sunt foarte complicate, dar trebuie să existe un anumit gen de educație și în societate și însușirea unor noțiuni de bază. Sunt câteva priorități care trebuie atinse. Cel care simte că are amețeli, cel mai bine este să se așeze într-un loc. Să nu fie singur, este foarte bine. Dacă este singur, trebuie să sune la 112 și să stea așezat, să aștepte liniștit, pentru a evita eventualele traumatisme produse de anumite căderi”, a mai explicat medicul. 

Vezi mai multe în VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel