Ce să faci dacă te-a înțepat albina. Când ajungi la șoc anafilactic sau edem Quincke. Principalii pași pe care trebuie să-i urmezi

Ce să faci dacă te-a înțepat albina - Foto: Freepick
Ce trebuie să faci dacă te înțeapă albina. Primele măsuri pe care trebuie să le iei. 

Nu mai e un secret că odată cu venirea sezonului cald apar și cazurile de înțepături de albine. În cazul multora dintre oameni, înțepătura de albină poate fi mortală, de aceea este important să știm cum să intervenim rapid. 

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat într-unn ghid de supraviețuire ce trebuie să facem în caz de înțepătură de albină și spune că "în reacțiile severe adrenalina e regina".

Principalii pași pe care trebuie să-i urmezi în momentul în care te-a înțepat o albină

 

"10 lucruri care vă pot salva viața.

Ce să (NU) faci în astfel de situații. Până când noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în Parlament) e bine de știut:

1. Albina nu atacă dacă nu este agresată.

2. Albinele devin agitate și pot ataca când intră în contact cu mirosurile neplăcute sau culorile vii.

3. Albinele nu tolerează mirosul de transpirație și alcool dar sunt atrase de parfumurile florale.

4. Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal că imediat toate se alătură grupului şi înţeapă.

5. După înțepătura albina lasă acul în țesuturi la locul înțepăturii. Viespea poate înțepa de mai multe ori în mai multe locuri și nu lasă ac.

6. Veninul (cam 0,3 mg/insectă) este toxic (melitina și fosfolipaza A) și poate provoca reacții alergice.

7. Dacă ați fost înțepat pot aparea imediat 3 tipuri de situații:

a) nici o reacție la înțepătură - sunt necesare minim două contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice sau e un organism ,,imunizat” prin expunere repetată, așa cum se întâmplă la apicultori;

b) reacție inflamatorie ușoară/moderată - locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională (la distanță de locul înțepăturii, dar doar până la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile;

c) reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic) - cu apariție extrem de rapidă (minute) după întepătură și evoluție potențial letală.

8. Pentru tratamentul reacțiilor ușoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înțepăturii și aplicarea de gheață local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia.

9. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).

10. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă", a explicat Tudor Ciuhodaru.

Rețineți!

"1. Nu purtați culori atractive pentru albine (gama galben-potocaliu).

2. Nu folosiți produse cosmetice cu miros extrem de puternic (în special cu esențe dulci, fructate și vanilate).

3. Nu consumați în aer liber alimente și sucuri dulci, alcool sau legume și fructe.

4. Dacă sunteți alergic (mai ales la înțepătura de albină și viespe) trebuie să aveți (mai ales în sezonul cald) la dumneavoastră, adrenalina autoinjectabilă.

5. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă", a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru.

Albinele, rol determinant asupra sănătății. Dacă numărul albinelor scade are impact asupra alimentelor noastre

 

Albinele au un rol bine definit asupra sănătății umane. Potrivit specialiștilor de la European Food Safety Authority, rolul albinelor în polenizarea recoltelor este esențial.

”Dacă numărul albinelor scade, acest lucru are impact asupra alimentelor noastre”, notează EFSA.

Albinele, importante pentru mediu

Apicultura este o tradiție străveche, iar albinele se regăsesc în Europa de câteva milenii. Albinele sunt extrem de importante pentru mediu, susținând biodiversitatea oferind polenizare esențială pentru multe culturi și plante sălbatice diferite.

Majoritatea recoltelor crescute în Uniunea Europeană depind de polenizarea insectelor, care se face în principal de către albine. Dacă albinele ar dispărea, plantele și culturile care se bazează pe polenizare ar avea de suferit.

Albinele sunt importante și în alte moduri prin producția de miere și alte alimente, cum ar fi polenul, ceara pentru prelucrarea alimentelor, propolisul în tehnologia alimentară și lăptișorul de matcă ca supliment și ingredient alimentar. Apicultura este o parte importantă a agriculturii în UE, cunoscută și sub denumirea de „albinărit”. În UE există în jur de 630.000 de deținători de albine și 16 milioane de stupi care produc 234.000 de tone de miere pe an.

În ultimii 10 până la 15 ani, a fost raportat un declin neobișnuit al cifrelor de albine și în regiunile Europei, în special în Franța, Belgia, Elveția, Germania, Marea Britanie, Olanda, Italia și Spania.

"Albinele au o valoare ecologică și economică foarte mare. Este vital să continuăm să monitorizăm numărul de albine și să ne asigurăm că menținem stocuri de albine sănătoase, nu doar în Europa, ci pe tot globul”, afirmă Agnès Rortais, apicultor specialist EFSA.

Avantajele mierii de albine

Mierea de albine, datorită procesului de ”producție” este un dulce deloc agresiv cu organismul uman. Conține în plus vitamina B și minerale, altfel spus hrănește. Pe lângă acestea, în mierea de albine se regăsește Crom 3.

”Cromul 3, care este considerat biologic activ dintre speciile de crom, contribuie la reducerea nivelului de glucoză din sânge, ajutând la fixarea glucozei”, a mai explicat profesorul Ion.

Cromul 3 ajută glucoza să intre în sânge, acolo unde este folosită sub formă de energie, un alt proces favorabil organismului uman, astfel că atunci când sunteți obosit este recomandat consumul de miere.

Fructoza și glucoza din miere cristalizează, proces 100 la sută natural. Pentru cei deranjați de cristale există mierea creme.

”Există tehnologii care pot să facă miere cremă. În procesul de obținere al mierii cremă, se realizează de fapt un fel de cristalizare controlată a mierii, astfel încât ea cristalizeze după un model de cristal mic, ca să fie mult mai fin și mult mai plăcută la gust”, a explicat Cecilia Caragea, consultant medical, adăugând că tot acest proces se întâmplă ”la rece”, deoarece creșterea temperaturii înseamnă pierderea unora dintre proprietățile mierii de albine.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel