Ce înseamnă dacă vezi puncte plutitoare în fața ochilor

Ce inseamna daca vezi puncte plutitoare in fata ochilor Foto: Pexels, @Krisp Cut
Punctele plutitoare sau acele steluţe care ni se arată în special în situaţii tensonate pot să apară la un ochi sau la ambii. Se aseamănă cu petele pe care le vedem după ce privim intens la o sursă de lumină.

În termeni medicali, se numesc miodezopsii şi reprezintă o problemă care poate să apară și la tineri, în special când vorbim despre miopii, dar care este mai frecvent întâlnită odată cu înaintarea în vârstă. Aceste puncte plutitoare nu dispar, iar de regulă după un examen oftalmologic minuțios, în cazul în care nu prezintă niciun pericol, pacientul este sfătuit să încerce să le ignore și, doar în cazul în care semnalează creșterea numărului lor asociată cu vedere încețoșată, trebuie să se prezinte de urgență la medic. Tot un motiv de îngrijorare ar trebui să mai fie şi acele "perdele negre" care ne apar în faţa ochilor, la fel şi flash-urile sau acele străfulgerări luminoase dar şi scăderea bruscă a vederii. Astfel de evenimente trebuie luate în serios iar cel care le experimentează, chiar dacă se declanşează doar pe fond de stres, este sfătuit să-şi facă un consult oftalmologic amănunţit. 

Cum îți dai seama dacă sunt puncte plutitoare sau ”musculițe zburătoare”

Aceste puncte destul de enervante care se plimbă în câmpul vizual și își schimbă poziția de fiecare dată când clipești sunt vizibile în special atunci când priveşti la bec, la o foaie de hârtie albă sau la cerul senin. În unele cazuri, ce-i drept mai rar, aceste puncte plutitoare pot să afecteze vederea din cauza numărului prea mare, astfel că medicul va recomanda o intervenție chirrugicală numită vitrectomie, care presupune îndepărtarea fizică a lor.

Vezi şi: Operația de cataractă scade riscul apariției Alzheimer

Vitaminele pot scădea frecvenţa apariţiilor "sclipitoare"

Cauza apariţiei miodezopsiilor o constituie modificările degenerative care se produc în mod normal în corpul vitros (structura cu aspect de gel) din interiorul globului ocular. Există şi situaţii în care prezenţa lor trădează o ruptură retiniană fără decolarea retinei. Vestea bună este că se tratează chirurgical. De asemenea, miodezopsiile pot fi şi consecinţa unei hemoragii în interiorul ochiului. Nu există medicamente eficiente în tratamentul majorităţii situaţiilor în care vedem aceste “musculiţe”, cel mult, diverse complexe de vitamine pot să scadă frecvenţa apariţiei lor. Deşi sunt supărătoare pentru pacienţi, majoritatea învaţă să le ignore şi "să trăiască cu ele".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel