Ce este sindromul Raynaud. Cauze, simptome și tratament. Femeile sunt cele mai afectate

ce este sindromul raynaud. FOTO Pexels @ RODNAE Productions
Sindromul Raynaud se manifestă în mod frecvent în rândul femeilor. Care sunt cauzele apariției și ce complicații poate avea boala.

Sindromul Raynaud este o boală care afectează degetele de la mâini și picioare prin apariția senzației de amorțeală și frig atunci când temperaturile sunt scăzute sau din cauza stresului. Pentru cele mai multe persoane această afecțiune nu reprezintă o problemă serioasă de sănătate, însă pot avea un impact semnificativ asupra stilului de viață.

De regulă, boala debutează fie în adolescență, fie la începutul vârstei a treia. Cu toate acestea, medicii sunt de părere că aceasta se poate manifesta în orice perioadă, de-a lungul vieții.

Cele două tipuri ale sindromului Raynaud

Există două tipuri ale sindromului Raynaud: primar și secundar.

Cel primar, cunoscut și sub denumirea de boala Raynaud, nu este asociat cu alte probleme de sănătate. Simptomele sunt, de regulă, moderate, și nu necesită tratament. Mai mult, acestea și pot să dispară de la sine, prin eliminarea factorilor declanșatori.

Tipul secundar, cunoscut și sub denumirea de fenomenul Raynaud, apare din cauza altor probleme de sănătate. Deși fenomenul este destul de rar, această formă poate fi mult mai serioasă. Simptomele apar în jurul vârstei de 40 de ani, mult mai târziu decțt în cazul formei primare a bolii. Mai mult, în cazul tipului secundar al bolii există riscul de apariție a complicațiilor.

Care sunt cauzele ”mâinilor reci”

Cauzele care duc la apariția sindroului Raynaud nu sunt încă elucidate de către medici, dar o primă concluzie a fost cu privire la faptul că vasele de sânge de la nivelul degetelor reacționează la un nivel de stres ridicat sau când este frig.

Astfel, când temperaturile sunt scăzute, vasele de sânge se contractă, iar fluxul sanguin este redus temporar, fapt ce duce la albirea degetelor. Acest fenomen se poate manifesta atât la frig, cât și la spălatul cu apă rece. În alte cazuri, stresul emoțional poate declanșa un astfel de episod, notează WebMD.

Cât privește forma secundară a bolii, cauzele apariției sunt legate de alte probleme de sănătate existente, cum ar fi:

- boli ale țesutului conjunctiv - cele mai multe persoane care suferă de scleroza pot manifesta simptome ale sindromului Raynaud; boli autoimune (artrită reumatoidă, lupus) sau sindromul Sjogren;

- boli ale arterelor - arterosleroza, boala Buerger sau hipertensiunea pulmonară primară;

- sindromul de tunel carpian - boala care duce la apariția presiunii la nivelul nervilor mâinii, a senzației de amorțeală liu a durerii, fapt care crește sensibilitatea mâinii la temperaturile scăzute.

Alte cauze mai pot fi fumatul, care poate duce la contractarea vaselor de sânge, acțiuni repetitive și vibrații, precum cântatul la pian sau scrisul la mașină/tastatură.

Factorii de risc pentru apariția sindromului Raynaud

Printre factorii de risc în cazul apariției sindromului ”mâinilor reci” se numără:

- Sexul. Femeile sunt mult mai predispuse la apariția acestui sindrom;

- Vârsta. Oricine poate dezvolta sindromul Raynaud, însă riscul este crescut în rândul adolescenților și tinerilor adulți (15-30 ani);

- Climatul. Această boală este mai frecventă în zonele cu climat rece și temperaturi foarte scăzute;

- Ereditatea. Această boală se poate transmite pe cale ereditară.

În cazul fenomenului Raynaud, factorii de risc includ existența anumitor boli, diferite activități profesionale care presupun acțiuni repetitive sau folosirea unor ustensile care produc vibrații și expunerea la diferite substanțe chimice.

În privința complicațiilor care pot apărea ca urmare a apariției sindromului Raynaud, se află leziunile țesutului, din cauza nivelului redus de sânge. Aceste complicații sunt destul de rare, însă blocarea completă a vaselor de sânge poate duce la apariția unor ulcerații ale pielii sau chiar cangrene. În anumite cazuri severe, care de asemenea sunt extrem de rare, se poate ajunge în situația amputării țesutului afectat.

Lupus, mai ușor de depistat. Medic: Bolile autoimune pot fi o provocare pentru diagnosticare

Care sunt simptomele sindromului Raynaud

Principalele simptome ale sindromului Raynaud sunt următoarele:

- Degete reci, de la mâini și picioare;

- Schimbarea culorii pielii;

- Senzație de amorțeală sau de durere înțepătoare, odată ce nivelul de stres este redus sau când degetele se încălzesc.

De regulă, în cadrul unui astfel de episod, zonele afectate ale pielii devin albe, apoi își schimbă culoarea spre albastru, iar degetele se simt reci și amorțite. Pe măsură ce își revine circulația, zonele afectate devin roșii, apar furnicături, precum și o senzație de zvâcnire, iar degetele se pot umfla. Poate să dureze și până la 15 minute până când fluxul sanguin să revină la normal.

Cum se pune diagnosticul și care este tratamentul sindromului Raynaud

Prima etapă pentru stabilirea diagnosticului este anamneza, urmată de o examinare fizică. Mai mult, pot fi necesare și o serie de teste pentru a exclude alte boli ce au simptomatologie similară.

O ată etapă, foarte importantă, este examinarea vaselor de sânge cutanate, pentru a vedea care este starea pielii de la baza unghiilor, prima zonă afectată în cazul apariției sindromului Raynaud.

Astfel, dacă există suspiciunea unei probleme d e sănătate care a dus la apariția fenomenului Raynaud, precum bolile autoimune, medicul poate recomanda o serie de analize specifice.

Tratamentul sindromului Raynaud diferă în funcție de severitatea bolii, dar și dacă este asociată cu alte probleme de sănătate.

Astfel, purtarea unor haine adecvate pot reduce simptomele, în cazul sindromului primar, în timp ce pentru formele severe există tratamente medicamentoase, care să reducă aceste episoade, respectiv să prevină deteriorarea țesutului sau tratarea unor probleme de sănătate existente.

De asemenea, această afecțiune poate fi prevenită prin purtarea îmbrăcămintei adecvate, mănuși pentru afară, respectiv șosete, chiar și în casă. Pe lângă acestea, este recomandată adoptarea unui stil de viață sănătos și activ, evitarea factorilor de stres și a fumatului, dar și schimbările bruște de temperatură.

Vezi și:  Ce se întâmplă dacă ai 21 de grade în casă. Care e temperatura IDEALĂ pe care trebuie să o ai pentru a nu te îmbolnăvi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel