Ce efect are berea asupra glicemiei. Dr. Ancuța Leonte: Conține carbohidrați

berea - FOTO: Freepik@maria9
Ce se întâmplă cu glicemia atunci când bei bere. Medicii explică ce impact are cea mai consumată băutură din lume asupra glicemiei.

Berea este o sursă importantă de carbohidrați și poate afecta nivelul zahărului din sânge. În funcție de tip, berea poate fi și bogată în calorii, ceea ce poate contribui la creșterea în greutate în timp. De asemenea, consumul de alcool poate încetini metabolismul carbohidraților, având potențialul de a provoca scăderea nivelului de zahăr din sânge (hipoglicemie), deoarece ficatul priorizează eliminarea alcoolului din organism.

Această situație poate fi exacerbată de administrarea simultană a medicamentelor pentru diabet. Prin urmare, este important să fii conștient de aceste aspecte și să te informezi înainte de a consuma bere sau alte băuturi alcoolice, în cazul în care suferi de diabet.

Vezi și: Cancerul colorectal, complicații. Dr. Mircea Dediu: Tratamentul chirurgical să fie cât mai redus, iar recuperarea să fie cât mai rapidă

Ce se întâmplă cu glicemia când bei bere

Dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice,  aduce în atenție un aspect important legat de impactul consumului de bere asupra glicemiei, subliniind că aceasta poate determina fluctuații semnificative în nivelurile de zahăr din sânge. Consumul de 500 ml de bere, care conține aproximativ 20 de grame de carbohidrați, a provocat o creștere rapidă a glicemiei cu 40 mg/dl în mai puțin de 30 de minute, urmată de o scădere sub nivelul bazal la aproximativ o oră și un sfert după ingestie.

"În general, berea conține 3-4 grame de carbohidrați la 100 de mililitri. În urma consumului a 20 de grame de carbohidrați sub formă lichidă, glicemia a crescut cu 40 md/dl în mai puțin de 30 de minute și a scăzut sub nivelul bazal la o oră și un sfert după consum.

Glicemia a crescut într-un timp atât de scurt din cauza carbohidraților sub formă lichidă care se absorb mult mai repede la nivel intestinal", a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe TikTok.

Vezi și: Usturoiul, alimentul care scade glicemia și colesterolul. Dr. Victor George: Ajută! Este dovedit!

Carbohidrații lichizi, absorbiți mai repede în intestin

Dr. Ancuța Leonte explică fenomenul prin faptul că carbohidrații sub formă lichidă sunt absorbiți mult mai rapid în intestin, determinând o creștere bruscă a glicemiei.

poate scădea, ceea ce agravează scăderea glicemiei, mai ales în absența unei alimentații adecvate.

"Este de menționat că în urma consumului de alcool, după un spike glicemic poate apărea o ușoară hipoglicemie. Explicația constă în faptul că alcoolul inhibă gluconeogeneza, procesul prin care ficatul produce glucoză, din alte surse.

În timp ce ficatul este ocupat cu metabolizarea alcoolului, producția de glucoză scade, ceea ce poate duce la o scădere a glicemiei, mai ales dacă nu s-a consumat suficientă mâncare", a mai explicat dr. Ancuța Leonte.

Vezi și: Sindromul ovarelor polichistice, cauze. Dr. Nicoleta Lupașcu: Se dezvoltă la femeia care are insulinorezistență

Berea, impact asupra glicemiei

Berea conține cantități mici de vitamine și minerale precum vitaminele din complexul B, calciu, magneziu și fosfor. Deoarece conține aproximativ o porție de carbohidrați, berea poate avea un impact semnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge și trebuie consumată cu precauție.

Cum afectează berea nivelurile de zahăr din sânge

Berea, impact asupra glicemiei - FOTO: Freepik@rorozoa

Diabetul face ca organismul să întâmpine dificultăți în absorbția zahărului în sânge pentru a fi utilizat de către celulele corpului. Aceasta poate duce la creșterea nivelului de zahăr în sânge, cunoscută sub numele de hiper glicemie, care poate afecta organele și țesuturile corpului. La persoanele fără diabet, zahărul consumat este absorbit rapid și utilizat eficient de către organism. Pancreasul lor produce insulină pentru a ajuta zahărul să intre în celule, unde este transformat în energie.

Consumul de alcool poate provoca hipoglicemie, adică scăderea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se întâmplă deoarece ficatul, unde glucoza este stocată pentru a fi eliberată în sânge când este necesară, este ocupat și cu eliminarea alcoolului din organism. Astfel, eliberarea glucozei în sânge poate întârzia, ceea ce poate duce la hipoglicemie.

Este esențial să știi cum să tratezi și să fii pregătit pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge, în cazul în care apare, potrivit Eating Well.

Vezi și: Ce se întâmplă când mănânci salată de roșii și castraveți. Dr. Răzvan Vintilescu: Enzimele din roșii și din castraveți pot reacționa între ele

Impactul alcoolului în cazul diabeticilor

Dacă utilizezi insulină sau alte medicamente pentru diabet, cum ar fi sulfonilureele, există o probabilitate mai mare să experimentezi hipoglicemii. Consumul de alcool poate agrava această situație, deoarece afectează capacitatea organismului de a se recupera când nivelurile de zahăr din sânge scad.

De obicei, ficatul stochează glucoză suplimentară pentru a o elibera în sânge când este nevoie, cum ar fi în cazul scăderii nivelurilor de zahăr din sânge. Totuși, alcoolul interferează cu această funcție hepatică. Dacă nu ești sigur dacă medicamentele tale pot provoca hipoglicemii sau dacă acestea sunt influențate de alcool, este recomandat să consulți echipa ta medicală.

Consumul de alcool în cantități mari sau pe stomacul gol poate crește și mai mult riscul de hipoglicemie. Riscul de a suferi o hipoglicemie nu dispare imediat după ce încetezi să consumi alcool - acesta poate persista până la 24 de ore.

Este destul de frecvent ca unele persoane să confunde simptomele unei hipoglicemii cu cele ale intoxicației alcoolice. Prin urmare, este important să ai mereu asupra ta tratamente pentru hipoglicemie și să porți o identificare medicală. De asemenea, asigură-te că cei din jurul tău sunt conștienți de faptul că suferi de diabet și știu cum să acționeze în cazul unei hipoglicemii, dacă situația o impune, potrivit Diabetes UK.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel