Cât de repede trebuie să iei IOD, în caz de accident nuclear. Țincu - TOT ce trebuie să știi: Reduce cu 90% izotopul radioactiv

Cat de rapid trebuie sa luam iod in caz de accident nuclear Foto: Freepick @jcomp
Medicul Radu Țincu a vorbit despre iodura de potasiu. Ce e important să ştim în caz de accident nuclear și cât de rapid trebuie să luăm pastila, după accident.

Isteria despre iod a învăluit toată țara, farmaciile au fost golite, iar mulți oameni s-au dus cu ideea că vor să ia preveniv. 

Ei bine, iodul nu se ia peventiv, iar medicii trag un mare semnal de alarmă. 

27 de alimente care-ți aduc IOD în organism

Toxicologul Radu Țincu a vorbit despre lucrurile de care trebuie să ținem cont în această situație.

Medicul a recunosc faptul că această situaţie se bazează pe o explicaţie ştiinţifică: "există un izotop radioactiv, iod 131, care se elibereză odată cu aceste accidente nucleare, iar el se va acumula la nivelul glandei tiroide. Acest lucru poate duce la apariţia unor forme de cancer, în special pe zona tiroidiană, după un eveniment nuclear".

De ce trebuie sa luăm iod în caz de accident nuclear? 

"Pentru că trebuie să se realizeze o competiţie între iodul radioactiv 131 şi iodul pe care noi îl administrăm.  În acest fel, iodul din pastile va bloca metabolizarea iodului radioactiv la nivelul glandei tiroide astfel se va reduce riscul apariţiei unor forme de cancer", a declarat dr. Radu Ţincu, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

"Nu există niciun studiu care să dovedească faptul că administrarea iodului preventiv scade riscul de acumulare a celui radioactiv. Este normal să luăm iodul atunci când există izotopul 131, ca să existe o competiţie între cei doi", susține Radu Ţincu.

Cum ni se bagă IOD-ul pe gât, fără să ne dăm seama. Alimentele bogate în iod și efectele asupra sănătății

Cât de rapid trebuie să luăm iod în caz de accident nuclear?

În caz de incident nuclear, administrarea de iod trebuie să se facă în primele ore după acel accident. 

Cu cât se administreză mai repede, cu atât se ve reduce foarte mult metabolizarea celui radioactiv. 

"Administrarea de iod în primele 1-4 ore după incidentul nuclear va duce la o reducere cu 90% a metabolizării izotopului radioactiv.

Iodura de potasiu, ce este, CÂND, CUM și DE CE se ia. Cine NU are voie, reacţii adverse

Administrarea preventivă de iod, pe lângă faptul că nu le oferă niciun fel de protecţie, le poate produce o serie de dereglări hormonale, în special în zona tiroidiană.

Dacă îl administrăm, el va fi folosit de glanda tiroidă să sintetizeze hormoni tiroidieni, astfel încât există riscul apariţiei unei hiperfuncţii tiroidiene cu hipertiroidie, hormoni tiroidieni în exces care vor deregla funcţionarea întregului organism.

Apoi, poate apărea dereglare cardiacă, tahicardie, dereglarea metabolismului, persoanele respective nu vor mai avea poftă de mâncare sau apare scădere ponderală, oamenii nu se vor mai putea adapta la caldură. 

La nivel cerebral, vor fi irascibili, vor avea insomnie, o stare generală de tensiune, de anxietate, toate acestea fiind generate de excesul de hormoni tiroidieni.

De asemenea, pot să apară forme de tiroidită autoimună din cauza excesului de iod. Deci, trebuie să fim extrem de precauţi, să înţelegem că administrarea de iodură de potasiu se realizează doar în contextul unui accident nuclear şi doar la recomandarea medicală prin instituţiile statului care vor distribui aceste capsule", a completat medicul.

Iod - iodură de potasiu - iodat de potasiu, care e DIFERENȚA dintre ele și cum acționează în corp

Ce e important să ştim în caz de accident nuclear

"Depinde şi de locul în care se produce accidentul nuclear, de unda de şoc.

Pe de altă parte, după o perioadă de 9-10 săptămâni de la incidentul respectiv, apar radiaţiile ionizante care nu pot fi contracarate cu suplimentarea de iod.

Apoi, iodul din capsule reuşeşte să antagonizeze doar iodul 131 şi să protejeze doar glanda tiroidă, nu reuşeşte să elimine toţi ceilalţi izotopi radioactivi sau să protejeze celelalte organe. Astfel că, această panică de a cumpăra pastile de iod va pune o presiune foarte mare pe linia de producţie.

Nu trebuie să epuizăm stocurile de antidot înainte să avem nevoie de el, pentru că este foarte posibil ca în momentul în care avem nevoie, să nu avem suficient, deci trebuie să fim raţionali", a completat Radu Ţincu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel