Care sunt valorile normale ale GLICEMIEI și de câte ori trebuie măsurată

Care sunt valorile normale ale glicemiei – FOTO: Pexels@PhotoMIX_Company
Glicemia este principalala analiză de sânge pe care trebuie să o urmărească persoanele cu diabet sau cu risc mare de diabet.

Glicemia este un factor important în prevenirea complicațiilor cauzate de diabet. Medicul Oana Pop explică de câte ori trebuie să își măsoare glicemia o persoană care suferă de diabet.

Măsurarea glicemiei se realizează în următoarele situații:

- pacienții care urmează terapie cu insulină

- cei care urmează o terapie ce poate modifica glicemia

- pentru titrarea medicației

- când se modifică complet stilul de viață, arată medicul.

Vezi și: Laptele de măgăriță, superalimentul cu beneficii pentru sănătate. Are 60 de ori mai multă vitamină C decât cel de vacă

Testarea acasă, orientativă

Măsurarea glicemiei acasă nu poate fi considerat un etalon. De aceea, persoanele care suferă de diabet trebuie să se adreseze medicului pentru rezultate concludente.

”Testarea de acasă este orientativă doar, nu de precizie. Analizele de sânge sunt superioare precum HbA1C - hemoglobina glicozilată, glicemia din sângele venos! Nu este necesar a ne testa non-stop, din mai multe degete o data și cu mai multe aparate! Testarea se face dimineața pe nemâncate și la 2 ore după o masă principală cu un singur glucometru, dintr-un singur deget! Dacă avem dubii legate de glicemie, vorbim cu medicul curant diabetolog”, mai arată medicul.

Vezi și: Tulburările alimentare, "creștere șocantă" din cauza COVID. Ce sunt și cum ne afectează: E vital să ajungem urgent la medic

Ce influențează glicemia

Pe parcursul zilei pot apărea mai mulți factori care pot destabiliza nivelul zahărului din sânge. Astfel, sedentarismul, mesele care conțin carbohidrați, dozele prea mici de medicamente specifice, infecțiile, stresul sunt factori care pot crește glicemia.

Mesele neregulate, consumul de alcool, exercițiile fizice intense sau dozele prea mari de medicamente specifice diabetului pot crește nivelul glicemiei din sânge.

Care sunt valorile normale ale glicemiei

Asociația Americană pentru Diabet a stabilit ca normale următoarele valori ale glicemiei:

- între 80-130 mg/dl înainte de masă

- sub 180 mg/dl la 1-2 ore după mese

Persoanele care au valori peste limitele admise trebuie să consulte un medic diabetolog.

Vezi și: Obezitatea infantilă, pas către suicid. Fiecare oră petrecută la televizor duce la o creștere a prevalenței obezității cu 2%

Ce este diabetul

Diabetul este o boală cronică caracterizată prin hiperglicemie. Prin hiperglicemie se înțelege creșterea nivelului glucozei în sânge peste limitele considerate normale.

Această boală este incurabilă și odată diagnosticată necesită tratament toată viața.

1 din 10 români suferă de diabet

Asociația Suport pentru Educație și Sănătate în parteneriat cu un centru medical privat din București a derulat un proiect social pentru depistarea precoce a diabetului zaharat.

Diabetul zaharat afectează milioane de pacienți din întreaga lume, iar în România statisticile sunt în creștere. Conform ultimelor studii, 1 din 10 români au diabet, iar 1 din 7 au prediabet, principala problemă fiind depistarea târzie. Conform celui mai recent studiu ARPIM, 7 din 10 au ajuns prima oară la medic în stadii avansate ale bolii.

Din totalul celor 2000 de pacienți testați, 29% au avut o glicemie peste valoarea de 100 mg/dl, considerată peste limita admisă. În ceea ce privește distribuția pe sexe, 25% dintre femei și 32% dintre bărbații testați au depășit valoarea de 100 mg/dl. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel