Cantitatea uriașă de praf pe care o avem în casă. Impactul major asupra sănătății. De câte ori pe lună ar trebui să facem curățenie

praf - FOTO: Freepik
Praful din locuințe este un adevărat pericol pentru sănătate, majoritatea provenind din exterior și fiind adus pe haine și încălțăminte. Dar te-ai întrebat vreodată ce cantitate de praf se adună în casă. Răspunsul te va lăsa fără cuvinte. 

Studiile arată că praful, compus din celule moarte ale pielii, blana animalelor de companie și poluanți din aer, se acumulează rapid chiar și cu o curățenie regulată. Acarienii din praf și excrementele lor reprezintă un iritant major, cauzând simptome alergice persistente. Pentru a reduce expunerea la acești alergeni, experții recomandă măsuri suplimentare precum folosirea huselor anti-alergice pe așternuturi.

Cât praf se adună în casă

O casă medie acumulează aproape 20 de kilograme de praf pe an, suficient pentru a umple o valiză pentru o călătorie în străinătate, majoritatea provenind din exterior, arată un studiu. Această cantitate este echivalentă cu puțin sub 1,6 kilograme pe lună sau 0,8 kilograme pe săptămână. Și majoritatea prafului provine din exterior după ce particulele din aer, cum ar fi funinginea și polenul, sunt aduse în casă pe pantofi și haine.

"Praful se acumulează rapid din diverse motive, inclusiv eliminarea celulelor moarte ale pielii, blana animalelor de companie, poluanții din exterior și particulele din aer care se așează pe suprafețe. Chiar și cu curățenie regulată, praful poate reapărea pe măsură ce noi particule sunt introduse în mediul interior.

Acarienii din praful casei pot fi adesea iritanți în gospodărie, dar interesant este că nu acarienii înșiși provoacă iritația - ci excrementele lor. Fiecare acarian produce aproximativ 20 de excremente pe zi și acestea continuă să provoace simptome alergice chiar și după ce acarianul a murit.

Oamenii poate nu știu că o cantitate semnificativă de expunere la alergenii acarienilor din praful casei se întâmplă de fapt în pat atunci când dormi. Așadar, luarea de măsuri de precauție în dormitor prin utilizarea huselor prietenoase pentru alergii pe așternuturi, inclusiv pe toate pernele, este un prim pas”, a explicat Amena Warner, de la Allergy UK, potrivit The Express.

Vezi și: Inimile din România, exportate. Prof. Horațiu Moldovan: Există donatori de cord pe care nu îi putem valorifica. Sunt trimise în Europa

Cât praf se adună în casă - FOTO: Freepik@EyeEm

De câte ori pe lună ar trebui să facem curățenie

Cercetarea efectuată pe 2.000 de adulți are scopul de a ajuta persoanele cu alergii să-și reducă expunerea la praf. Studiul a constatat că oamenii își fac curățenie generală în casă doar de cinci ori pe lună.

Aceasta este în contrast cu cele nouă ori pe lună pe care oamenii cred că ar trebui să facă curățenie. După ce își dau seama că casa lor are nevoie de curățenie, oamenii de obicei lasă să treacă trei zile înainte de a se apuca efectiv de treabă.

Vezi și: Simptomul ascuns al cancerului. Mulți pacienți l-au simțit, dar l-au ignorat. Apare atunci când tumorile eliberează substanțe în sânge

Praful, impact asupra sănătății

Praful poate avea un impact semnificativ asupra sănătății umane.

Afecțiuni respiratorii:

Astm: Expunerea la praf poate agrava simptomele astmului, provocând crize de astm și dificultăți de respirație.

Bronșită: Inhalarea de praf poate irita căile respiratorii, ducând la inflamație și bronșită, atât acută, cât și cronică.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC): Expunerea pe termen lung la praf poate contribui la dezvoltarea BPOC, o boală respiratorie cronică.

Alergii

Praful conține adesea alergeni precum acarienii, polenul, sporii de mucegai și particule de piele moartă, care pot declanșa reacții alergice, inclusiv rinită alergică (febra fânului) și conjunctivită alergică.

Vezi și: Culoarea scaunului, semnal de alarmă al cancerului de colon. Detaliul pe care trebuie să îl observi

Infecții respiratorii

Inhalarea de praf contaminat cu bacterii sau virusuri poate crește riscul de infecții respiratorii, cum ar fi pneumonia.

Probleme cardiace

Expunerea la particule fine de praf (PM2.5) poate afecta sănătatea cardiovasculară, crescând riscul de atac de cord, accidente vasculare cerebrale și alte probleme cardiace.

Efecte asupra sistemului nervos

Unele studii sugerează că expunerea pe termen lung la poluarea cu particule fine poate avea un impact asupra sistemului nervos central, contribuind la declinul cognitiv și la boli neurodegenerative precum Alzheimer.

Efecte asupra pielii

Praful poate irita pielea, ducând la afecțiuni dermatologice precum dermatita de contact sau exacerbarea eczemei.

Iritarea ochilor și gâtului

Particulele de praf pot irita mucoasele ochilor și gâtului, provocând roșeață, mâncărimi și dureri în gât.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel