Când trebuie să faci testul Babeș Papanicolau și colposcopia. Cancerul de col uterin, semnal de alarmă. Herghelegiu: Vaccinarea HPV a fetițelor, "imperios necesară"

cand trebuie sa faci testul babes papanicolau - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Când trebuie să faci testul Babeș Papanicolau și colposcopia. Află totul despre cancerul de col uterin, de la prevenție, la depistare, semnale și tratament.

Boli pe care le putem preveni sunt intens solicitate și aici ne referim la cancerul de col uterin, cancerul pentru care există vaccin, vaccinul HPV. Cazurile avansate, în cazul oricărei boli, sunt din cauza lipsei de informare și de educare al pacienților, dar mai ales din cauza nepăsării. Pacienții nu cunosc termenul de screening, de depistare precoce sau de prevenție, și ajung să afle că suferă de diverse boli în stadii destul de avansate, atunci când pentru mulți nu se mai poate face nimic.

Conf. dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie, chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre cancerul de col uterin, despre vaccinul HPV și despre cum putem preveni sau trata această afecțiune. Potrivit lui "depistarea cancerului de col a evoluat pozitiv" și că în multe țări, acolo unde oamenii au înțeles importanța vaccinării, "cancerul de col a început să devină o raritate datorită programului masiv de vaccinare".

Sanador

"Lucrurile stau mai bine cumva, în sensul că... e drept, trebuie să fac referiri și la perioadele de dinainte de Revoluție. Screening-ul cancerului de col se făcea atunci destul de bine, pentru că, de fapt, era mascat. Voiau să depisteze sarcinile și marile unități care aveau femei foarte multe erau chemate periodic "pasămite" la screening-ul cancerului de col pentru a se depista sarcinile.

Dar oricum, a existat, fără să fim răutăcioși cu tema asta, a existat un screening destul bine pus la punct pentru depistarea cancerului de col și pornind de la această tradiție, screening-ul cancerului de col a evoluat pozitiv. Ce nu am reușit noi să facem foarte bine e să implementăm programul de vaccinare anti-HPV atunci când au apărut aceste vaccinuri specifice, vaccinuri care au fost primite cu mare reticență, tot din cauza unor carențe educaționale, nu atât ale fetițelor care trebuiau să se vaccineze, cât ale mamelor care cumva au avut o reținere", a declarat medicul Doru Herghelegiu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vaccinarea HPV a fetițelor, adolescentelor, "imperios necesară": În străinătate, cancerul de col începe să devină o raritate datorită programului masiv de vaccinare

 

"A fost chiar un program național de vaccinare gratuită a fetițelor, program care poate ar trebui reluat. Vaccinarea tinerelor în perioada adolescenței este imperios necesară pentru că dă un răspuns imun foarte bun și de durată și, de fapt, a devenit un must, "ceva ce trebuie făcut", în mare parte a țărilor occidentale și în Statele Unite. 

Există asiguratori care nu stau niciun ban dacă te-ai îmbolnăvit de cancer al colului uterin, în momentul în care nu ți-ai făcut vaccinarea la vremea ei, lucru care mi se pare foarte corect și foarte bun și ar fi un un stimulent pentru femeile care au grijă de fetițele lor să le vaccineze tempestiv, să le asigure o protecție imună bună și în felul acesta am putea să reducem incidența cancerului de col, lucru care s-a realizat în țările occidentale și mai ales în Statele Unite.

Cancerul de col începe să devină o raritate datorită programului masiv de vaccinare. Probabil, treptat, treptat și la noi va fi tot mai ușor acceptat și lumea începe să cunoască vaccinurile, chiar dacă și cu COVID ne-am confruntat cu vaccinările, oamenii înțeleg mai bine care sunt avantajele unui vaccin făcut la timpul potrivit. Și probabil și la noi patologia oncologică, cea legată de cancerul colului uterin va fi regres.

Din păcate, sunt cazuri multiple, cazuri neglijate, dar a crescut și incidența depistării precoce a cancerului de col, cazurile sunt depistate mult mai frecvent în fazele incipiente și datorită acei lucru curabilitatea a crescut. Nu ne mai întâlnim cu cazuri neglijate, eu știu... 1 la câțiva ani, un cancer depășit la care nu mai putem beneficia de toate segmente de terapie, adică nu mai putem face chirurgie, este depășit chirurgical, face doar radioterapie, eventual cu chimioterapie. Deci se depistează tot mai precoce și ca atare curabilitatea este mai mare", ne-a declarat medicul. 

Când trebuie făcut testul Babeș Papanicolau (PAP) și colposcopia

 

"Ținta este să nu mai existe, să depistăm leziunile precanceroase ale colului uterin, lucru care este perfect realizabil în măsura în care se face screening-ul prin citologie Babeș Papanicolau (PAP), colposcopie. Femeile pot depista leziunile precanceroase și nu ajung niciodată la cancerul de col.

Deci un astfel de examen făcut anual, citologie Babeș Papanicolau (PAP) și colposcopie.

De la începerea vieții sexuale în fiecare an în, dar după o anumită vârstă, dacă până în 45 de ani, medie, s-a văzut și nu ai făcut nicio leziune cervicală, poți să faci la 2 ani citologia, dar în primii 45 de ani de la debutul vieții sexuale se fac anual, citologie Babeș Papanicolau (PAP) și colposcopia.

Dacă sunt leziuni depistate ele se pot trata simplu, prin electrorezecții, prin conizații, se înlătură zona de epiteriu bolnav și de ori se stopează infecția HPV cu tulpini agresive. 

Vaccinarea e peste, vaccinarea se poate face înainte și nu mai faci niciodată infecții cu tulpinile cu risc înalt, cele 9 tulpini din vaccin.

Deci prin vaccinare e posibil să ai o imunitate bună și să nu faci niciodată o infecție cu tulpini agresive sau, dacă te-ai îmbolnăvit, și faci aceste controale, deci nu ești vaccinat, faci boala, dar faci aceste controale periodice de screening, de depistare precoce, an de an, ți se depistează o leziune premeneoplazică, care este perfect curabilă, eventual faci și vaccinarea pentru a consolida terapia de electro-rezecție care se aplică pe zona bolnavă.

Deci din fericire cancerul de col nu apare peste noapte, este urmarea unei infecții HPV cu tulpinii agresive cu risc înalt, după o perioadă lungă de infectare, de ani de zile, ceea ce spune ceva.

Pentru că nu e firesc ca în ani de zile tu să nu ajungi la doctor să-ți faci un control. Cine se controlează relativ frecvent, la un an, doi, dacă face boala, de regulă depistăm o leziune preneoplazică ușor de tratat", a completat medicul.

Semnele cancerului de col. Ce trebuie să știi dacă apare sângerarea

 

"Când sângerează, deja e boală activă. Nu există niciun simptom când ai un o leziune premenoplazică precanceroasă sau un cancer incipient. Nu, deja când începi să sângerezi, e un cancer invaziv serios", ne-a mai spus medicul Doru Herghelegiu.

Întrebat despre intervenția chirurgicală, medicul a spus: "Chirurgical, clasic, se poate și robitic, și laparoscopic. Sunt mai laborioase cele laparoscopice sau robotice. Se pot face inclusiv prin chirurgie clasică, deschisă laparoscopic, robotic, toate variantele sunt posibile. Sunt și cazuri din acestea, dar repet, sunt mai puține în ultima perioadă"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel