Când se recomandă purtarea de genunchiere. Care sunt beneficiile genunchierelor

Când se recomandă purtarea de genunchiere. Care sunt beneficiile genunchierelor - Foto: Catena
Trebuie mentionat, inca de la inceputul discutiei despre genunchiere si despre beneficiile acestora, faptul ca articulatia genunchiului este cea mai solicitata dintre articulatiile corpului omenesc.

Exista pe piata, in acest moment, o gama foarte variata de genunchiere si de orteze, care au atat rolul de a va proteja impotriva unor eventuale accidentai, cat si de a va permite sa va vindecati in urma unui traumatism pe care l-ati suferit sau in urma unei interventii chirurgicale la nivelul genunchiului.

Nu trebuie sa ajungeti neaparat in situatii limita pentru a alege sa folositi genunchierele. In cazul in care va ocupati cu gradinaritul sau daca puneti parchet, de exemplu, genunchierele va sunt de un real folos pentru a preveni posibile afectari. Este valabil si pentru persoanele care au de urcat si de coborat multe trepte in mod constant, pentru cele cu o greutate corporala peste normal sau pentru cele care pur si simplu ies la alergat.

Desigur, genunchierele sunt recomandate in general persoanelor care desfasoara activitati fizice intense, de foarte multe ori pentru sportivi de performanta, dar si persoanelor care ajung sa resimta un oarecare disconfort in zona genunchiului. Specialistii recomanda sa luam in serios purtarea unei genunchiere, in special in timpul activitatilor care solicita suplimentar articulatia genunchiului, pentru ca unele accidentari pot sa aiba caracter sever si sa fie nevoie de foarte mult timp pentru vindecare. De asemenea, tratamentul poate sa fie unul anevoios si costisitor, asa ca folosirea acestor dispozitive medicale va poate scapa de multe posibile neplaceri.

Tipuri de genunchiere si sfaturi pentru alegerea acestora

Aceste dispozitive medicale sunt de mai multe feluri, pentru diverse necesitati. Exista genunchiere rigide sau elastice, cu deschidere la rotula sau cu balamale, reglabile, fabricate din neopren sau din bumbac. Pentru a va asigura ca achizitionati genunchierele de care aveti nevoie, cereti in prealabil sfatul unui specialist. Este important sa faceti acest lucru, pentru ca unele modele sunt destinate prevenirii accidentarii iar altele au ca scop facilitarea vindecarii. Atunci cand instabilitatea in zona genunchiului este accentuata si durerile sunt puternice, este ideal sa folositi genunchiere cu sisteme de prindere. Cele simple, care se trag peste picior, sunt recomandate in caz de accidentare usoara sau de leziuni minore.

O alta conditie pe care este necesar sa o respectati este aceea de a proba genunchierele inainte de a le cumpara. Trebuie sa luati in calcul circumferinta genunchiului, pentru ca genunchierele prea largi pot sa influenteze negativ mersul iar cele prea stramte pot sa afecteze circulatia sangelui. Este important sa va asigurati si de calitatea produselor pe care urmeaza sa le achizitionati, pentru ca apoi sa le puteti purta si spala fara probleme. Materialele din care sunt fabricate trebuie sa fie de buna calitate si sa permita folosirea genunchierelor pentru perioade lungi de timp. Genunchierele fabricate din neopren sunt recomandate pentru capacitatea lor de a retine caldura, ceea ce ajuta la reducerea umflaturii si la o vindecare mai rapida. 

Genunchierele de sustinere si genunchierele ortopedice

Specialistul este cel mai in masura sa va sfatuiasca in legatura cu tipul genunchierei, daca este necesara una ortopedica sau una pentru sustinere. De exemplu, genunchierele de sustinere sunt special proiectate pentru persoane al caror serviciu presupune exercitarea unei tensiuni mai mari in zona genunchilor, dar si pentru anumite sporturi. Sunt mai flexibile si previn mai eficient afectarea ligamentelor in timpul miscarilor bruste, avand in acelasi timp capacitatea de a scadea senzatia de amorteala. Genunchierele de sustinere sunt recomandate si persoanelor care detecteaza sensibilitate in zona genunchilor, pentru ca astfel este incetinit procesul degenerativ ce are loc in timpul miscarii.

Genunchierele ortopedice sunt destinate persoanelor care sufera de gonartroza si celor care au suferit o accidentare. Acest tip de dispozitiv medical este ideal si pentru pacientii care se afla in perioada de recuperare de dupa o interventie chirurgicala. Rolul genunchierelor ortopedice este acela de a limita miscarile si de a retine caldura, de a accelera circulatia sangvina si de a asigura sustinere pentru zona afectata. In situatia pacientilor cu gonartroza si a celor cu artrita, se recomanda ca genunchierele sa fie purtate pe tot parcursul zilei. Nu este ceva dificil, pentru ca cele mai multe dintre genunchiere pot sa fie purtate pe sub haine fara sa se observe.

Pentru cine sunt utile genunchierele?

In afara de persoanele care au suferit un traumatism si de cele care au trecut printr-o interventie chirurgicala si se afla in perioada de recuperare, genunchierele sunt recomanate si persoanelor care au nevoie de protectie si sustinere suplimentara la nivelul genunchilor. De exemplu, persoanele in varsta pot beneficia de purtarea acestor dispozitive in timpul deplasarii, printr-un plus de confort si siguranta la nivelul membrelor inferioare. Pe masura ce inaintam in varsta, genunchiul se deterioreaza. Este in special valabil in cazul persoanelor care au probleme si cu alte articulatii (cum ar fi cea a soldului) sau al celor care sunt supraponderale. Purtarea genunchierelor ajuta persoanele aflate in situatiile descrise anterior sa se poata deplasa pe jos fara sa trebuiasca sa se confrunte cu deformari ale mersului.

In situatia persoanelor care practica sporturi ca fotbalul, handbalul, basketul sau voleiul, accidentarile pot sa apara la nivelul articulatiei genunchiului foarte frecvent. Sunt sporturi care presupun sarituri, flexari bruste si rasuciri, accidentarile reprezentand un risc atat pentru cei care fac performanta cat si pentru amatori. In functie de gravitatea accidentarii si de eventualele complicatii, durerile si senzatia de tensiune pot sa varieze ca durata (de regula cateva zile). Traumatismele la nivelul genunchilor apar mai des in cazul persoanelor care sufera de gonartroza sau de artrita, precum si al celor care au avut ligamentele rupte sau care au suferit intinderi. De exemplu, la persoanele cu gonartroza, purtarea de genunchiere sporeste siguranta in timpul mersului prin stabilizarea articulatiei genunchiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel