Când se ia glicemia, de fapt, și cum o măsori corect. Doru Negru: Asta este valoarea normală, pe nemâncate și după masă

Diabet Foto: Freepik @EyeEm
EXCLUSIV
Care e valoarea corectă a glicemiei, pe nemâncate și după masă. "Aparatele de monitorizare zilnică, continuă a glicemiei sunt nemaipomenite, dar sunt scumpe și greu de gestionat".

Monitorizarea diabetului zaharat este esențială pentru înțelegerea eficacității planului dvs. de tratament actual și pentru ajustarea corespunzătoare a tratamentului. Aceasta vă ajută să luați decizii în cunoștință de cauză cu privire la alimentație, activitate fizică și dozarea insulinei. Nivelul zahărului din sânge poate fi afectat de diverși factori, dintre care unii pot fi prevăzuți cu timp și practică, în timp ce alții sunt dificil sau imposibil de prevăzut. Verificările regulate ale glicemiei sunt recomandate de furnizorii de servicii medicale.

Unele situații care cresc nivelul zahărului din sânge includ consumul de carbohidrați, administrarea insuficientă de medicamente sau insulină, lipsa constantă de exerciții fizice, administrarea de medicamente corticosteroide, boala, intervenția chirurgicală, stresul, fenomenul zorilor, fumatul, deshidratarea și pufuleții.

Pe de altă parte, lipsa meselor, administrarea unei cantități prea mari de medicamente sau insulină și activitatea fizică pot scădea nivelul zahărului din sânge. Alți factori care pot crește sau scădea glicemia includ perioadele, calendarul alimentelor și medicamentelor, băuturile care conțin alcool și interacțiunile medicamentelor care nu sunt pentru diabet.

Monitorizarea glicemiei este esențială pentru pacienții cu diabet, deoarece îi ajută să știe când se modifică glicemia și îi ajută pe aceștia și pe medic să își ajusteze tratamentul în consecință.

Metode pentru monitorizarea glicemiei la domiciliu

Pacienții cu diabet zaharat își pot monitoriza glicemia la domiciliu folosind două metode principale: glucometre și stick-uri pentru deget sau monitoare continue de glucoză (CGM-uri). Cea mai frecventă metodă implică un control prin înțepare a degetului, în care pacientul își înțeapă vârful degetului cu o lanceta pentru a obține o picătură de sânge.

Această metodă măsoară glicemia la un moment dat, ceea ce face necesar ca persoanele cu diabet, în special cele care iau insulină, să își verifice glicemia de mai multe ori pe zi.

Contoarele de glucoză și benzile de testare sunt disponibile la farmaciile locale, prin comenzi poștale sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale. Dacă aveți asigurare medicală, verificați la compania dvs. de asigurări dacă aceasta acoperă glucometrele și benzile de testare. Unele asigurări acoperă doar anumite mărci, în timp ce altele acoperă doar anumite mărci. Dacă nu aveți asigurare, consultați-vămedicul pentru alte opțiuni.

"Glicemia se ia înainte și la două ore după ce ai mâncat, eventual din când în când, în cursul zilei, nu mai mult de odată, de două ori pe săptămână, în funcție de tipul de diabet. Dacă este diabet de tip 1, se poate lua și de mai multe ori pe zi. Pentru diabet de tip 1, aparatele de monitorizare zilnică, continuă a glicemiei sunt nemaipomenite, dar sunt scumpe și greu de gestionat", a declarat Dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Clinica SANADOR.

CGM-urile presupun purtarea unui dispozitiv care măsoară nivelurile de glucoză 24 de ore pe zi, folosind aceste date pentru a forma un grafic care arată modul în care nivelurile de zahăr din sânge se modifică în timp.

Majoritatea CGM-urilor utilizează un senzor minuscul introdus sub piele, care măsoară nivelul glucozei în lichidul interstițial. Există diferite tipuri și mărci de CGM-uri, unele fiind conectate la pompe de insulină specifice sau funcționând independent. Majoritatea CGM-urilor pot trimite alarme sau mesaje de alertă atunci când detectează niveluri scăzute sau ridicate de glucoză.

Ca orice tehnologie, CGM-urile se pot defecta uneori sau pot fi inexacte. Nu vă bazați complet pe CGM-uri fără verificări cu degetul, mai ales dacă citirile nu corespund simptomelor sau dau mesaje de eroare.

Urmărirea nivelului de zahăr din sânge este posibilă cu majoritatea glucometrelor, iar dacă nu, păstrați o înregistrare scrisă a nivelului de zahăr din sânge cu data, ora și alte detalii. Sistemele CGM salvează datele, pe care furnizorul dvs. de asistență medicală le poate accesa.

Foto: Freepik

Cum îmi măsor glicemia?

Pentru a verifica glicemia cu ajutorul unui glucometru, spălați-vă pe mâini și utilizați un șervețel cu alcool dacă nu aveți la dispoziție apă și săpun. Introduceți o bandă de testare în glucometru, înțepați partea laterală a vârfului degetului cu un dispozitiv de puncție pentru a obține o picătură de sânge. Atingeți și mențineți banda de testare pe picătura de sânge și așteptați ca rezultatul să apară pe ecranul glucometrului.

Toate glucometrele și dispozitivele CGM funcționează diferit, astfel încât consultați manualul de utilizare pentru instrucțiuni specifice. Dacă aveți un CGM, veți primi instruire cu privire la modul de introducere a senzorului și de utilizare a sistemului.

Cât de des ar trebui să-mi verific glicemia?

Verificările regulate ale glicemiei sunt esențiale pentru gestionarea diabetului, deoarece depind de diverși factori, cum ar fi medicația pentru diabet, starea generală de sănătate și cerințele vieții de zi cu zi. Medicii pot oferi sugestii privind frecvența monitorizării.

Monitorizarea regulată poate fi benefică pentru persoanele care iau insulină, sunt însărcinate, au dificultăți în atingerea țintelor de glicemie, au episoade frecvente de glicemie scăzută, au niveluri scăzute de glicemie fără semne de avertizare obișnuite, sunt bolnave sau au suferit recent o intervenție chirurgicală.

Cele mai bune momente pentru verificarea glicemiei variază și este deosebit de important atunci când apar simptome de glicemie scăzută sau ridicată. Orientările generale sugerează verificarea glicemiei în anumite momente ale zilei pentru a evalua eficacitatea planului dumneavoastră de gestionare.

Valorile corecte pentru glicemie

"Glicemia trebuie să fie pe nemâncate în jur de 100, la 2 ore după masă 140-150 miligrame la sută, asta este normalul.

Diferența între mine și pacientul cu diabet nu este decât valorea glicemiei. Diferența e că între mine și el eu poți încă să fac orice excese am chef pentru că glicemia mea se menține la normal, iar el e musai să să țină un regim, să ia tratament.

Diferența nu trebuie să fie valoarea normală a glicemiei, doar de aia ia tratament și ține regim, ca glicemia să fie normală", a explicat Dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Clinica SANADOR.

Pacienții cu diabet prezintă adesea simptome de glicemie scăzută (hipoglicemie) atunci când glicemia lor este mai mică de 70 mg/dL. Aceste simptome includ slăbiciune, amețeli, foame intensă, tremurături, transpirație, bătăi puternice ale inimii și frică sau anxietate. Pentru a trata glicemia scăzută, este esențial să verificați nivelul zahărului din sânge și să consumați carbohidrați precum bananele sau sucul de mere. Hipoglicemia severă poate pune viața în pericol.

Glicemia ridicată, considerată de obicei de medici ca fiind niveluri mai mari de 180 mg/dL, este mai frecventă la persoanele cu diabet. Simptomele includ sete crescută, urinare frecventă, dureri de cap, iritabilitate și vedere încețoșată.

Tratamentul cu insulină este necesar pentru glicemia ridicată, iar dacă sunt prezente simptome de cetoacidoză legată de diabet (DKA), este esențial să contactați imediat un medic. DKA este o complicație care pune viața în pericol și necesită tratament imediat. Atât nivelurile scăzute, cât și cele ridicate de zahăr din sânge sunt esențiale pentru menținerea unei stări bune de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

antibioticele - FOTO: Freepik@toonsteb
EXCLUSIV
Antibioticele, prezente în alimente. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Aduc un aport nedorit în organism
OMS aprobă pentru prima dată testul pentru tuberculoză

Crossuri externe

pixel