Când se fac analizele pentru tiroidă

EXCLUSIV
Medicul Corina Neamțu, specialist endocrinolog la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat, la Interviurile DC News și DC Medical, cine și când trebuie să-și facă analize pentru tiroidă.

Medicul endocrinolog Corina Neamțu de la Spitalul Clinic Sanador din București a vorbit la Interviurile Dc News și DC Medical despre când trebuie făcute analize pentru tiroidă. 

”Da, avem niște lucruri care ne îndreptățesc să cerem asta pacienților. În primul rând genetica, atunci când în familie există și boala autoimună că și ea se monitorizează, la mamă, la tată, sau o aglomerare, la mai multe rude, atunci noi solicităm pacientului anumite analize pe lângă examenul clinic pentru că trebuie să știm că examenul clinic bine făcut al tiroidei, deci palparea tiroidiană descoperă noduli de peste 1-1,5 cm cu ușurință. Nu uităm că și mâinile sunt un instrument medical până la urmă.

Sanador

În altă categorie sunt pacienții cu iradiere, cu iradiere pentru limfoame, pentru boala Hodgkins. Iradierea cervicală este un factor de risc pentru malignitatea tiroidiană, deci și ei trebui să facă analize”, spune medicul Corina Neamțu.

Potrivit acesteia, prima categorie care trebuie să-și facă analize de tiroidă este femeia care dorește să rămână gravidă. 

”Americanii, care cumva dețin supremația ghidurilor, noi știm asta, ei nu au pus în ghidul de gravide verificarea tiroidei decât la persoane care au antecedente în familie. Dar eu am observat că în lumea medicală din București majoritatea gravidelor vin controlate anterior sarcinii și pentru tiroidă, ceea ce mi se pare o bună idee pentru că nu sunt niște analize scumpe, ele sunt acoperite chiar și prin medicul de familie, deci este un lucru foarte simplu, nu atât pentru patologia tumorală și malignă, ci pentru aceea de hipotiroidism pentru că studiile arată că dacă gravida are hipotiroidism în timpul sarcinii, necontrolat terapeutic, există o problemă în dezvoltarea neuronală, cerebrală a fătului și pare că acești copii proveniți din mame cu hipotiroidie au un IQ un pic mai mic.

Se face un examen de sânge. Nu facem de rutină ecografie tuturor femeilor tinere care își doresc sarcină decât dacă la examenul clinic avem o suspiciune, dar facem TSH și T4 și eventual facem cei mai frecvenți anticorpi care apar în boala autoimună pentru că trebuie spus că principala cauza a hipotiroidismului la femeia tânără este boala autoimună. (...)

Toate aceste teste sunt acoperite de Casa Națională de Asigurări”, detaliază medicul Corina Neamțu.

Specialistul mai precizează că ”în cazul depistării acestor anticorpi gravida trebuie monitorizată foarte atent, săptămânal în primul trimestru, pentru că lucrurile se schimbă imediat prin faptul că hormonul de sarcină are o similitudine structurală de 50% cu hormonul care controlează tiroida și în această situație există riscul ca gravida să dezvolte patologie tiroidiană din primul trimestru”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel