Cancerul pancreatic, trei factori de risc. Dr. Cristian Gheorghe: Dacă un pacient este obez, fumător, are diabet debutat la peste 50 de ani, poate să își facă o ecografie abdominală

cancerul pancreatic - FOTO: Freepik@proostoleh
EXCLUSIV
Acesta este testul pe care trebuie să îl faci dacă ești fumător și ai mai multe kilograme decât ar trebui. Îți arată dacă ai cel mai dureros tip de cancer.

Vezi și: Strategii rapide pentru reducerea stresului. 9 metode care te calmează rapid

În cazul pacienților cu factori de risc crescut, precum obezitatea, fumatul sau diabetul debutat la o vârstă înaintată, monitorizarea stării de sănătate devine esențială pentru prevenirea unor afecțiuni severe. Deși o ecografie abdominală poate părea suficientă la prima vedere, ea nu este întotdeauna concludentă. În acest context, testele de sânge, precum cel pentru amilază, și investigațiile imagistice suplimentare sunt recomandate pentru un diagnostic corect.

Importanța ecografiei abdominale

Prof. dr. Cristian Gheorghe, medic primar în Gastroenterologie, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, că ecografia abdominală poate fi un prim pas util în evaluarea sănătății pacienților din grupurile cu risc, dar nu toate leziunile pot fi depistate prin această metodă.

Pacienții obezi, fumători sau cei care au dezvoltat diabet după vârsta de 50 de ani reprezintă o categorie care necesită investigații suplimentare.

"Dacă un pacient este obez, fumător, are diabet debutat la peste 50 de ani, acest pacient poate să își facă o ecografie abdominală. Nu se vede ecografic nicio leziune și poate să își facă determinări de markeri tumorali, dar această grupă de pacienți trebuie urmărită. O ecografie abdominală este binevenită pentru un diagnostic la un anumit grup de pacienți. 

Recomandarea este de a face CT abdominal în condițiile în care pacientul are niște factori de risc și mai departe dacă se găsește ceva la prima examinare, se trece la rezonanță magnetică, endoscopie sau puncție ghidată endoscopic" , a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe, medic primar Gastroenterologie, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Secrețiile nazale, de patru tipuri. Dr. Patricia Badea: Sunt secreții suprainfectate de stafilococ. Necesită tratament

Cancer pancreatic - FOTO: Freepik@chumpornchobwan49

Testul de amilază, pas în diagnosticare

Testul de amilază este o investigație de sânge care măsoară nivelul acestei enzime, produsă în principal de pancreas și glandele salivare. Este un indicator esențial pentru diagnosticarea unor afecțiuni ale pancreasului, precum pancreatita acută sau cronică, blocajele canalului pancreatic, și chiar infecțiile glandelor salivare, cum ar fi oreionul. De asemenea, nivelurile de amilază pot oferi informații despre alte afecțiuni, cum ar fi perforațiile intestinale sau insuficiența renală.

Determinarea markerilor tumorali

Pentru acest grup de pacienți, chiar dacă ecografia nu relevă nicio anomalie, se recomandă efectuarea unor teste de sânge pentru determinarea markerilor tumorali. Acești markeri pot oferi indicii importante despre prezența unor afecțiuni ascunse, mai ales în cazul în care există factori de risc suplimentari.

Vezi și: Secvențierea genomică, tratament personalizat pentru glioblastom

Amilaza, ce este 

Amilaza este o enzimă produsă în principal de pancreas și de glandele salivare, fiind implicată în digestia carbohidraților. Testul de sânge pentru amilază este folosit pentru a măsura nivelul acestei enzime în sânge și este util în diagnosticarea unor afecțiuni ale pancreasului sau ale altor organe.

Principalele motive pentru care se efectuează testul de amilază:

Pancreatită acută sau cronică: Nivelurile ridicate de amilază pot indica inflamația pancreasului (pancreatită), fie sub formă acută, fie cronică.

Blocaje ale canalului pancreatic: Blocarea canalului pancreatic de către o piatră biliară sau o tumoare poate crește nivelul de amilază.

Infecții ale glandelor salivare (oreion): Amilaza poate crește și în cazul inflamațiilor glandelor salivare, cum ar fi în oreion.

Afecțiuni ale tractului digestiv: În unele cazuri, nivelurile anormale de amilază pot fi legate de perforații intestinale, ulcere sau alte afecțiuni gastrointestinale.

Insuficiența renală: Deoarece rinichii elimină amilaza din organism, nivelurile pot crește în caz de insuficiență renală, potrivit MedlinePlus. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel