Cancerul hepatic, creștere alarmantă. Dr. Speranța Iacob: Sunt din ce în ce mai mulți

cancerul hepatic - FOTO: Freepik@ursoialex
EXCLUSIV
Numărul cazurilor de cancer hepatic în România este în creștere. Această creștere dramatică este atribuită în mare parte infecțiilor virale cronice, care au un risc mai mare de a dezvolta hepatocarcinom decât alte afecțiuni hepatice.

În România, numărul pacienților cu cancer hepatic este în creștere alarmantă, ceea ce amplifică necesarul de organe pentru transplant. Comparativ cu Europa de Vest și Statele Unite, România se confruntă cu un număr mult mai mare de pacienți afectați de hepatocarcinom, în mare parte din cauza infecțiilor virale care prezintă un risc mai mare de dezvoltare a acestui tip de cancer decât hepatitele virale B, C și D.

Dr. Speranța Iacob, medic primar gastroenterologie, a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical, care sunt principalii candidați la transplantul hepatic.

"Necesarul de organe este în creștere foarte mare în ceea ce privește pacienții cu cancer hepatic, care sunt din ce în ce mai mulți în România. Sunt mult mai mulți decât în Europa de Vest și Statele Unite, din cauza infecțiilor virale care au un risc mai mare de a dezvolta hepatocarcinom decât hepatitele virale B,C și D, mai ales, decât pacienții cu boală alcoolică hepatică sau cei cu ficat gras metabolic asociat.

E adevărat că până în 2030 și proporția cu hepatocarcinom asociat acestei noi entități pe care în România o vedem, dar nu atât de frecventă ca în SUA, unde proporția de pacienți pentru care se efectuează transplant hepatic pentru această categorie a crescut de peste 137 de ori în peste 15 ani.

Obezitatea a luat niște proporții colosale, la fel și consumul de alcool, iar în Europa de Vest, aceștia sunt principalii candidați la transplant", a explicat dr. Speranța Iacob, medic primar gastroenterologie, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical.

Vezi și: De ce recidivează cancerul. Ce se întâmplă în timpul tratamentului

Alcoolul, infecțiile virale, pe primele locuri

Cancerul hepatic - FOTO: Freepik@eranicle

Obezitatea și consumul de alcool sunt, de asemenea, în creștere, ceea ce crește riscul de afecțiuni hepatice și necesitatea transplantului. Cu toate acestea, în România, pacienții cu ficat gras metabolic asociat reprezintă o proporție mai mică pe listele de așteptare.

În timp ce țările din Vestul Europei și SUA au făcut progrese semnificative în gestionarea și prevenirea hepatocarcinomului, România trebuie să își intensifice eforturile pentru a face față acestei crize.

"În România, proporția de pacienți pentru care se efectuează transplant pentru infecții virale este încă de peste 40%, urmează alcoolul și cei cu ficat gras metabolic asociat într-o proporție mică, dar cei care au cancer hepatic, este în continuă creștere pe lista de așteptare pentru transplant hepatic în România, ajungând la peste 30% comparativ cu SUA unde este în jur de 11% sau Europa de Vest unde este în jur de 15%.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre testul Babeș Papanicolau. Dr. Ciprian Cristescu: Asta e tot! E foarte simplu!

Personal, îmi doresc să ajungem ca în Spania, unde nu mai au suficienți pacienți pe liste ca să îi transplanteze, la numărul de organe pe care le au, având în vedere că au introdus acest tip de donatori care le-a îmbunătățit mult rata de transplant", a mai explicat dr. Speranța Iacob, medic primar gastroenterologie.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel