Cancerul de vezică urinară. Medic: Acești pacienți nu trebuie uitați

Circa 2.500 de cazuri noi de cancer de vezică urinară sunt depistate în fiecare an. În România trăiesc peste 18.000 de persoane cu acest diagnostic.

Cancerul de vezică urinară. „Pacienții cu cancer de vezică urinară nu trebuie să rămână uitaţi. Aceştia au nevoie de acces la cele mai noi tratamente, precum imuno-terapiile oncologice - care din păcate nu sunt încă compensate în ţara noastră - dar şi de sprijin psihologic specializat. Dialogul deschis între medici, asociaţii de pacienţi şi autorităţile cu atribuţii în sectorul de sănătate este singura cale pentru a putea oferi soluţii şi speranţă acestor pacienţi, greu încercaţi", a completat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, într-un comunicat.

Cancerul de vezică urinară. Peste 18.000 de persoane diagnosticare

Peste 18.000 de persoane diagnosticate cu cancer de vezică urinară (carcinom urotelial) trăiesc în România, iar 2.500 de cazuri noi sunt depistate în fiecare an. Datele provin din studiul „Carcinomul urotelial. Analiza situaţiei din România". Acesta mai relevă că pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer au rate de supravieţuire scăzute - 5% supravieţuire la 5 ani pentru pacienţii cu boală în stadiul metastatic - în timp ce impactul bolii asupra calităţii vieţii pacienţilor este semnificativ. Cercetarea a fost realizată de către Asociaţia Română de Urologie, Societatea Națională de Oncologie Medicală din România, împreună cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România şi cu sprijinul Roche România.

„Accesul pacienţilor la tratament multidisciplinar, nu doar la urologie sau oncologie, dar şi la radioterapie, radiologie, fizioterapie sau suport pentru reinserţie socială ar răspunde nevoilor specifice ale pacienţilor cu carcinom urotelial. Este nevoie de soluţii la nivel naţional sau local pentru a crea aceste structuri interdisciplinare. O direcţie de urmat ar putea fi reprezentată de soluţii tehnologice, precum aplicaţiile digitale, care permit comunicarea interdisciplinară într-un mod rapid şi uşor", a declarat acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, Medic primar urolog, Clinica de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal, Institutul Clinic Fundeni, Bucureşti, potrivit sursei citate.

Cancerul de vezică urinară, „cancerul uitat". Tratament

Din cauza progreselor reduse legate de identificarea unor noi tratamente menite să crească durata şi calitatea vieţii pacienţilor care suferă de această boală, cancerul de vezică urinară este denumit şi „cancerul uitat. Tratamentul specific pentru cancerul de vezică urinară este limitat la chimioterapie. Însă, datele din studiu arată că aproximativ jumătate din pacienţii cu boală metastatică nu mai sunt eligibili pentru chimioterapie.

„Imunoterapia oncologică, recent aprobată şi în România pentru tratamentul cancerului de vezică urinară, a creat premizele unei gestionări mai bune a pacienţilor cu acest tip de cancer. Pe lângă eficienţa terapeutică crescută, aceste tratamente sunt mai uşor de tolerat şi aduc o creştere a calităţii vieţii pacienţilor, ceea ce până de curând reprezenta o provocare", a afirmat conf. dr. Dana Lucia Stanculeanu, Medic primar Oncologie Medicală, Sef Sectie Oncologie medicala 1, Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu", Bucureşti, conform sursei citate.

Implicaţiile psiho-sociale în cazul pacienţilor cu cancer de vezică urinară sunt mai ridicate decât în cazul altor pacienţi oncologici. Soluţiile terapeutice chirurgicale specifice (extirparea vezicii urinare şi parţial a organelor vecine) pot avea consecinţe importante pentru viaţa cotidiană a pacienţilor. În aceste situaţii, studiul propune organizarea unor programe de suport psihologic specializat şi un dialog concret cu asociaţiile de pacienţi pentru a identifica măsuri şi acţiuni aplicabile pentru a ajuta reinserţia socială şi familială a pacienţilor cu acest tip de cancer.

Cancerul de vezică urinară. Cifre

În România anului 2017 erau 18.347 de pacienți cu cancer de vezică urinară în evidență și 1.670 de decese. Acest tip de cancer este a 7-a cauză de deces prin cancer în rândul bărbaților. Boala afectează bărbații în proporție de 80%.

60% dintre cazuri se înregistrează la persoane în vârstă de peste 65 de ani, la momentul diagnosticului. Factorii de risc ce pot duce la boală sunt: fumatul, expunerea la elemente cancerigene, infecții urinare, pietre la rinichi, iritații cronice ale vezicii, istoric familial, stil de viață, alimentație. Ca simptome amintim: prezența sângelui în urină, dificultăți în urinare, durere localizată, edeme în zona genitală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel