Cancerul de sân: simptome, cauze, tratament. E al treilea cel mai frecvent tip de cancer din România

cancerul de san foto?freepik@rawpixel.com
Cancerul de sân este al treilea cel mai frecvent tip de cancer din România. Care sunt simptomele, cauzele și pașii detratament

Cancerul de sân este al treilea cel mai frecvent tip de cancer din România. Aproape 4.000 de femei au decedat în România din cauza cancerului de sân în 2020. Majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer de sân au peste 50 de ani, dar femeile mai tinere pot dezvolta, de asemenea, cancer de sân.

Vezi și: Plantele care sunt dăunătoare pentru casă. Efectele pot fi fatale

Aproximativ 1 din 7 femei sunt diagnosticate cu cancer de sân pe parcursul vieții lor. Există șanse mari de vindecare, dacă este detectat în stadii incipiente. De aceea, este vital ca femeile să-și verifice regulat sânii pentru orice modificări și să consulte întotdeauna un medic de familie, dacă apar schimbări. În cazuri rare, și bărbații pot fi diagnosticați cu cancer de sân.

Cancerul de sân poate prezenta mai multe simptome, dar primul simptom observabil este, de obicei, o umflătură sau o zonă de țesut mamar îngroșat. Majoritatea umflăturilor mamare nu sunt canceroase, dar este întotdeauna mai bine să le faci verificate de un medic.

Ar trebui să consulți, de asemenea, un medic de familie dacă observi oricare dintre aceste simptome:

- o modificare a dimensiunii sau formei unuia sau ambilor sâni

- secreții, care pot fi însoțite de urme de sânge

- o umflătură sau umflătură într-una dintre axile

- adâncituri pe pielea sânilor

- o erupție cutanată

- o modificare a aspectului mamelonului, cum ar fi retragerea în interiorul sânului

Durerea la sân nu este, de obicei, un simptom al cancerului de sân.

Cauzele cancerului de sân

Cauzele exacte ale cancerului de sân nu sunt pe deplin înțelese. Cu toate acestea, există anumite factori cunoscuți care cresc riscul de cancer de sân.

Acestea includ:

- vârsta - riscul crește odată cu înaintarea în vârstă

- istoricul familial de cancer de sân

- prezența anterioară a unui nodul mamar benign (non-canceros)

- înălțimea, greutatea excesivă sau obezitatea

- consumul de alcool

Diagnosticarea cancerului de sân

După examinarea sânilor, medicul de familie te poate trimite la o clinică specializată, pentru investigații suplimentare. Acestea pot include mamografie sau prelevarea unei mici mostre de țesut mamar pentru examinare la microscop.

Tipuri de cancer de sân

Există mai multe tipuri diferite de cancer de sân, care se dezvoltă în diferite părți ale sânului.

- cancer de sân non-invaziv (carcinom in situ - CIS) - găsit în conductele sânului, care nu s-a extins în țesutul mamar din jurul conductelor.

Cancerul de sân non-invaziv este, de obicei, depistat în timpul unei mamografii și rar se manifestă ca o umflătură la sân.

- cancer de sân invaziv - în cazul în care celulele canceroase s-au răspândit prin căptușeala conductelor în țesutul mamar din jur. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer de sân.

Alte tipuri mai puțin comune de cancer de sân includ:

- cancerul de sân lobular invaziv (și pre-invaziv)

- cancerul inflamator de sân

- boala Paget a sânului

Este posibil ca cancerul de sân să se extindă în alte părți ale corpului, de obicei prin sânge sau prin ganglionii limfatici axilari. Acești ganglioni limfatici mici filtrează bacteriile și celulele din glanda mamară. Dacă acest lucru se întâmplă, este cunoscut sub numele de cancer de sân secundar sau metastatic.

Vezi și: Astigmatismul: cauze, simptome, tratament. Cum îți dai seama că ai astigmatism

Depistarea cancerului de sân

Mamografia, unde se iau imagini cu raze X ale sânului, este cel mai comun mod disponibil de a găsi o schimbare în țesutul sânului (leziune) la un stadiu incipient. Cu toate acestea, trebuie să știi că o mamografie poate să nu detecteze unele tipuri de cancer de sân.

De asemenea, ar putea crește șansele de a avea teste și intervenții suplimentare, inclusiv intervenții chirurgicale, chiar dacă nu ești afectată de cancerul de sân.  Deoarece riscul de cancer de sân crește odată cu înaintarea în vârstă, toate femeile cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani sunt invitate la screening pentru cancer de sân la fiecare 3 ani. Femeile peste vârsta de 70 de ani au, de asemenea, dreptul la screening și pot programa o programare prin intermediul medicului lor de familie sau a unității locale de screening..

Tratamentul cancerului de sân

Dacă cancerul este detectat la un stadiu incipient, poate fi tratat înainte de a se răspândi în alte părți ale corpului.

Cancerul de sân este tratat cu o combinație de:

- chirurgie

- chimioterapie

- radioterapie

Tipul de intervenție chirurgicală și tratamentul ulterior depind de tipul de cancer de sân. Medicul ar trebui să discute cu tine cel mai bun plan de tratament.

Prevenirea cancerului de sân

Deoarece cauzele cancerului de sân nu sunt pe deplin înțelese, momentan nu se poate ști dacă poate fi prevenit. Dacă ai un risc crescut de a dezvolta această afecțiune, există câteva tratamente disponibile pentru a reduce riscul.

Studiile s-au concentrat asupra legăturii dintre cancerul de sân și alimentație. Deși nu există concluzii definitive, există beneficii pentru femeile care:

- mențin o greutate sănătoasă

- fac exerciții regulat

- consumă puține grăsimi saturate

- nu consumă alcool

S-a sugerat că exercițiile regulate pot reduce riscul de cancer de sân cu aproape o treime. Exercițiile regulate și un stil de viață sănătos pot, de asemenea, îmbunătăți perspectivele persoanelor afectate de cancerul de sân. Dacă ai trecut prin menopauză, este foarte important să încerci să ai o greutate sănătoasă și să o menții.

Aceasta se datorează faptului că supraponderabilitatea sau obezitatea determină producerea mai mare de estrogen, ceea ce poate crește riscul de cancer de sân.

Vezi și: Stil de viață sănătos și echilibrat: Ce înseamnă și cum putem trăi în echilibru

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel