Cancerul de col uterin, cauze, simptome și tratament. Cioflan: Vârsta este din ce în ce mai tânără

cancerul de col uterin. FOTO: Freepik @user15327819
Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor. În ultimii ani apare la vârste tot mai mici, în comparație cu acum 2-3 decenii.

Cancerul de col uterin, numit și cancer cervical, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume și reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor și deceselor totale cauzate de cancer.

”Punctual, unele statistici arată mai îngrijorător, unele statistici pun cancerul de col uterin pe locul doi ca și cauză de mortalitate prin cancer la femei. Ce este mai trist este faptul că vârsta este din ce în ce mai tânără. Dacă acum 20-25 de ani, în decada a cincea sau a șasea de viață erau cele mai mult cazuri, acum vârsta a coborât foarte mult”, a declarat dr. Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, la Digi 24.

Vezi și: Speranța de viață, tot mai MICĂ. Zaharescu (ARPIM): Din cauza stresului, a stilului de viață. Inovația salvează vieți! În 2000 - 2010, medicamentele inovative au crescut speranța cu 73%

Cancerul de col uterin, cauze și factori de risc

Potrivit medicului, există o serie de factori declanșatori care duc la acestă boală cu impact major în rândul populației feminine.

”Sunt niște ingrediente care fac să ajungă la această boală nemiloasă. Unul dintre ei este infecția cu HPV. Toată lumea știe că HPV, mai ales tulpinile care sunt foarte agresive conduc la dezvoltarea unui cancer de col uterin și nu numai. Sigur, viața sexuală dezorganizată, cu parteneri multipli, uneori începută prea devreme, lipsa de acces la un control medical periodic, toate acestea conduc la cancer de col uterin”, a mai spus medicul.

Numeroși factori de risc au fost identificați în producerea cancerului de col uterin:

- primul contact sexual la scurt timp după prima menstruație prezintă un risc crescut de infecție cu HPV

- infecția cu herpesul genital

- infecția HIV/SIDA

- infecția cu Chlamidia

- igiena penisului deficitară la partener

- istoric de boli cu transmitere sexuală

- schimbarea frecventă a partenerilor sexuali

- administrarea pe termen lung a contraceptivelor orale

- fumatul

- imunosupresia

- dieta săracă în fructe și legume

- obezitatea și supraponderabilitatea

- sarcini multiple

- nașterea înainte de 17 ani

- istoric familia de cancer de col uterin.

Cancerul de col uterin, simptome și screening

În stadiile incipiente, modificările colului uterin sunt asimptomatice, motiv pentru care acesta poate fi identificat doar prin controalele periodice.

În stadiile avansate, simptomele pot include:

- secreții vaginale cu miros neplăcut

- sângerări abundente

- dureri pelviene

- dureri în timpul contactului sexual

-  sângerări între menstruații

- sângerări după actul sexual.

În fazele foarte avansate, simptomele întâlnite sunt la nivelul întregului corp, ca urmare a răspândirii bolii, iar acestea includ:

- anemie cauzată de pierderea masivă de sânge

- durere la nivelul zonei lombare

- durere la nivelul membrelor inferioare

- scăderea bruscă în greutate, mai multe kilograme în decurs de câteva săptămâni.

În ceea ce privește prevenția acestui tip de cancer, medicul susține că este foarte ușor de făcut screeningul. ”Toată lumea are acces la o analiză de genotipare HPV, la de acum trebuie reamintit până la epuizare testul citologic Babeș Papanicolau, un consult corect efectuat și o colposcopie pot să prevină această dramă”, a adăugat medicul.

Vezi și: Rezistența la antibiotice, "provocare uriașă în fața omenirii". Dina: România, pe podiumul celor SLABI. În 2050, 10 milioane de morți anual. 2 din 10 români știu că antibioticele nu sunt eficiente

Cancerul de col uterin, tratament

Potrivit medicului, modalitățile de tratament sunt complexe și includ:

- intervenția chirurgicală

- radioterapia

- chimioterapia

- terapia țintită.

”Toate acestea se creionează într-o comisie complexă formată din profesioniști cu experiență, care se cheamă  Tumor Board și care aleg protocolul cel mai potrivit pentru acest tip de cancer și pentru stadializarea în cazul acestor afecțiuni.  Acestea conduc la o terapie corectă și la un deznodământ bun pentru pacientă”, a declarat dr. Cioflan.

Legat de tipurile de intervenții chirurgicale pentru cancerul de col uterin, acestea sunt multiple și ”se adresează nu numai stadializării acestei afecțiuni, ci se adresează și cazurilor particulare.

În cazurile incipiente, există cel mai modern acum este trendul conservator, pentru că păstrează fertilitatea femeii și o păstrează în viața de familie, de cuplu.

Și cel mai bun exemplu, din păcate trist, este o operație imaginată de prof. Aburel, acum 80 de ani, și cu care se mândresc foarte mult străinii, mai ales francezii, și la noi este aproape uitată.

În cazurile incipiente, terapia este conservatoare, odată cu extinderea locală și la distanță, care este relativ rapidă, chirurgia este mare, în cazurile local avansate, chiar mutilantă, care strică din calitatea vieții și care este foarte greu de suportat de pacientă. 

În cazurile operabile, cu extensie locală minimală, operația reușește să facă ceea ce și-a propus, să vindece boală”, a mai spus medicul, care a subliniat că intervențiile chirurgicale minim invazive iau din ce în ce mai mult locul operațiilor clasice, deschise.

”Robotul este, din toate punctele de vedere, în această intervenție, rege, dar nu trebuie uitată nici laparoscopia, pentru că ea, de fapt, acum 25-30 de ani a deschis acest drum de pionierat și, desigur, orice chirurg robotic are o largă experiență în tehnici laparoscopice avansate și știe cum să facă în așa fel încât boala să fie tratată, femeia să se reintegreze în familie, în societate, la muncă, și să-și recapete demnitatea de femeie pentru că există viață și după cancerul de col uterin”, a concluzionat medicul.

Vezi și: Soluția în tratarea cancerului. Pauliuc: Pun PARIU că ați văzut măcar o dată o persoană dragă luptând cu boala. Dacă putem să oprim durerea, atunci să profităm de asta!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel