Acest truc simplu te scapă rapid de...
Prin intermediul unei evaluări detaliate a antecedentelor familiale, medicii pot identifica posibile predispoziții genetice și pot oferi o consiliere adecvată, orientată spre prevenție și management.
"Evaluarea istoricului familial, în contextul afecțiunilor oncologice, reprezintă un element fundamental în stabilirea riscului de cancer al unei persoane. Această evaluare detaliată poate furniza informații esențiale cu privire la posibilitatea unei persoane de a dezvolta anumite tipuri de cancer și poate ghida deciziile medicale și preventive.
Există anumite tipuri de cancer care au o predispoziție genetică puternică, cum ar fi cancerul de sân, cancerul colorectal sau cancerul ovarian, dar și cel de prostată sau cel pancreatic, de aceea întocmirea unui istoric oncologic, și nu numai, este esențială", a explicat conf. univ. dr. Adrian Pavel Trifa, medic primar genetică medicală la Spitalul Victor Babeș Timișoara, pe pagina de Facebook.
Vezi și: Cum să slăbești când ești la menopauză. Dr. Raul Cherecheș: Este singura metodă
Consultul cu un medic genetician poate implica mai multe aspecte, începând de la identificarea predispozițiilor genetice până la recomandări specifice de screening și intervenții preventive. De exemplu, prezența unor cazuri de cancer în familia apropiată, precum mama sau sora, poate indica un risc crescut pentru persoana respectivă.
"Consultul făcut de medicul genetician poate cuprinde:
Identificarea predispozițiilor genetice: de exemplu, în cazul cancerului de sân, prezența unor rude apropiate (mamă, soră) cu această afecțiune poate indica un risc crescut pentru persoana respectivă.
Evaluarea riscului individual: Cunoașterea detaliată a istoricului familial ne poate ajuta să evaluăm riscul individual al unei persoane de a dezvolta unul sau mai multe tipuri de cancer. Informațiile despre tipurile specifice de cancer din familie, vârsta la care au fost diagnosticate și dacă există mai multe cazuri în familie.
Vezi și: Cum să scazi glicemia în doar două minute. Medic: Are impact semnificativ
Consilierea genetică și testarea genetică: În unele cazuri, istoricul familial poate indica posibilitatea existenței unor sindroame ereditare de cancer, cum ar fi sindromul Lynch. Aceasta poate implica consilierea genetică și testarea genetică a persoanelor din familie care sunt expuse la un risc crescut de cancer.
Decizii privind realizarea unor investigații de tip screening: Bazându-ne pe istoricul familial, putem recomanda teste de screening mai frecvente sau mai intensive pentru anumite tipuri de cancer. De exemplu, pentru persoanele cu un istoric familial de cancer de sân sau cancer colorectal, se poate recomanda începerea screening-ului la o vârstă mai fragedă sau utilizarea unor tehnici de screening mai sensibile", mai subliniază conf. univ. dr. Adrian Pavel Trifa.
Vezi și: Semnul banal al AVC-ului care apare în timp ce mănânci. Este semnul timpuriu al unui AVC iminent
Testare genetică - FOTO: Freepik@irinagost2015
Testarea genetică poate fi un instrument valoros în elaborarea unei strategii personalizate de prevenție oncologică. Identificarea unei mutații de predispoziție la anumite tipuri de cancer poate orienta deciziile medicale și preventive, inclusiv recomandările privind stilul de viață sănătos și eventuale intervenții medicale sau chirurgicale preventive.
"Recomandări privind un stilul de viață sănătos, intervenții medicale preventive și chiar intervenții chirurgicale preventive, în anumite cazuri (cancer de sân sau cancer ovarian), în special la persoanele la care identificăm anumite mutații genetice de predispoziție, în urma testării genetice.
Vezi și: Cum să scapi de cearcăne. Dr. Dana Miricioiu: Luminează ochiul, schimbă aspectul feței
"Istoricul familial este un instrument valoros în gestionarea riscului individual de cancer și în adoptarea unor strategii eficiente de prevenție și management al acestei maladii.
În cazul în care este recomandată testarea genetică, iar în urma efectuării ei, se identifică o mutație de predispoziție la anumite tipuri de cancer, cu atât mai mult persoana respectivă va beneficia de o strategie personalizată de prevenție oncologică", a mai explicat conf. univ. dr. Adrian Pavel Trifa, medic primar genetică medicală la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acestea sunt cele mai importante...