Durerile banale, simptomele unui cancer mortal. Este cel mai agresiv și parșiv cancer. Nu dă semne clare decât când s-a răspândit în tot corpul

durerile banale - FOTO: Freepik@koldunov@Pexels@Tima Miroshnichenko
Durerile banale cu care s-a confruntat un bărbat s-au dovedit a fi, de fapt, simptomele unui cancer agresiv. Este unul din cele mai mortale tipuri de cancer. Bărbatul, de 61 de ani, a murit în câteva luni de la diagnosticare.

Durerile banale de spate descrise de un bărbat au fost semnele unui cancer agresiv. Un tată iubitor, descris de familia sa ca un ”gigant blând” a murit după ce simptomele de dureri musculare s-au dovedit a fi semnul unei boli mortale.

Un fost comerciant de legume a decedat după ce durerile musculare s-au dovedit a fi un semn al unei boli incurabile. Familia îndurerată a lui Steve Adams a emis un omagiu adânc pentru acest bărbat în vârstă de 61 de ani din orașul galez Abergavenny.

A murit miercuri, 18 octombrie, după ce a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în ianuarie. El a fost diagnosticat greșit cu dureri musculare generale cu câteva luni înainte de a primi diagnosticul de cancer. Până când a primit în cele din urmă diagnosticul de cancer, i s-a spus că boala era în stadiul terminal, potrivit Express.

Primele simptome, debut cu un an înainte

Adams s-a prezentat inițial la medic în septembrie anul trecut, plângându-se de dureri la umărul drept, spate și o oboseală generală. Fiica sa, Tiffany Adams, a declarat că tatăl ei a fost inițial ”sfătuit să se odihnească, dar s-a întors după Crăciun, spunând că durerea nu s-a ameliorat”.

În ianuarie, o scanare CT la un spital local a dezvăluit o mică tumoare la claviculă și o tumoare mare în plămânul său drept, care era în stadiul patru și se răspândise în jurul coastelor și spatelui.

A fost supus la zece runde de radioterapie puternică, dar în iulie i s-a spus că cancerul se răspândise la ficat și nu mai putea fi făcut nimic. 

”El a luptat foarte mult, în special în ultimele două luni, dar nu a ieșit prea mult din pat și s-a îmbolnăvit foarte mult în ultimele două săptămâni. Mă gândesc la ce s-ar fi întâmplat dacă cancerul său ar fi fost descoperit mai devreme. Mi-a trecut prin minte și este ceva în ce vreau să mă implic - dacă ar fi putut fi descoperit mai devreme”, a spus soția bărbatului.

Vezi și: Căderea părului: cauze, simptome, tratament. Cum pot afecta coafurile căderea părului

Semne și simptome ale cancerului pulmonar

Majoritatea cancerelor pulmonare nu cauzează simptome până când s-au răspândit, dar unele persoane cu cancer pulmonar incipient pot prezenta simptome. Dacă mergeți la medic imediat ce observați simptome, este posibil ca cancerul să fie diagnosticat într-un stadiu mai precoce, când tratamentul are mai multe șanse de a fi eficace.

Majoritatea acestor simptome sunt mai susceptibile să fie cauzate de altceva decât de cancerul pulmonar. Cu toate acestea, dacă aveți oricare dintre aceste probleme, este important să vedeți medicul imediat pentru a se găsi cauza și a o trata, dacă este necesar.

Cele mai comune simptome ale cancerului pulmonar sunt:

- Tuse care nu trece sau devine mai gravă

- Expectorație cu sânge sau spută de culoare ruginie

- Durere în piept, care este adesea mai intensă la respirație adâncă, tuse sau râs

- Raguseală

- Pierderea poftei de mâncare

- Pierdere inexplicabilă în greutate

- Dispnee (respirație scurtă)

- Senzație de oboseală sau slăbiciune

- Infecții precum bronșita și pneumonie care nu trec sau revin frecvent

- Apariția unui șuierat nou la respirație, potrivit Cancer.

Vezi și: Astenia de toamnă: simptome și cauze. Cum ne impactează toamna sănătatea mintală și fizică

Simptomele cancerului pulmonar care arată că s-a răspândit în alte părți ale corpului

Dacă cancerul pulmonar se răspândește în alte părți ale corpului, poate cauza:

- Dureri osoase (precum dureri de spate sau în șold)

- Modificări ale sistemului nervos (precum dureri de cap, slăbiciune sau amorțeală a unui braț sau picior, amețeli, probleme de echilibru sau convulsii), cauzate de răspândirea cancerului la creier

- Îngălbenirea pielii și a ochilor (icter), cauzată de răspândirea cancerului la ficat

- Umflarea ganglionilor limfatici (aglomerări de celule ale sistemului imunitar) precum cei de la nivelul gâtului sau deasupra claviculei

Cancerul pulmonar, cauze

Fumatul este cauza majorității cazurilor de cancer pulmonar - atât în rândul fumătorilor, cât și al persoanelor expuse la fumul de țigară al altor persoane (fumat pasiv). Cu toate acestea, cancerul pulmonar apare și la persoanele care nu au fumat niciodată și la cele care nu au fost expuse pe termen lung la fumatul pasiv. În aceste cazuri, cauza cancerului pulmonar poate să nu fie clară.

Cum fumatul cauzează cancerul pulmonar

Medicii cred că fumatul cauzează cancerul pulmonar prin deteriorarea celulelor care acoperă plămânii. Când inhalați fumul de țigară, care este plin de substanțe cauzatoare de cancer (carcinogeni), modificări în țesutul pulmonar încep aproape imediat, potrivit Mayo Clinic.

La început, organismul dvs. poate repara această deteriorare. Cu fiecare expunere repetată, totuși, celulele normale care acoperă plămânii sunt tot mai mult deteriorate. În timp, deteriorarea face ca aceste celule să acționeze anormal, iar în cele din urmă cancerul se poate dezvolta.

Vezi și: 10 alimente pentru ochi sănătoși. Principalele semne de avertizare privind sănătatea ochilor

Cancerul pulmonar, mai multe tipuri

Medicii împart cancerul pulmonar în două tipuri majore în funcție de aspectul celulelor cancerului pulmonar sub microscop. Deciziile privind tratamentul se iau pe baza tipului major de cancer pulmonar pe care îl aveți.

Cele două tipuri generale de cancer pulmonar includ:

Cancer pulmonar cu celule mici. Cancerul pulmonar cu celule mici apare aproape exclusiv la fumătorii înrăiți și este mai puțin frecvent decât cancerul pulmonar cu celule non-mici.

Cancer pulmonar cu celule non-mici. Cancerul pulmonar cu celule non-mici este un termen general care cuprinde mai multe tipuri de cancere pulmonare. Acestea includ carcinomul cu celule scuamoase, adenocarcinomul și carcinomul cu celule mari. 

Cancerul pulmonar, tratament

Sunt disponibile mai multe opțiuni de tratament pentru cancerul pulmonar. Dvs. și medicul dumneavoastră alegeți un plan de tratament pentru cancer pe baza mai multor factori, cum ar fi starea generală de sănătate, tipul și stadiul cancerului și preferințele dvs.

În anumite situații, puteți decide să nu urmați tratamentul. De exemplu, ați putea considera că efectele secundare ale tratamentului vor depăși beneficiile potențiale. În astfel de cazuri, medicul dumneavoastră vă poate sugera îngrijire de confort pentru a trata doar simptomele pe care cancerul le provoacă, cum ar fi durerea sau dispneea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Primul semn că ai o criză biliară
Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel