Cancer de sân: celule tumorale depistate printr-un test de sânge?

Cancer de sân FOTO: pexels.com
Cercetătorii au creat un test personalizat care ar putea detecta ADN-ul tumoral circulant (ctDNA) folosind doar o fiolă de sânge.

Cancer, sân, test. O echipă de cercetători de la de la Institutul de Cercetare a Genomicii Translaționale (TGen) din Phoenix au dezvoltat un test personalizat numit TARDIS, care ar putea detecta ADN-ul tumoral circulant (ctDNA) folosind doar o fiolă de sânge.
CtDNA sunt fragmente de ADN din locul unde s-a aflat tumoarea și care circulă în sânge, au explicat autorii studiului, medicul Muhammed Murtaza, și cercetătorul Bradon McDonald, potrivit webmd.

Cancer, sân, test: în ce constă analiza

Testul este individualizat deoarece folosește ADN dintr-o bucată de tumoră prelevată atunci când cancerul de sân este diagnosticat pentru prima dată. Cercetătorul Muhammed Murtaza explică:

"De când primim o probă de tumoare în momentul diagnosticării, timpul de transformare (n. r. pentru a crea testul personalizat) durează aproximativ trei până la patru săptămâni". Și odată creat, acel test poate fi folosit în mod repetat pentru a căuta ctDNA la pacienta testată.

La cercetare au luat parte 33 de femei cu vârste între 40 și 70 de ani, cu cancer de sân. Cancerul lor a fost diagnosticat în stadiul 1 până la 3, iar niciuna dintre ele nu a avut cancer care s-a răspândit în alte părți ale corpului lor (metastazat). Femeile au suferit o intervenție chirurgicală pentru a fi îndepărtată tumora.

Pentru femeile care au răspuns bine la chimioterapie, noul test a arătat o scădere cu 96% a ctDNA. Cei care aveau încă dovezi de cancer de sân au arătat doar o scădere cu 77%, ceea ce sugerează că testul va fi util pentru ghidarea tratamentului cancerului. "Este fezabil acum să monitorizăm cu exactitate răspunsul la tratament la pacienții cu cancer de sân în stadiu incipient și suntem pe drumul nostru pentru a prezice cu exactitate boala reziduală la acești pacienți", au precizat autorii studiului.

Momentan, e prea devreme să se discute despre cât ar costa această analiză.

Cancer, sân, test: concluzii

Dacă rezultatele sunt replicate într-un studiu mai amplu, atunci un astfel de test ar putea ajuta la determinarea dacă un tratament funcționează sau nu. Și ar reduce tratamentele suplimentare pentru cancerul de sân.

Înainte de operație, femeile fac chimioterapie ca să distrugă celulele canceroase. Dacă chimioterapia funcționează bine, este posibil ca o femeie să nu mai aibă nevoie de operație, spun cercetătorii. Muhammed Murtaza susține că aproximativ o treime dintre femeile care au efectuat o intervenție chirurgicală după chimioterapie nu prezintă semne de cancer rezidual. Asta demonstrează că acea operație nu ar fi fost necesară.

Cercetătorii speră să creeze un test care ar putea fi efectuat înainte și după chimioterapie pentru a prezice care sunt femeile care au nevoie de o intervenție chirurgicală și care nu ar putea avea nevoie de procedura suplimentară.

Cancer, sân, test: opiniile altor specialiști

Michael Melner, director științific principal al Programului de Genetică Moleculară și Biochimie a Cancerului de la Societatea Americană de Cancer, a declarat că studiul este „foarte interesant" și că dacă alte echipe ar "reproduce rezultatele, testul ar putea fi un pas important înainte".

Descoperirile au fost publicate pe 7 august în revista Science Translational Medicine. Studiul poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel