Această vitamină îți protejează...
Metabolismul acizilor grași este un proces esențial în creșterea și proliferarea tumorilor. În ciuda diferitelor încercări de a bloca acest proces, ca o strategie terapeutică pentru a reduce dimensiunea și creșterea tumorii, rezultatul nu a fost întotdeauna pozitiv.
Cercetătorii din laboratorul prof. Sarah-Maria Fendt de la Centrul de Biologie al Cancerului de la Leuven, VIB-KU, demonstrează acum că anumite celule tumorale utilizează o cale alternativă - neexplorată - pentru a produce acizi grași. Această constatare poate explica rezistența anumitor tipuri de cancer la inhibarea metabolismului acizilor grași. Este esențial să avem mai multe cunoștințe în acest proces pentru a dezvolta noi strategii terapeutice, arată cercetătorii, într-un material dat publicității de VIB. Rezultatele noului studiu au fost publicate în revista Nature.
Tumorile cresc și proliferează și, pentru a face acest lucru, celulele canceroase necesită dublarea moleculelor blocului de construcție. Aceasta include nucleotidele pentru a produce ADN, dar și acizi grași pentru a da naștere membranenlor celulare. Nu este surprinzător, așadar, că multe celule canceroase au reacții metabolice supra-reglementate care conduc la o producție crescută de nucleotide și acizi grași.
Terapiile dezvoltate în acest moment se concentrează asupra inhibării generării de nucleotide și a acizilor grași pentru a bloca creșterea tumorală. Această strategie s-a dovedit a avea succes în cazul metabolizării nucleotidelor: agenții chimioterapeutici utilizați în prezent în tratamentul cancerului, cum ar fi 5FU și metotrexatul, inhibă creșterea tumorală prin vizarea generării de nucleotide. În mod surprinzător, acest efort a avut un succes limitat pentru inhibarea metabolizării acizilor grași.
Kim Vriens, Stefan Christen și colegii lor din laboratorul Sarah-Maria Fendt (VIB-KU Leuven) au abordat întrebarea: de ce multe celule canceroase sunt rezistente la inhibarea metabolismului acizilor grași și în special la inhibarea enzimei stearoil-CoA desaturază (SCD).
Această enzimă a fost întotdeauna considerată a fi singura sursă de acizi grași mono-nesaturați proaspăt produși, care sunt necesari pentru generarea de membrane. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit acum că unele celule canceroase exploatează o cale metabolică neobișnuită pentru a produce acizi grași mono-nesaturați.
Această cale - nouă în celulele canceroase - necesită enzima desaturază a acizilor grași (FADS2) și are ca rezultat producerea acid gras sapienic neobișnuit. Prezența acestuei căi metabolice alternative noi a fost identificată în celulele canceroase izolate și în probele de tumori pulmonare și hepatice de la șoareci și pacienți umani.
Prof. Sarah-Maria Fendt (Centrul de Biologie al Cancerului VIB-KU Leuven) a explicat că „Metabolismul sapienic nou descoperit constituie o cale alternativă pentru celulele canceroase de a procesa acizii grași necesari pentru sinteza membranelor. Aceste descoperiri pot explica rezistența multor tipuri de cancer la inhibarea desaturației acidului gras. Deoarece acizii grași sunt esențiali pentru creșterea tumorii, ne așteptăm ca analize ulterioare ale metabolismului sapienic vor duce la o mai bună înțelegere a modului în care celulele canceroase cresc și, astfel, vor deschide noi căi pentru a viza mai bine această boală mortală. Mai mult, această descoperire interesantă a fost susținută de o colaborare fructuoasă între oameni de știință și clinicieni de pe trei continente”.
Studiul poate fi găsit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...