Cancer cervical: de ce apare și cum îl recunoști

Cancer de sân   FOTO: pexels.com
Cancerul cervical este, în mare parte din cazuri, curabil descoperit într-un stadiu incipient. Testul Papanicolau, cea mai eficientă metodă de prevenire.

Cancer cervical. Acest tip de cancer constă în apariția unor celule atipice, care se multiplică necontrolabil la nivelul cervixului - colului uterin, prima parte a uterului care se deschide în vagin, explică medici de la Spitalul Militar București pe site-ul unității.

Descoperit în stadiu incipient, este curabil în mare parte din cazuri. Iar ca să fie descoperit în stadiu incipient este bine efectuarea periodică a testului Papanicolau care poate depista celulele cervicale anormale înaintea apariției celulelor tumorale, stadiu în care tratamentul este cel mai eficient, susțin medicii.

Cancer cervical: cauzele

Cancerul cervical – în cele două tipuri existente: cancerul cervical cu celule spumoase (epidermoid) și adenocarcinomul - este cauzat de anomaliile celulare apărute la nivelul colului uterin.

"Majoritatea celulelor precanceroase apar la nivelul cervixului, o zonă care suferă constant modificări ciclice (în funcție de ciclul menstrual). Pe parcursul acestui proces fiziologic, celulele cervicale pot suferi diferite mutații, favorizând apariția celulelor anormale, mai ales în cazul infecției cu Papiloma virusul uman, virus cu transmitere sexuală care provoacă leziuni la nivelul colului uterin și constituie astfel un risc crescut pentru apariția cancerului cervical", detaliază doctori de la Spitalul Militar București.

Potrivit acestora, alți factori care cresc riscul acestui tip de cancer sunt: fumatul, sistem imunitar compromis – îndeosebi la femeile cu HIV, folosirea anticoncepționalelor orale pentru o perioadă mai mare de 5 ani, probabil în relație cu infecția HPV.

Cancer cervical: cum îl recunoașteți

Simptomele includ: sângerare vaginală anormală sau modificări semnificative ale ciclului menstrual, sângerare a cervixului în timpul contactului sexual sau în momentul inserării diafragmei, durere în momentul contactului sexual, secreție vaginală anormală, prezentă în cantitate mare și uneori amestecată cu firișoare de sânge.

Potrivit sursei citate, forma avansată a cancerului cervical poate fi recunoscută prin: anemie din pricina pierderilor anormale de sânge; durere pelvină (porțiunea inferioară a abdomenului), durere a membrelor inferioare sau durere lombară (de spate); fistula vaginală (comunicare anormală între vagin și rect, respectiv vezica urinară, astfel că fecalele și urina se elimină prin vagin; fistula apare ca urmare a extinderii procesului canceros la nivelul țesuturilor învecinate; scădere în greutate (mai multe kilograme în câteva săptămâni, luni).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel