Palpitațiile inimii, adesea...
Calcificările mamare sunt depozite mici de calciu în țesutul mamar. Acestea apar adesea în mamografii și sunt cele mai frecvente la femeile de peste 50 de ani. Calcificările mamare sunt de obicei necanceroase sau benigne. Cu toate acestea, unele forme pot indica ocazional cancer de sân.
Calcificările sunt mici depozite de calciu care se dezvoltă în sâni. Ele nu provoacă simptome, iar un medic nu le poate diagnostica de la un control de rutină al sânilor. În schimb, ele apar de obicei ca puncte albe pe o mamografie, care este o radiografie a sânilor. Alte scanări mamare, cum ar fi ultrasunetele sau scanările RMN, nu prezintă calcificări, arată Medical News Today.
Calcificările mamare sunt mai susceptibile de a se dezvolta după menopauză. Cele mai multe calcificări ale sânilor sunt benigne. Cu toate acestea, depozitele de calciu pot sugera cancer de sân precoce.
În timp ce calcificările nu se dezvoltă în cancer, ele pot sugera un proces de bază care este legat de cancerul de sân.
Există două tipuri de calcificări ale sanului: macrocalcificarisi microcalcificari.
Macrocalcificarile arată ca nişte puncte albe mari pe o mamografie (radiografia mamară) şi sunt adesea dispersate aleator în sân. Acestea sunt frecvente - se regăsesc la aproximativ jumătate dintre femeile cu vârsta peste 50 de ani şi sunt considerate noncanceroase. Una din 10 femei sub 50 de ani prezintă macrocalcificare.
Microcalcificarile sunt mici depozite de calciu care arată ca nişte pate albe pe o mamograma. Microcalcificarile nu sunt, de obicei, un rezultat al cancerului. Dar dacă apar în anumite modele şi sunt grupate împreună, ele pot fi un semn al celulelor precanceroase sau cancerului de san timpuriu.
Vezi și: Ce trebuie să știi despre lenjeria ta. Câteva reguli simple și ușor de urmat
Ocazional, o mamografie poate prezenta calcificări în afara țesutului mamar principal. Acestea pot părea pe piele sau în interiorul vaselor de sânge. Cele de pe piele se pot datora deodorantului, loțiunilor sau reziduurilor de pulbere care determină apariția punctelor albe pe rezultatele radiografiei. Din acest motiv, oamenii ar trebui să evite aplicarea oricăror produse de piele înainte de screening.
Odată ce radiologul confirmă locația ca fiind în afara țesutului mamar în sine, atunci aceste tipuri de calcificări nu necesită teste suplimentare.
Calcificările pot apărea în țesutul mamar ca urmare a:
- unui carcinom ductal in situ, un cancer al celulelor care aliniază canalele de lapte
- traumatisme cauzate de leziuni sau intervenții chirurgicale
- infecție
- acumularea de calciu în sân, similar cu ateroscleroza în vasele de sânge
- chisturi, saci plini cu lichid în sân
- ectazia canalului mamar sau conductele de lapte înfundate
- necroză de grăsime sau celule adipoase moarte
- fibroadenom, o tumoare benignă la sân
- radioterapia pentru cancerul de sân
- cancer mamar invaziv
Oricare dintre factorii de mai sus poate determina dezvoltarea calcificărilor mamare.
Vezi și: De ce să nu mai lași hainele ude în mașina de spălat. Cum te poți îmbolnăvi
Carcinomul ductal in situ este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la persoanele cu calcificări mamare. Un studiu din 2019 a sugerat, de asemenea, o legătură între durata alăptării pe tot parcursul vieții și prezența clusterelor de microcalcifiere. Raportul a evaluat asocierea clusterelor de microcalcifiere cu mai mulți factori de risc pentru cancerul de sân.
Alți factori care cresc riscul includ:
- antecedente personale de cancer de sân
- un istoric familial de cancer de sân
- o predispoziție genetică la cancerul de sân, cum ar fi o mutație BRCA1 și BRCA2
Consumul de alimente bogate în calciu nu provoacă calcificări ale sânilor.
Dacă pe o mamografie apar calcificări, radiologul va decide dacă sunt necesare investigații suplimentare. În general, ei nu consideră macrocalcificările suspecte. Dimensiunile și formele standard ale calcificărilor sunt, de asemenea, mai puțin susceptibile de a necesita o monitorizare.
Cu toate acestea, dacă apar calcificări mari în clustere sau alături de microcalcificări, radiologul poate recomanda teste suplimentare.
În cazul în care consideră că calcificările sunt suspecte, medicul poate recomanda să:
- efectuați o altă mamografie pentru a vizualiza mai îndeaproape calcificările
- verificați imaginile anterioare ale mamografiei pentru a căuta modificări ale caracteristicilor de calcifiere
Alte investigații medicale constau în:
- revizuirea imaginilor cu raze X și raportul de radiologie
- realizarea unei biopsii pentru a testa țesutul mamar pentru semne de cancer
- scanare RMN a sânilor
- screening la fiecare 6 luni pentru a verifica dacă există modificări ale calcificărilor
Persoanele care au antecedente de cancer de sân sau prezintă un risc ridicat de dezvoltare a cancerului ar trebui să-și vadă medicul dacă apar calcificări pe o mamografie. Un medic vă lua în considerare acești factori de risc atunci când decide cu privire la testarea ulterioară.
Vezi și: Îmbrățișările, efect asupra inimii. De câte ori ar trebui să ții în brațe pe cineva
O biopsie mamară implică îndepărtarea unei bucăți mici de țesut mamar pentru a o examina îndeaproape. Există două tipuri de biopsii pentru a testa calcificările mamare.
Biopsia stereotactică a acului de bază este atunci când un medic introduce un ac în sân, folosind imagistica computerizată, pentru a elimina o bucată de țesut de calcifiere sub anestezic local.
O biopsie chirurgicală este atunci când un chirurg elimină proba de țesut anormal sub anestezic local său general și o trimite la un laborator pentru examinare.
Medicii efectuează de obicei o biopsie chirurgicală numai în cazul în care o biopsie ac de bază nu reușește sau în cazul în care rezultatele sunt neconcludente.
Vezi și: Serviciile din sănătate, analizate de Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate
Calcificările benigne nu necesită tratament. Cu toate acestea, în cazul în care calcificările sunt asociate cu o altă afecțiune, cum ar fi ectazia canalului mamar, un medic vă oferi persoanei cu mai multe informații cu privire la starea și tratamentele disponibile.
Dacă calcificările indică cancer de sân, persoana va avea nevoie de tratament pentru a opri răspândirea cancerului și pentru a ucide celulele canceroase. Tipul de tratament de care va avea nevoie o persoană depinde de tipul de cancer de sân, de mărimea și stadiul acestuia și de alți factori.
- chirurgie
- chimioterapie
- radiație
- terapia hormonală
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...