Căderea părului cauzată de chimioterapie, redusă la jumătate. Ce soluții au găsit specialiștii

Cancerul de sân. Foto: Pixabay
Căderea părului în urma chimioterapiei ar putea fi ameliorată, printr-o metodă care, practic, răcește scalpul. Un capac conectat la un sistem de răcire purtat pe cap în timpul tratamentului poate reduce cu mai bine de jumătate pierderea părului cauzată de tratamentul dur al cancerului.

Pentru multe femei cu cancer mamar, căderea părului este un efect secundar al chimioterapiei pe care îl acceptă cu greu. Specialiștii în domeniu au încercat să găsească soluții pentru eliminarea sau ameliorarea acestui efect secundar, iar răcirea scalpului cu pachete de gheață a avut un succes, însă nu a fost unul major.

Cu toate acestea, o abordare mai nouă pare să aibă mai mult succes. Este vorba despre un capact conectat la un sistem se răcire așezat pe cap, care va redce reptat temeratura scalpului. Soluția a avut un succes care promite să rezolve acest nedorit efect secundar. Rezultatele studiului au fost publciate în  Journal of American Medical Association.

În primul studiu, 67 dintre cele 106 femei cu cancer de sân în stadiul I sau II care au utilizat DigniCap, aprobat de FDA în timpul tratamentului cu taxan (Taxol și altele) au pierdut mai puțin de jumătate din părul lor. În comparație, alte 16 femei care au suferit același tratament, dar nu au purtat capacul de răcire, și-au pierdut tot părul, arată specialiștii de la Harvard Medical School.

Al doilea studiu, același rezultat

Un al doilea studiu a evaluat o altă abordare, sistemul de răcire a scalpului Paxman, care nu a primit încă aprobarea FDA. În acest studiu, 48 de femei au purtat capacul de răcire în timpul tratamentului cu taxan plus antraciclină (doxorubicină și altele), iar 47 de femei nu au purtat capacul. Jumătate din femeile care au purtat capacul au pierdut mai puțin de jumătate din păr, în timp ce toate celelalte care nu au purtat capacul, și-au pierdut tot părul.

Ambele tratamente de răcire a scalpului încep cu 30 de minute înainte de începerea perfuziei cu chimioterapie și se menține pe toată durata perfuziei, după care continuă timp de 90 până la 120 de minute după aceea. Acestea sunt scumpe - estimate la 1.000 până la 3.000 de dolari pentru un curs complet de terapie - și deocamdată nu se știe dacă costurile vor fi acoperite de asigurări.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Masca de argilă: 6 beneficii minune pentru ten

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel