Brahiterapia în cancere ginecologice, cum se face și ce efecte are. Specialistul explică

Brahiterapia de tip HDR se preteaza pentru tratamentul in cancere ginecologice. Foto: Sanador
EXCLUSIV
Brahiterapia a dat rezultate foarte bune în cancere ginecologice, a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, dr. Beatrice Dragomir Anghel, medic specialist radioterapeut la Centrul Oncologic Sanador. În astfel de cazuri ea se aplică, însă, cu totul alfel. Nu se folosesc semințele radioactive, ci alte dispozitive, iar pacientele nu sunt „radioactive” decât pe perioada tratamentului.

Brahiterapia, care este o formă de radioterapie internă, are anumite indicații terapeutice, de sine stătătoare sau ca adjuvant pentru alte terapii, în diferite forme de cancer, dar rezultate excelente are în cancere ginecologice.

„În ziua de astăzi avem niște indicații foarte clare pentru cancere ginecologice. Avem în cancerele de col uterin ușor local avansate, folosim absolut în mod curent Brahiterapia pentru controlul dozei totale de iradiere la nivelul colului, de exemplu, folosim foarte clar în endometru, în cancerul de vagin, deci în sfera ginecologică. Folosim și pentru cancerul de vulvă", a a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, dr. Beatrice Dragomir Anghel, medic specialist radioterapeut la Centrul Oncologic Sanador.

Cum se face brahiterapia în cancere ginecologice

În cancere ginecologice se folosește, însă, brahiterapia de un alt tip, nu cu semințele radioactive care sunt utile în cancere precum cel de prostată.

„La cancerele ginecologice există diferite dispozitive aplicator care se introduc, de aceea se numesc și terapii intracavitare. Adică, spre exemplu, într-un col neoperat se introduc anumiți aplicatori, sunt diverși, prin care se asigură o distribuție uniformă a dozei și, automat, în condiții optime se iradiază. Adică în astfel de cazuri este de necesitate un sistem care să funcționeze și să distribuie doza la nivel tumoral într-un mod clar superior, dar cu limitarea efectelor secundare a organelor la risc, rect, vezică. Și atunci sunt 2-3 tubulețe care se introduc, sunt foarte mici, vezica se umple cu apă, se știe exact care e cantitatea necesară, la nivelul rectului există și protecție rectală ca să nu ai efecte secundare, pe termen scurt sau pe termen lung. Dar în general nu sunt semințe radioactive la cancere ginecologice, sunt doar aplicatori, și se numește brahiterapie de tip HDR. Practic, se introduc acei aplicatori, sub un anumit ghidaj imagistic, pacienta fiind singură, sub anestezie, dar apoi se vor scoate. Pacienta nu pleacă cu absolut nimic acasă și nu este „radioactivă" decât pe timpul iradierii în sine", arată medicul specialist.

Cum se stabilește planul de tratament

Tratamentul acestor paciente poate fi completat cu terapii hormonale sau citostatice, în funcție de particularitățile cazului. Dar cine ia decizia dacă se merge doar pe iradiere sau pe terapii combinate?

„Anterior, cazurile sunt prezentate în comisia multidisciplinară, care precizează de la bun început tipul de tratament, sitația pacientului la momentul respectiv, ce tip de implant este necesar, dacă este nevoie de terapie ajutătoare, se fac reevaluări, orice pași sunt deciși înainte, dar și eventual după implant dacă este necesar".

Cât durează tratamentul în endometru sau cazurile de cancer, aflați în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel