BPOC va fi a treia cauză de deces pe glob. Roxana Nemeș: sunt mulți pacienți nediagnosticați

Plămâni. Foto: Pexels
Bronhopneumopatia obstructivă cronică va deveni, în câţiva ani, a treia cauză de mortalitate la nivel mondial.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) va ajunge să fie, în câţiva ani, a treia cauză de mortalitate la nivel mondial, a declarat, sâmbătă, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Roxana Nemeş. Potrivit medicului, incidenţa BPOC în România este de 8,9%, însă există mulţi pacienţi nediagnosticaţi.

"Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o boală caracterizată prin limitarea fluxului de aer care e incomplet ireversibilă. BPOC va ajunge în câţiva ani să fie a treia cauză de mortalitate în lume. Mortalitatea prin BPOC este în creştere la nivel mondial. Incidenţa în România este de aproximativ 8,9%. Sunt mulţi pacienţi nediagnosticaţi", a atenţionat medicul în cadrul unui eveniment organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Roxana Nemeş a spus că principalii factori de risc pentru această boală sunt fumatul şi vapingul. "Fumatul reprezintă cel mai important factor de risc cunoscut, în ceea ce priveşte BPOC. În ţările cu o cultură de tip european, se consideră că peste 90% din cazurile de BPOC sunt determinate de fumat" , a arătat Nemeş.

Ea atenţionat asupra faptului că şi vapingul, adică utilizarea ţării electronice, provoacă leziuni asemănătoare fumatului clasic. Potrivit medicului, peste un milion de persoane din România au afecţiuni respiratorii. În ceea ce priveşte astmul, Nemeş a susţinut că 10% din pacienţii care au această afecţiuni prezintă forma severă a bolii.

În opinia sa, vaccinarea reprezintă ,"singura armă redutabilă" pentru prevenţie, subliniind importanţa administrării vaccinurilor antigripale şi pneumococice. Roxana Nemeş precizează, însă, că vaccinarea antigripală nu asigură protecţia împotriva altor infecţii respiratorii.

"Vaccinul antigripal reduce în mod clar numărul exacerbărilor acute care apar la persoanele cu BPOC. Vaccinul pneumococic reduce incidenţa bolii pneumococice invazive. Vaccinarea, atât cu vaccin antigripal, cât şi cu vaccin pneumococic, poate produce un efect aditiv care reduce exacerbările mai eficient decât oricare dintre vaccinuri.(...) La persoanele cu risc crescut de apariţie a infecţiilor respiratorii se pot administra şi alte tipuri de vaccinuri" a punctat preşedintele SRP, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel