Bolile care apar odată cu menopauza. Ce trebuie să știe toate femeile

Incontinența se poate ameliora prin antrenament
EXCLUSIV
Dr Iosif Niculescu explică, EXCLUSIV pentru DC Medical, care sunt afecțiunile asociate cu menopauza și cum se tratează acestea. 

Dr. Iosif Niculescu, medic primar ginecolog, a explicat, pentru DC Medical, că deși menopauza este o condiție fiziologică normală, și nu o boală, în timpul acestei perioade poate să apară o patologie complexă. 

Când apar bolile care însoțesc menopauza

„Una dintre cele mai frecvente probleme este incontinența urinară, care afectează mai ales femeile peste 50 de ani. Hormonii sexuali secretați de ovare, înainte de intrarea la menopauză, joacă un rol important, inclusiv în menținerea unui tonus muscular suficient la nivelul mușchilor din pelvis. Pe un fond genetic care determină o slăbiciune a țesutului conjunctiv (fibrele de colagen), se pot adăuga și factori de risc precum nașteri multiple, dar mai ales nașteri vaginale traumatice, tusea cronică, ocupații care presupun ridicarea greutăților și constipația”, a explicat dr Iosif Niculescu.

În felul acesta, mecanismele de contenție ale urinei sunt dereglate și apare incontinența de urină la efort. „Aceasta este una dintre formele clinice de incontinență de urină, mai existând și alte forme care au o cauză în transmiterea informației la nivelul nervilor ce reglează procesul de contenție și micțiune”, a explicat ginecologul specializat în menopauză. 

Pe de altă parte, arată el, „slăbiciunea mușchilor și a structurilor de rezistență (fascii) din structura planșeului pelvin pot conduce la modificări în poziția organelor genitale interne, situație care generic este încadrată în tulburările de statică ale acestora sau prolaps”. 

„Sunt de diferite grade, complexități, de compartiment vaginal anterior sau posterior, de uter sau combinat, de uter si vagin. Acestea au mai multe forme de expresie clinică și li se pot asocia problemele de incontinență urinară sau nu. În acest sens, în practica ginecologică modernă s-a conturat o sub-specialitate, situată la granița dintre urologie și ginecologie (uro-ginecologie). Toate aceste afecțiuni se pot trata atât medicamentos, prin kinetoterapie, dar mai ales chirurgical”, a continuat dr Iosif Niculescu.

Pierderea de urină involuntară sau / și senzația prezenței unui corp străin în vagin sunt simptome specifice, care ar trebui să ne facă să mergem urgent la medicul ginecolog. 

Tratamentul incontinenței urinare

„În urma examenului clinic se pot face examinări uro-dinamice, cistoscopie, ecografie trans-vaginală și perineală și în funcție de complexitate se decide abordarea. Dacă există indicație chirurgicală pentru incontinența de urină, se poate efectua fără anestezie generală, intervenția în sine nu durează mai mult de 20-30 de minute, iar într-un interval de 12 până la 24 de ore pacienta poate fi externată”, a arătat dr Iosif Niculescu. 

Potrivit specialistului, procedura chirurgicală standard presupune montarea unei bandelete suburetrală, care susține structurile peri-uretrale și peri-vaginale și păstrează organele în poziția lor reală. Alte avantaje sunt rezultatele de aproape 90% rata de succes la 8 ani, recuperare extrem de scurtă, timp operator redus. Există totuși și un risc de rejecție, de 10% până la 20%, conform unor statistici. 

Tratamentul prolapsului

„Dacă vorbim despre tratamentul prolapsului, acesta presupune de cele mai multe ori intervenții chirurgicale mai laborioase, uneori de fixare a vaginului sau uterului la structuri solide din pelvis (pexii), dar și refacerea pereților anteriori și posteriori vaginali cu sau fără material străin. Există și tehnici conservative care presupun montarea intravaginală a unui dispozitiv semi-rigid (PESSAR) ce poate fi de mărimi și consistențe diferite. Soluția pe termen lung este însă exclusiv chirurgicală, mai ales în prolapsul total. Statisticile la 5 ani indică un procent de peste 80% de rezultate bune și foarte bune pentru tehnicile chirurgicale”, a detaliat dr Iosif Niculescu.

El spune și că tratamentul medicamentos poate intra în discuție pentru incontinența de urină cu rezultate relativ bune, dar doar în anumite forme ale acesteia. „Pe de altă parte kinetoterapia, ca metodă conservativă poate ajuta substanțial în formele incipiente, dar mai ales în managementul post operator”, a conchis medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel