Boala transmisă de căpușe. Care sunt simptomele bolii Lyme și ce măsuri preventive există

Boala transmisa de capuse Foto: Freepik @Alessandro_Grandini
Boala transmisă de căpușe. Află care sunt etapele bolii Lyme și când trebuie să consulți un medic.

Ce este boala Lyme?

Boala Lyme este cauzată de o bacterie, Borrelia burgdorferi, pe care o poți contracta dacă te mușcă o căpușă de cerb infectată (numită și căpușă cu picioare negre). Căpușele obișnuite "căpușe de lemn" și "căpușe de câine" nu sunt purtătoare ale infecției.

Prima recunoaștere a bolii Lyme, numită și borrelioză, a început în 1975, când mai mulți copii au primit un diagnostic de artrită reumatoidă juvenilă în Lyme, Connecticut, și în două orașe învecinate. Cercetătorii au descoperit că mușcăturile de căpușe de cerb infectate erau responsabile de apariția artritei.

Vezi și: Ce poți face să previi atacul vascular cerebral. Depunerile de grăsime pe pereții arterelor pot bloca sângele către creier

Care sunt etapele bolii Lyme?

Boala Lyme poate evolua prin faze (stadii), care se pot suprapune și pot cauza simptome care pot implica pielea, articulațiile, inima sau sistemul nervos. Aceste stadii sunt:

- Boala Lyme localizată timpuriu (de la prima la a patra săptămână).

- Boala Lyme diseminată precoce (de la prima la a patra lună).

- Boala Lyme tardivă persistentă, tardivă diseminată sau pur și simplu tardivă (după patru luni, chiar și până la ani mai târziu).

Citește și: De ce se înfundă urechile când ești răcit. Remedii pentru a scăpa de această senzație. Cum te ajută guma de mestecat

Simptome și cauze

Semnele și simptomele bolii Lyme precoce includ de obicei:

- O erupție cutanată roșiatică sau o leziune cutanată cunoscută sub numele de eritem migdalic (EM). Erupția începe ca o mică pată roșie la locul mușcăturii de căpușă, oriunde între o săptămână și patru săptămâni de la mușcătură. Pata se extinde pe o perioadă de câteva zile sau săptămâni, formând o erupție de formă circulară, triunghiulară sau ovală. Erupția poate arăta ca un inel roșu care înconjoară o zonă centrală clară. Dimensiunea erupției poate varia de la cea a unei monede de 10 cenți până la întreaga lățime a spatelui unei persoane. Pe măsură ce infecția se răspândește, pot apărea mai multe erupții (leziuni) EM în diferite locuri de pe corp, potrivit Cleveland Clinic

- Înțepenire a gâtului.

- Dureri ale corpului și ale articulațiilor.

- Oboseală.

- Febră.

- Dureri de cap.

 - Noduli limfatici umflați (glande umflate).

Semnele și simptomele celui de-al doilea stadiu al bolii Lyme (stadiul diseminat timpuriu) pot include:

- Zone multiple de erupții cutanate.

- Blocaj cardiac sau o întrerupere a sistemului electric al inimii.

- Paralizie a mușchilor faciali (paralizia Bell).

- Zone de amorțeală sau senzații anormale (neuropatie).

Semnele și simptomele bolii Lyme tardive netratate, care pot apărea de la câteva luni până la un an după infectare, pot include:

- Episoade recurente de articulații umflate (artrită). Aceasta afectează de obicei articulațiile mari, cum ar fi genunchiul.

- Afectarea nervilor din tot corpul, inclusiv a pielii, mușchilor și organelor (polineuropatie).

- Dificultate de concentrare, cunoscută sub numele de "ceață cerebrală". Aceasta este o formă de encefalopatie sau de afectare a creierului.

Cum se pune diagnosticul?

Un furnizor de asistență medicală va diagnostica boala Lyme pe baza simptomelor, a constatărilor fizice (cum ar fi o erupție cutanată) și dacă ați fost sau nu într-o zonă populată de căpușe infectate.

Mulți oameni nu-și amintesc sau nu știu că au fost mușcați de o căpușă. Acest lucru se datorează faptului că căpușa este minusculă, iar mușcătura sa este de obicei nedureroasă.

Medicul va confirma diagnosticul cu ajutorul unui test de sânge. Dacă primul test de sânge este negativ pentru boala Lyme, nu veți avea nevoie de un alt test. Dacă primul test este pozitiv sau echivoc, furnizorul dumneavoastră va efectua din nou testul. Trebuie să aveți două rezultate pozitive (sau uneori echivoce) pentru a fi diagnosticat cu boala Lyme.

Tratament și primul ajutor

Antibioticele, sunt tratamente eficiente pentru boala Lyme. Durata tratamentului depinde de stadiul infecției dar cu cât ești tratat mai repede, cu atât recuperarea este mai rapidă și mai completă. Este esențial să consulți medicul în cazul unei mușcături pentru a găsi un tratament care funcționează pentru tine.

Dacă te mușcă o căpușă, cel mai bun mod de a o îndepărta este să urmezi următorii pași:

- Trage ușor, dar ferm, cu o pensetă, de cap, la nivelul pielii, până când aceasta își eliberează strânsoarea pe piele.

- Evită să strivești corpul căpușei sau să o manipulezi cu degetele goale, deoarece te-ai putea expune la bacteriile din căpușă.

- Spală bine zona mușcăturii cu apă și săpun.

- Nu folosiți produse pe bază de kerosen, vaselină sau mucuri de țigară fierbinți pentru a îndepărta căpușa.

- Nu stoarce corpul căpușei cu degetele sau cu o pensetă.

Poate fi prevenită boala Lyme?

Cele mai multe persoane cu boala Lyme contractează infecția la sfârșitul primăverii, vara și începutul toamnei, când căpușele imature sunt afară și se hrănesc. În climatele calde, puține mușcături de căpușe au loc în timpul lunilor de iarnă.

Căpușele de cerb se găsesc cel mai adesea în zonele împădurite și în pășunile din apropiere. Ele sunt deosebit de frecvente acolo unde cele două zone se îmbină, inclusiv în curțile din cartier unde cerbii se plimbă ocazional. Căpușele nu supraviețuiesc mult timp pe peluzele însorite. Ele se usucă rapid și mor.

Deși doar aproximativ 1% din toate căpușele de cerb sunt purtătoare ale bacteriei care cauzează boala Lyme, există zone în care peste 50% dintre căpușe sunt purtătoare ale bacteriei. Căpușele trăiesc, de asemenea, în zonele de coastă.

Căpușele cu picioare negre pot contracta infecția de la alte animale decât cerbii. Șoarecii și unele veverițe pot purta bacteria.

Următoarele sfaturi te pot ajuta să eviți mușcăturile de căpușe:

- Poartă pantofi care nu lasă nicio parte a picioarelor expuse.

- Purtă haine de culoare deschisă pentru a putea detecta mai ușor căpușele.

- Mergi în centrul potecilor pentru a evita să aduni căpușe din iarba și tufișuri.

- După activități în aer liber într-o zonă "la risc", verifică întoadeauna dacă ai o capușă pe haine și apoi fă un duș, frecându-te cu o lavetă.

- Pentru a respinge căpușele, poți pulveriza hainele cu permetrin, un insecticid care se găsește în mod obișnuit în magazinele de gazon și grădină. Soluțiile împotriva insectelor conțin o substanță chimică numită DEET pot fi, de asemenea, aplicați pe haine sau direct pe piele. Citește cu atenție etichetele, nu le folosi în exces deoarece prea multă cantitate poate fi dăunătoare.

- Redu la minimum expunerea pielii atât la căpușe, cât și la soluțiile împotriva insectelor, purtând pantaloni lungi și cămăși cu mânecă lungă care se potrivesc bine la glezne și la încheieturi.

- Scapă de orice căpușe de pe haine punându-le în uscător timp de 15 minute. Acest lucru va ucide orice căpușe atașate de haine prin uscarea lor.

- Animalele de companie pot aduce căpușe în casă. Discută cu medicul veterinar despre modalitățile de prevenire a căpușelor pe animalul tău de companie.

Care este prognoza pentru o persoană cu boala Lyme?

Cele mai multe dintre persoanele care se îmbolnăvesc de boala Lyme și primesc tratament la timp vor fi bine. Tratamentul poate vindeca boala Lyme, dar este posibil să ai totuși unele efecte pe termen lung. Boala Lyme netratată poate contribui la alte probleme grave, dar rareori este fatală.

Sindromul bolii Lyme post-tratament

Chiar și după un tratament adecvat, unele persoane (estimate la 5% până la 15%) pot prezenta oboseală, dureri sau dureri de cap persistente. Acest lucru este cunoscut sub numele de sindromul post-tratament al bolii Lyme sau PTLDS. Simptomele nu înseamnă că aveți încă o infecție. Probabil că PTLDS nu va răspunde la antibiotice suplimentare. Majoritatea persoanelor din acest grup vor avea simptome care se vor rezolva la un moment dat în următoarele șase luni.

Boala Lyme cronică

Boala Lyme cronică este un termen folosit de unii pentru o afecțiune la o persoană care a avut boala Lyme și simptomele PTLDS. Unele persoane consideră că boala Lyme cronică este același lucru cu PTLDS. Cu toate acestea, unele persoane primesc un diagnostic de boală Lyme cronică fără un diagnostic de boală Lyme. Uneori, tratamentul prelungit cu antibiotice ajută.

Acest termen poate fi motivul pentru care unii oameni cred că o infecție cu boala Lyme poate apărea fără a fi mușcat de o căpușă. Nu există suficiente dovezi că țânțarii pot transmite boala Lyme. Multor cercetători nu le place să folosească termenul "boala Lyme cronică".

Când ar trebui să te consulți cu un doctor?

Dacă te simți rău după ce ai petrecut timp în zone în care ar putea trăi căpușe, trebuie să-ți faci o programare la medic.

Dacă ai primit un diagnostic de boală Lyme și nu te simți bine după ce ați luat toate antibioticele, reia legătura cu medicul tău. Acest lucru este valabil mai ales dacă ai simptome precum o rigiditate a gâtului sau confuzie mentală.

Poate fi vindecată complet boala Lyme?

Administrarea de antibiotice orale vindecă de obicei boala Lyme după două până la patru săptămâni. Este posibil să fie nevoie să primești antibiotice intravenoase timp de încă patru săptămâni. Cu toate acestea, nu există niciun motiv să crezi că boala Lyme rămâne în corpul tău pentru totdeauna după tratament.

Dacă ai de gând să petreci timp într-o zonă care ar putea avea căpușe, ia măsuri pentru a evita să fii mușcat. Acest lucru include purtarea de cămăși cu mâneci lungi și pantaloni pentru a face mai dificilă mușcătura căpușelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel