Boala mortală pe care o poți face din cauza cartofilor la cuptor. Mare greșeală pe care o faci când îi gătești

botulism - FOTO: Freepik
Boala mortală pe care o poți face din cauza cartofilor la cuptor. Cum trebuie, de fapt, să îi gătești pentru a fi sănătoși.

Boala mortală pe care o poți face din cauza cartofilor la cuptor. Cum trebuie, de fapt, să îi gătești pentru a fi sănătoși. Niciodată nu ar trebui să coaceți un cartof în folie.

Cartofii copți nu sunt doar o masă ușoară și rapidă în timpul săptămânii când sunteți presat de timp - sunt, de asemenea, plini de fibre și de nutrienți importanți precum flavonoizi, carotenoizi și acid fenolic, care acționează ca antioxidanți.

Nu trebuie să uităm că, totuși, cartofii conțin și un tip special de amidon rezistent care, în loc să fie complet descompus și absorbit de organism, ajunge în intestinele mari pentru a servi ca nutrienți pentru bacteriile bune din intestin.

Cartofii au existat de mult timp. Poporul Inca din Peru a fost primul care a început să cultive acești tuberculi, începând cu aproximativ 8000 î.Hr., iar astăzi, aceștia reprezintă a patra cea mai mare cultură alimentară din lume.

Cartofii sunt ușor de cultivat. De fapt, sunt atât de ușor de crescut încât au fost prima legumă crescută în spațiu. Cartofii sunt cu adevărat minunați, însă, cu toate acestea, modul în care îi gătiți poate contribui nu numai la gustul lor, ci și la valoarea lor nutritivă și la siguranța alimentară.

Vezi și: De ce simți nevoia să urinezi când ajungi acasă. Ce este incontinența la deschiderea ușii

Boala mortală pe care o poți face din cauza cartofilor la cuptor

Potrivit Idaho Potato, nu ar trebui niciodată să coaceți un cartof în folie. Coacerea cartofilor în folie de aluminiu este o practică obișnuită. Poate că ați crescut cu părinții care coceau cartofi în acest fel, sau poate că ați fost serviți astfel la un restaurant.

Ei bine, acum este momentul să vă gândiți de două ori înainte de a înfășura cartoful. În timp ce folia de aluminiu blochează căldura, ea reține și umiditatea, ceea ce duce la un cartof moale și fiert în abur în loc de un cartof copt. Și, în timp ce unii oameni susțin că folia ajută la gătirea mai rapidă a cartofului pentru că aluminiul conduce căldura, alții susțin că, de fapt, durează mai mult să coaceți un cartof în folie, decât să încălziți folia înainte de a înfășura cartoful.

Această metodă de coacere a cartofilor poate fi periculoasă. State Food Safety avertizează că ar putea fi periculos să coaceți un cartof în folie dacă permiteți cartofului să se răcească la o temperatură periculoasă în timp ce este încă înfășurat în aluminiu. Acest lucru ar putea duce la creșterea potențială a bacteriei care cauzează botulismul, dacă temperatura cartofului este în intervalul de la 5 la 57 de grade Celsius. Așa că data viitoare când pregătiți un cartof copt, săriți peste folie și complicații, potrivit Mashed.

Vezi și: Boala ulceroasă, specifică vârstnicilor. Prof. dr. Gabriel Constantinescu: Crește odată cu vârsta populației și cu utilizarea de medicamente

Cartofii în folie pot deveni ușor o sursă de risc pentru botulism

În 2018, Health Canada a emis un avertisment de sănătate cu privire la cartofi, după ce un bărbat din Ontario a contractat botulism de la un cartof copt. Mark Barley a fost aproape paralizat în întregime și și-a pierdut temporar vederea după ce a mușcat dintr-un cartof într-un restaurant din Meaford, Ontario.

Din cauza acestui caz și a altor câteva cazuri similare, nu se mai consideră o practică sigură să coaceți cartofi în folie de aluminiu, din cauza riscului de botulism după ce cartofii au fost copți.

În schimb, îi puteți unge cu ulei de măsline și să-i înțepați cu o furculiță, apoi să-i coaceți în coaja lor. Dacă totuși doriți să îi înfășurați în aluminiu pentru coacere, rezervați această practică pentru utilizarea personală acasă. Asigurați-vă că îndepărtați folia de pe cartof imediat după coacere, acest lucru va ajuta la prevenirea creșterii bacteriei botulinice în mediu umed și lipsit de oxigen pe care aluminiul îl furnizează.

Odată ce ați terminat de copt cartofii, serviți-i imediat sau răciți-i și stocați resturile în frigider. Nu stocați un cartof copt în folie la temperatura camerei sau în frigider. Botulismul este anaerob și preferă să fie stocat în medii lipsite de oxigen. Consumați-i în câteva zile sau înghețați-i dacă trebuie să-i stocați pentru perioade mai lungi, potrivit Canadian Food Safety Training.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel