"Boala Instagram", amăgirea unei generații. Copii operați de la vârste fragede, de frica bullyingului: E RISCANT! Duce la ORBIRE

Boala Instagram - Foto: Freepick @master1305 / @cookie_studio
Boala Instagram și TikTok și efectele dramatice pe care le au asupra noastră. Cum te trimite online-ul spre medicul estetician.

De câțiva ani buni, rețelele de socializare au lansat un trend în rândul tinerilor, în special al adolescentelor, pentru care fața perfectă, fără imperfecțiuni, buzele și sânii mari, nasul perfect au devenit un ideal.

În căutarea chipului perfect, tinerele folosesc filtrele predefinite din aplicaţii şi ajung să îşi dorească să arate în viaţa reală la fel ca în fotografiile prelucrate online.

Filtrele de pe rețelele de socializare sunt doar o amăgire a unei generaţii întregi, care nu îşi mai acceptă imaginea din oglindă şi o percep distorsionat, lucru care i-a condus pe specialiști să denumească acest fenomen: "dismorfia Snapchat" şi "faţa Instagram".    

Medicii esteticieni se confruntă cu un val de pacienţi care suferă de boli provocate de social media și atenționează că "utilizarea în exces al filtrelor pe reţelele sociale dăunează grav sănătăţii". 

De altfel, mesajul "utilizarea în exces al filtrelor pe reţelele sociale dăunează grav sănătăţii" ar trebui să fie mesajul de întâmpinare pe toate platformele care folosesc tehnologie de realitate augmentată pentru modificarea trăsăturilor feţei.    

Două dintre vedetele din România care au ajuns ținta ironiilor din cauza filtrelor și a transformării lor în mediul online sunt Ozana Barabancea și Loredana Groza. 

Cele două au fost aspru criticate în ultimul timp pentru că exagerează și nu mai arată deloc ca în realitate. 

Fetele exagerează cu aplicațiile de frumusețe precum Photoshop și FaceApp care modifică extrem de mult trăsăturile feței, astfel încât aproape că nici nu mai seamănă cu realitatea. 

"O corecţie a dorsului nasului, riscantă cu acidul hialuronic. Se poate ajunge la orbire"

 

"Dau dependenţă. Probabil din cauza a tot ce vedem pe internet că toată lumea e perfectă şi vrem şi noi", susține o tânără, despre filtrele de pe rețelele de socializare și chipurile "perfecte" din mediul online.

Complexată de nasul ei, Alexia şi-a convins părinţii să îşi facă rinoplastie și recunoaşte că presiunea perfecţiunii de pe reţelele sociale a contat în decizia ei. 

"Eu aveam nasul foarte strâmb înainte, nu mi-a plăcut de când eram mică, m-am hotărât să îl schimb. Ca să mă simt eu bine cu mine. Îmi place mai mult aşa", spune Alexia. 

"O corecţie a dorsului nasului, a cocoaşei nasului, este uneori foarte riscantă să fie făcută cu acidul hialuronic. Se poate ajunge la orbire (...) La băieţi, ginecomastia. Noi operăm copii de 6 ani, înainte să meargă la şcoală, pentru că ei vor fi permanent sub tirul bullying-ului colegilor", spune Ina Petrescu, medic chirurg plastician, pentru Observator News. 

Valul "perfecțiunii" provoacă tulburări obsesive, anxioase şi depresie, mai ales în rândul copiilor şi adolescenţilor.

"Mai sunt însoţite şi cu tulburări de alimentaţie. E important ca părinţii să rămână atenţi, prezenţi, implicaţi în viaţa copiilor", susține psihologul Jeni Chiriac. 

"Trebuie să avem o limită cum folosim chestia asta. Să începem să fim şi cu filtre, şi naturale", "Până la urmă, te vezi cu omul în realitate şi îţi dai seama că nu e aceeaşi persoană", spun oamenii.

În anul 2020, în Statele Unite, 230 de mii de pacienţi minori au apelat la intervenţii estetice.

Machiajul, marea minciună de pe TikTok

 

O mulțime de femei uimesc TikTok-ul, după ce le-au arătat oamenilor cât de mult te poate transforma machiajul. 

Una dintre ele este vloggerița Valeria Voronina, care apare cu chipului unei bătrâne și arată treptat cum machiajul o poate transforma într-un fotomodel și poate păcăli oamenii din jur, dar mai ales bărbații. 

Mulți n-au înțeles care este adevărata față a femeii. Abia după ce urmărești mai multe videoclipuri, îți dai seama că Valeria arată ca o fată obișnuită și este pasionată de machiaj. Cu ajutorul fondului de ten, al fardurilor și a genelor false reușește să se transforme într-o adevărată divă sau chiar într-o bătrână. 

Ea nu este singura care are astfel de conținut pe una dintre cele mai urmărite rețele de socializare pentru tineri. 

 

@princxssglitterhead She didn’t know her pain would become her purpose????#golittlerockstar⭐️ IF I CAN YOU CAN TOO????????????#toothlessprincess #withorwithout #princessglitterheadmakeup #cringeworthy #thisiswhatdreamsaremadeof #toothloss #dentalawareness #dentureconfidence #makeuptransitions #tiktoktrendingvideo #???????????? #???????????? #???????? #hybridprincess ♬ som original - duda

@princxssglitterhead Queens don’t hate….themselves????#spreadlovenothate #kindnesssociety #WelcomeBack #questionsigetasked #beforeandaftersnapindentures #withorwithout#fup ♬ Queens Don't - RaeLynn

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel