Prediabetul este un semnal de...
Simptomele acestora cuprind durere, disconfort, inflamații, sângerare și prurit, cauzate, în principal, de constipație, statul în șezut în exces, ridicarea de greutăți, consumul redus de fibre, sarcina și nașterea.
Ca metode de tratament există atât metode chirurgicale, invazive și minim-invazive, cât și metode conservative, remedii naturiste, creșterea consumului de fibre și aplicarea de creme și supozitoare.
Diagnosticul de boală hemoroidală este pus de medic în urma unui consult medical, examinare fizică sau alte metode de screening. Dacă hemoroizii rămân nediagnosticați și netratați, pot apărea complicații precum formarea de cheaguri, infectarea, sângerarea și criza hemoroidală.
Hemoroizii sunt aglomerări de țesuturi vascularizate, mușchi netezi și țesuturi conjunctive care se află de-a lungul canalului anal trei coloane, lateral stânga, anterior dreapta și posterior dreapta. Dintre aceștia, nu toți conțin pereți musculari și, de aceea, pot fi considerați sinusoide în loc de artere sau vene.
Hemoroizii sunt prezenți în mod universal la indivizii sănătoși ca niște pernuțe care înconjoară anastomozele dintre artera rectală superioară și venele rectale superioare, medii și inferioare.
Hemoroizii sunt de trei tipuri. Primele două tipuri sunt clasificate în funcție de poziția lor față de linia dentată, în hemoroizi interni și externi, iar al treilea tip este reprezentat de hemoroizii prolapsați.
Tipurile de hemoroizi sunt:
- Hemoroizi interni - Hemoroizii interni se află deasupra liniei dentate și sunt derivați din endoderm. Ei sunt acoperiți de epiteliu columnar, inervați de fibre nervoase viscerale, iar ieșirile vasculare includ vene rectale medii și superioare care se drenează ulterior în vasele iliace interne.Hemoroizi externi
- Hemoroizii externi sunt situați sub linia dentată și se dezvoltă din ectoderm pe cale embrionară. Ei sunt acoperiți de anoderm, compus din epiteliu scuamos și sunt inervați de nervii somatici care alimentează pielea perianală. Ieșirile vasculare se fac prin venele rectale inferioare în vasele pudendale și apoi în venele iliace interne.
- Hemoroizi prolapsați - Hemoroizii prolapsați sunt vene umflate situate în interiorul rectului care se umflă brusc și prolapsează în afara anusului.
Simptomelor hemoroizilor sunt, în general, de intensitate ușoară și apar în primele zile de la umflarea venelor, fiind din ce în ce mai supărătoare odată cu agravarea bolii și includ:
- disconfort
- durere anală
- mâncărime
- inflamație
- secreție de mucus
- sângerare, în timpul sau după defecare.
Cauzele hemoroizilor sunt diverse, însă se observă că deteriorarea țesuturilor de susținere ale pernuțelor anale și presiunea excesivă sunt principalii factori care duc la apariția bolii hemoroidale.
Alte cauze ale hemoroizilor sunt:
- diareea cronică
- statul în șezut pentru perioade lungi de timp
- obezitatea
- ridicarea de greutăți
- dieta săracă în fibre
- constipația și efortul de a defeca
- sarcina și nașterea.
Opțiunile de tratament pentru hemoroizi cuprind atât intervenții chirurgicale, cât și metode conservative. Alegerea schemei de tratament potrivite se bazează pe severitatea bolii și gradul hemoroizilor.
Proceduri medicale
Intervențiile chirurgicale sunt o opțiune de tratament pentru hemoroizii cu grad avansat, III sau IV, pentru hemoroizii care sângerează și cei trombozați, sau pentru cei care nu răspund la alte metode de tratament.
Acestea sunt de mai multe tipuri, în funcție de tipul hemoroizilor și simptomele acestora:
- operații minim-invazive
scleroterapia - pentru hemoroizii care sângerează
ligaturarea cu bandă elastică - pentru hemoroizii de grad II și III incipient
coagularea cu infraroșu - pentru hemoroizii de grad I și II
- operațiii invazive
hemoroidopexia - pentru hemoroizii prolapsați de grad III și IV
hemoroidectomia - pentru hemoroizii de grad III și IV.
Remedii acasă
În tratarea simptomelor ușoare și de debut ale hemoroizilor se pot folosi câteva remedii naturiste, ușor de utilizat și cu efecte pozitive. Cremele și supozitoarele pe bază de acid hialuronic și substanțe antiinflamatoare, băile de șezut și consumul de ceaiuri din plante cu proprietăți terapeutice adecvate, sunt metode simple și eficiente de a reduce disconfortul, durerea și inflamația cauzate de hemoroizi.
Suplimente de fibre
Creșterea aportului de fibre prin alimentație și suplimente alimentare este un prim pas în tratarea hemoroizilor. Acestea cresc greutatea, dimensiunea și înmoaie scaunele, făcându-le mai ușor de eliminat. Fibrele reprezintă un tratament eficient pentru hemoroizii simptomatici, ameliorând sângerările, prolapsul și durerea, dar și o metodă de prevenție, deoarece previne constipația, efortul de a defeca și scaunele frecvente.
Hemoroizii sunt diagnosticați de către medicul de familie, proctolog sau gastroenterolog în urma unei examinări fizice. Hemoroizii externi pot fi diagnosticați rapid, însă pentru hemoroizii interni și alte patologii gastrointestinale, se apelează la alte metode de diagnostic.
Hemoroizii pot fi diagnosticați prin:
anoscopie
colonoscopie
sigmoidoscopieexamen rectal digital.
Complicațiile hemoroizilor pot apărea în urma inflamării excesive și tratării necorespunzătoare, incluzând:
tromboza
criza hemoroidală
sângerarea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...